Pulpety drobiowe w sosie koperkowym

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:48 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpety drobiowe, koperkowy sos, garnek
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym to doskonały sposób na naprawdę pyszne danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale również syci na bardzo długi czas.
Przygotowanie 10 min
Czas duszenia 40 min
448 kcal
Kcal w porcji
356 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Czosnek (15 g)
  • Cebula (100 g)
  • Koperek (45 g)
  • Bulion drobiowy (500 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na pulpety drobiowe w sosie koperkowym krok po kroku

W dużej misce wymieszaj mięso, przyprawy i jajka.

Uformuj z masy mięsnej małe klopsiki.

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę i czosnek.

Całość zalej bulionem i dodaj pulpety. Gotuj 30 minut.

Do mięsa dodaj posiekany koperek i śmietankę. Gotuj kolejne 10 minut.

Całość przypraw do smaku solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na pulpety drobiowe w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pulpetów drobiowych w sosie koperkowym

Pulpety drobiowe w sosie koperkowym to doskonały sposób na naprawdę pyszne danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale również syci na bardzo długi czas. Przepis na pulpety drobiowe w sosie koperkowym jest bardzo prosty i świetnie sprawdzi się na co dzień, jako ciekawa propozycja na obiad.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pulpety drobiowe w sosie koperkowym, które będą smaczne, a przy okazji naprawdę ciekawe i skradną serca wszystkich domowników swoją delikatnością, miękkością i pysznym smakiem, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest smaczna i prosta. W dodatku nie potrzeba do jej stworzenia żadnego specjalnego sprzętu. Wystarczy tylko garnek z grubym dnem. Dlaczego grubym? Po to, by w trakcie długiego duszenia nic nie przywierało do dna. To jeden z najłatwiejszych sposobów na stworzenie prostego, ale również zdrowego obiadu. Dzięki specjalnej recepturze kurczak tak przyrządzony nie jest mdły i nieciekawy, a naprawdę aromatyczny i po prostu pyszny. Będzie doskonałą opcją dla wszystkich na diecie redukcyjnej, ale również lekkostrawnej. Sos koperkowy do pulpetów jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Całość składa się tylko z kilku produktów, dzięki czemu można go przygotować nawet w awaryjnych sytuacjach. Mięso drobiowe, którego używa się w tym przepisie, jest naprawdę zdrowe. Dostarcza sporo białka, które nie tylko przyspiesza budowanie mięśni, ale także zwiększa sytość posiłku. Mięso drobiowe w porównaniu z czerwonym zawiera znacznie mniej tłuszczu, przez co ma korzystniejsze działanie na układ krwionośny. To doskonały pomysł na smaczne danie, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza na obiad. Ten pyszny przepis, to również dobry sposób na obiad w kilka chwil, by go dobrze zbilansować wystarczy tylko dodać do niego źródło węglowodanów złożonych, np. ryż czy ziemniaki, a także świeże warzywa. Te pulpety są nie tylko pyszne, ale również dobre dla zdrowia. Są tak smaczne, że znikają z talerza w mgnieniu oka.

Alergeny w pulpetach drobiowych w sosie koperkowym

Lista alergenów dla pulpetów drobiowych w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze pulpetów drobiowych w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka. Najlepiej połączyć je z kaszą i świeżymi warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(356g)
Energia (kcal)
125.86
448.06
Białko (g)
6.64
23.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(356g)
Węglowodany (g)
1.96
6.98
Węglowodany przyswajalne (g)
1.75
6.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.21
0.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(356g)
Tłuszcz (g)
10.42
37.11
Tłuszcze nasycone (g)
7.65
27.25
Tłuszcze nienasycone (g)
2.77
9.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.08
7.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
2.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.18
189.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(356g)
Witamina A (µg (mcg))
24.37
86.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.51
12.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
1.15
Brak danych dla: koperek, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.26
43.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.70
6.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.94
35.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.47
1.67
Brak danych dla: koperek, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(356g)
Sód (mg)
159.27
567.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
199.87
711.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.39
61.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
71.88
255.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.80
34.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.63
2.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.59
2.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów drobiowych w sosie koperkowym 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów drobiowych w sosie koperkowym

Koszt składników
63.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
400 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koperek
45 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Bulion drobiowy
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Koszt składników
63.00