Pulpety w sosie chrzanowym
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 1 ząbek (50 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Bułka pszenna - 1 sztuka (60 g)
- Śmietana 18% - 1 opakowanie (180 g)
- Chrzan - 2 łyżki (20 g)
Przepis na pulpety w sosie chrzanowym krok po kroku
Bułkę pszenną namocz w wodzie.
Do miski przełóż mięso, wbij żółtko, drobno pokrojoną cebulkę i czosnek.
Na końcu mięso połącz z rozmoczoną bułką i wymieszaj, następnie uformuj pulpety dowolnej wielkości.
Obtocz pulpety w bułce tartej i obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Po chwili zalej bulionem warzywnym i duś przez 10 minut.
Następnie wlewaj stopniowo, śmietankę ciągle mieszając, na końcu dodaj chrzan i gotuj do połączenia się składników.
Pulpety posyp drobno posiekanym koperkiem.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów w sosie chrzanowym
Pulpety w sosie chrzanowym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Będą one odgrywać główną rolę podczas Twojego obiadu i z pewnością zachwycą każdego zaproszonego gościa.
Jak zrobić pulpety wieprzowe? Nic prostszego. Poznaj mój przepis na pulpety w sosie chrzanowym.
Pyszne pulpety możesz przygotować z mięsa mielonego, z fileta z kurczaka lub wieprzowiny jak w moim przypadku. Przy wyborze mięsa pamiętaj, że warto wybierać chude gatunki może to być mięso mielone z kurczaka lub z indyka. Wtedy danie będzie bardziej lekkostrawne i idealnie się nada nie tylko dla dzieci, ale także dla dzieci. Mięso mielone możesz od razu kupić w sklepie lub kupić kawałek mięsa i samodzielnie go zmielić w domu z Twoimi ulubionymi przyprawami. Zakup już zmielonego mięsa w sklepie będzie na pewno dużo mniej pracochłonny przy przygotowywaniu obiadu. Zmielone mięso po prostu połącz z jajkiem, namoczoną wcześniej bułką pszenną i podstawowymi przyprawami. Zdecydowanie wystarczy tutaj sól i pieprz. Całość wymieszaj w rękach i uformuj pulpety takiej wielkości, jaka będzie dla Ciebie idealna. Następnie obtocz pulpety w bułce tartej i obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Zalej całość bulionem warzywnym i duś pod przykryciem do miękkości.
Gdy mięso zrobi się kruche i delikatne zalej śmietanką i dodaj chrzan, duś do miękkości po 20 minutach będzie gotowe do spożycia, do sosu możesz dodać odrobinę mąki, dzięki temu nasz sos będzie bardziej gęsty. Po chwili nasz pomysł na pyszne pulpety i sos chrzanowy do pulpetów gotowe.
Nie dosyć, że danie jest bardzo dobre, to masz pewność jego składu, a cały proces przygotowania przebiegał w Twojej kuchni. Bardzo często gotowe wersje takich dań, które już są bardzo powszechne w sklepach, zawierają bardzo duże ilości soli i konserwantów, które mają niekorzystne działanie na nasz organizm. Skoro już masz pyszne domowe pulpety, zadecyduj o dodatkach dla nich. Możesz podawać je z kaszą lub ziemniaczanym puree. Zapamiętaj przepis na moje pulpety, bo na pewno wrócisz do nich nie raz. To pyszna propozycja na obiad lub kolację na ciepło dla całej rodziny.
Alergeny w pulpetach w sosie chrzanowym
Lista alergenów dla pulpetów w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze pulpetów w sosie chrzanowym
Pulpety możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, jeśli zależy Ci aby były one delikatne i nisko kaloryczne postaw na drób.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.