Przepis na pulpety na parze krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, suszone pomidory
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, naczynie do gotowania na parze, duża miska

Do miski przełóż mięso mielone i dobrze je rozdrobnij. Wbij jajka i dodaj mąkę. Całość dobrze wymieszaj. Mięso dopraw solą, pieprzem, suszonymi pomidorami i posiekaną natką pietruszki.

Z masy mięsnej uformuj małe kotleciki i ułóż je na osobnym talerzu.

W garnku zagotuj 1,5 litra wody. Włóż do garnka naczynie do gotowania na parze.

Poukładaj w naczyniu kotlety i gotuj przez 20 minut.

Pulpety na parze podane na eleganckim talerzu.
pulpety na parze
Koszt przygotowania dania
9.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
249 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Pulpety na parze - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pulpetach na parze

Pulpety na parze to idealny pomysł na szybki i zdrowy posiłek. Tak przygotowane mięso jest niezwykle lekkostrawne i delikatnie. Można je podawać z sosem lub bez niego. W każdym przypadku smakują tak samo pysznie. Są świetnym wyborem na obiad, nawet dla dzieci, gdyż są bardzo łagodne. Idealnie komponują się z gotowanymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw. Klopsiki na parze świetnie sprawdzą się na diecie bezglutenowej, gdyż dodaje się do nich mąki ziemniaczanej, która glutenu nie zawiera. Będą również dobrą opcją na diecie lekkostrawnej, dla wszystkich osób z chorobami układu pokarmowego.

Pulpety z kurczaka na parze są świetnym źródłem wartościowego białka, co na pewno przypadnie do gustu osobom odchudzającym się. To danie syci na długo i jest niezwykle wartościowe.

Przepis na pulpety na parze jest bardzo prosty i pozwala na przygotowanie pysznego dania w kilka minut. To idealna opcja dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na przygotowywanie posiłków. To opcja bardzo ekspresowa, a przy tym niezwykle zdrowa.

Te dietetyczne klopsiki będą idealną propozycją na obiad dla całej rodziny. Są bardzo lekkie i delikatne w smaku. Przyprawione tylko natką pietruszki i suszonymi pomidorami. Pomidory można pominąć, jeśli przygotowuje się kotleciki również dla dzieci. Można również dodać swoje ulubione przyprawy, jeśli lubi się bardziej doprawione dania. Idealnie komponują się z warzywami. Można do mięsa dodać pokrojoną paprykę lub cukinie. Dzięki temu całość wychodzi bardziej zdrowa i lepiej zbilansowana.

Te kotlety mielone, choć bardzo proste, zaskakują niezwykłym smakiem aromatem. Są niezwykle uniwersalną potrawą. Świetnie sprawdzą się jako pomysł na danie główne, ale również pasują do różnorakich zup. Są bardzo sycące, a najlepiej podawać je z ugotowanymi ziemniakami lub kaszą i delikatnym sosem.

Najlepiej zrobić je z mięsa drobiowego, które zawiera mniej tłuszczów nasyconych, a znacznie więcej białka. Dla dzieci sprawdzi się także mięso cielęce. Kotleciki z indyka, a także w wersji z kurczaka są pyszne i zdrowe.

Świetnie smakują z sosem koperkowym lub pomidorowym. Dzięki temu, że są gotowane na parze, są bardzo fit alternatywą.

Wartości odżywcze pulpetów na parze

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
156.17 kcal
249.87 kcal
Białko
15.93 g
25.50 g

Węglowodany w pulpetach na parze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
5.27 g
8.43 g
Węglowodany przyswajalne
4.90 g
7.85 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.36 g
0.58 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
7.86 g
12.58 g
Tłuszcze nasycone
2.97 g
4.75 g
Tłuszcze nienasycone
4.89 g
7.83 g
Tłuszcze jednonasycone
3.40 g
5.44 g
Tłuszcze wielonasycone
1.49 g
2.39 g
Cholesterol
129.11 mg
206.57 mg

Witaminy w przepisie na pulpety na parze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
27.08 µg (mcg)
43.32 µg (mcg)
Witamina B6
0.47 mg
0.75 mg
Witamina B12
0.58 µg (mcg)
0.93 µg (mcg)
Witamina C
0.23 mg
0.37 mg
Witamina E
0.40 mg
0.64 mg
Retinol
27.08 µg (mcg)
43.32 µg (mcg)
Tiamina
0.11 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.42 mg
Niacyna
4.52 mg
7.23 mg
Foliany
10.26 µg (mcg)
16.42 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pulpety na parze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
73.57 mg
117.71 mg
Potas
486.43 mg
778.29 mg
Wapń
18.09 mg
28.95 mg
Fosfor
180.77 mg
289.23 mg
Magnez
22.18 mg
35.50 mg
Żelazo
1.01 mg
1.62 mg
Cynk
1.38 mg
2.21 mg
Miedź
0.08 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów na parze 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach na parze

Lista alergenów dla pulpetów na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pulpetów na parze

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na pulpety na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób