Przepis na pulpety w sosie chrzanowym krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Bułkę pszenną namocz w wodzie.

Do miski przełóż mięso, wbij żółtko, drobno pokrojoną cebulkę i czosnek.

Na końcu mięso połącz z rozmoczoną bułką i wymieszaj, następnie uformuj pulpety dowolnej wielkości.

Obtocz pulpety w bułce tartej i obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Po chwili zalej bulionem warzywnym i duś przez 10 minut.

Następnie wlewaj stopniowo, śmietankę ciągle mieszając, na końcu dodaj chrzan i gotuj do połączenia się składników.

Pulpety posyp drobno posiekanym koperkiem.

pulpety w sosie chrzanowym
Pulpety w sosie chrzanowym
Koszt przygotowania dania
22.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
345 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
40

Pulpety w sosie chrzanowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pulpetach w sosie chrzanowym

Pulpety w sosie chrzanowym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Będą one odgrywać główną rolę podczas Twojego obiadu i z pewnością zachwycą każdego zaproszonego gościa.

Jak zrobić pulpety wieprzowe? Nic prostszego. Poznaj mój przepis na pulpety w sosie chrzanowym.

Pyszne pulpety możesz przygotować z mięsa mielonego, z fileta z kurczaka lub wieprzowiny jak w moim przypadku. Przy wyborze mięsa pamiętaj, że warto wybierać chude gatunki może to być mięso mielone z kurczaka lub z indyka. Wtedy danie będzie bardziej lekkostrawne i idealnie się nada nie tylko dla dzieci, ale także dla dzieci. Mięso mielone możesz od razu kupić w sklepie lub kupić kawałek mięsa i samodzielnie go zmielić w domu z Twoimi ulubionymi przyprawami. Zakup już zmielonego mięsa w sklepie będzie na pewno dużo mniej pracochłonny przy przygotowywaniu obiadu. Zmielone mięso po prostu połącz z jajkiem, namoczoną wcześniej bułką pszenną i podstawowymi przyprawami. Zdecydowanie wystarczy tutaj sól i pieprz. Całość wymieszaj w rękach i uformuj pulpety takiej wielkości, jaka będzie dla Ciebie idealna. Następnie obtocz pulpety w bułce tartej i obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Zalej całość bulionem warzywnym i duś pod przykryciem do miękkości.

Gdy mięso zrobi się kruche i delikatne zalej śmietanką i dodaj chrzan, duś do miękkości po 20 minutach będzie gotowe do spożycia, do sosu możesz dodać odrobinę mąki, dzięki temu nasz sos będzie bardziej gęsty. Po chwili nasz pomysł na pyszne pulpety i sos chrzanowy do pulpetów gotowe.

Nie dosyć, że danie jest bardzo dobre, to masz pewność jego składu, a cały proces przygotowania przebiegał w Twojej kuchni. Bardzo często gotowe wersje takich dań, które już są bardzo powszechne w sklepach, zawierają bardzo duże ilości soli i konserwantów, które mają niekorzystne działanie na nasz organizm. Skoro już masz pyszne domowe pulpety, zadecyduj o dodatkach dla nich. Możesz podawać je z kaszą lub ziemniaczanym puree. Zapamiętaj przepis na moje pulpety, bo na pewno wrócisz do nich nie raz. To pyszna propozycja na obiad lub kolację na ciepło dla całej rodziny.

Wartości odżywcze pulpetów w sosie chrzanowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
172.56 kcal
345.12 kcal
Białko
8.67 g
17.35 g

Węglowodany w pulpetach w sosie chrzanowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
5.69 g
11.38 g
Węglowodany przyswajalne
5.21 g
10.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.48 g
0.96 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
12.76 g
25.52 g
Tłuszcze nasycone
6.62 g
13.24 g
Tłuszcze nienasycone
6.14 g
12.28 g
Tłuszcze jednonasycone
5.06 g
10.13 g
Tłuszcze wielonasycone
1.08 g
2.15 g
Cholesterol
57.90 mg
115.80 mg

Witaminy w przepisie na pulpety w sosie chrzanowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
28.76 µg (mcg)
57.53 µg (mcg)
Witamina B6
0.24 mg
0.49 mg
Witamina B12
0.36 µg (mcg)
0.72 µg (mcg)
Witamina C
2.89 mg
5.78 mg
Retinol
25.59 µg (mcg)
51.19 µg (mcg)
Tiamina
0.35 mg
0.71 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.32 mg
Niacyna
2.13 mg
4.26 mg
Foliany
11.26 µg (mcg)
22.53 µg (mcg)
Beta karoten
32.10 µg (mcg)
64.20 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pulpety w sosie chrzanowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
126.81 mg
253.61 mg
Potas
185.93 mg
371.86 mg
Wapń
43.68 mg
87.36 mg
Fosfor
107.75 mg
215.49 mg
Magnez
14.07 mg
28.14 mg
Żelazo
0.72 mg
1.44 mg
Cynk
1.15 mg
2.30 mg
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów w sosie chrzanowym 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach w sosie chrzanowym

Lista alergenów dla pulpetów w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania pulpetów w sosie chrzanowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
50 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Bułka pszenna
60 g
1 sztuka
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Śmietana 18%
180 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 180 g
Chrzan
20 g
2 łyżki
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 20 g
Koszt składników
49.30
Jak oceniasz przepis na pulpety w sosie chrzanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób