Pulpety dla niemowląt
Przepis na pulpety dla niemowląt
Kiedy moje dziecko było gotowe na wprowadzenie stałych pokarmów, zaczęłam poszukiwać przepisów idealnych dla malucha. Pragnęłam znaleźć coś zdrowego, pożywnego, a jednocześnie tak delikatnego, aby nie obciążać jego małego brzuszka. W moich poszukiwaniach natknęłam się na przepis na pulpety dla niemowląt, które wydały mi się doskonałym rozwiązaniem.
Przygotowanie rozpoczęłam od zebrania potrzebnych składników: mięso z piersi indyka bez skóry, jajko, bułka tarta, natka pietruszki, marchewki oraz pietruszka. Ponieważ przepis jest bez dodatku soli i innych intensywnych przypraw, nie zapomniałam o zielu angielskim i liściu laurowym, które miały dodać wywarowi aromatu.
Przygotowanie wywaru zaczęłam od obrania i pokrojenia w pół marchewek oraz pietruszki. Te warzywa włożyłam do garnka z około litrem wody, dorzuciłam ziele angielskie oraz liść laurowy, i pozwoliłam, aby wszystko gotowało się na małym ogniu przez około 30 minut.
W tym czasie pierś z indyka zmieliłam w maszynce do mięsa. To zadanie okazało się prostsze niż myślałam, a świeżo zmielone mięso było idealną bazą dla moich przyszłych pulpecików. Drobno posiekałam również natkę pietruszki, co miało dodać danemu potrawie dodatkowej świeżości i aromatu.
Kolejnym krokiem było połączenie wszystkich składników – zmielonego mięsa, natki, bułki tartej i jajka – w dużej misce. Dokładnie wymieszałam składniki, aż do uzyskania jednolitej masy, z której mogłam uformować małe pulpeciki. Ważnym trickiem, który ułatwił mi ten proces, było zwilżenie dłoni wodą, co zapobiegło przywieraniu mięsa.
Gdy wywar był gotowy, delikatnie wrzuciłam do niego uformowane pulpety gotowane dla niemowlaka. Gotowałam je około 15-20 minut na wolnym ogniu, aż do momentu, kiedy były całkowicie ugotowane. Atmosfera w kuchni napełniła się przyjemnym aromatem gotowanych warzyw i drobiu, co tylko potęgowało moje przekonanie, że przygotowuję coś wyjątkowego dla mojego dziecka.
Z pomocą łyżki cedzakowej wyjmowałam gotowe pulpety z wywaru. Patrząc na te małe, równomiernie ugotowane kuleczki, czułam ogromną satysfakcję. Byłam przekonana, że przygotowałam danie, które nie tylko będzie smakować mojemu maluchowi, ale także dostarczy mu niezbędnych składników odżywczych.
Podając pulpety z indyka, z gotowanego mięsa, dla mojego dziecka, obserwowałam z zainteresowaniem jego reakcję. Szybko okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Pulpety okazały się być nie tylko łatwe do gryzienia i trawienia dla malucha, ale również bardzo smakowite.
- Mięso z piersi indyka bez skóry (200 g)
- Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
- Bułka tarta - 1 łyżka (10 g)
- Natka pietruszki - 1 łyżeczka (5 g)
- Marchewka - 2 średnie marchewki (140 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (80 g)
Przepis na pulpety dla niemowląt krok po kroku
Marchewkę i pietruszkę obierz, opłucz i przekrój na pół.
Do garnka z wodą (ok. 1000 ml) włóż warzywa i dodaj 2 ziarenka ziela angielskiego i 1 liść laurowy. I gotuj ok. 30 min na małym ogniu.
Pierś z indyka zmiel w maszynce do mięsa.
Natkę pietruszki drobno posiekaj.
W misce wymieszaj zmielone mięso, natkę pietruszki, bułkę tartą i jajko.
Zwilż dłonie i uformuj małe pulpeciki. Następnie wrzuć je do gotującego się wywaru i gotuj ok. 15-20 min. Gotowe pulpety wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów dla niemowląt
Pulpety dla niemowląt są proste do przygotowania. Aby je zrobić, potrzeba niewiele produktów. Ważne jest to, aby nie były mocno doprawione, a najlepiej zrezygnować z doprawiania ich. Dla małych dzieci należy przygotować pulpety z gotowanego mięsa (nie należy ich dodatkowo smażyć ani dusić w sosie).
Jak zrobić pulpety z indyka odpowiednie dla malucha? Przede wszystkim należy zacząć od przygotowania wywaru. Do jego zrobienia potrzebne będą warzywa i zioła. W garnku z wodą należy umieścić marchewkę i pietruszkę oraz ziele angielskie i liść laurowy. Najlepiej nie dodawać ziarenek pieprzu.
Wywar powinien się gotować co najmniej 30 minut. W tym czasie można przygotować pulpety. Pierś z indyka należy zmielić w maszynce do mięsa, a potem połączyć ją z resztą składników (natką pietruszki, bułką tartą i jajkiem). Po zwilżeniu dłoni można uformować małe pulpeciki, które następnie powinny się gotować w wywarze ok. 15-20 minut.
Pulpety dla malucha powinny być przygotowywane na bieżąco. Z podanych składników powinno wyjść ok. 8-10 małych pulpecików, więc starczy zarówno dla dziecka, jak i dla rodzica (lub kilku dzieci). W razie potrzeby możesz podwoić lub zmniejszyć ilość składników.
Możesz zmodyfikować ten przepis. Pulpety drobiowe można przygotować np. z piersi kurczaka. Przy tych pulpetach mięso najlepiej samemu mielić lub kupić świeżo zmielony kawałek mięsa z dobrego sklepu mięsnego. Nie musisz dodawać natki pietruszki, jeśli nie chcesz. Pulpety gotowane dla niemowlaka robi się zaledwie z kilku składników – najlepiej, aby nie zawierały soli czy pieprzu. Dla starszych dzieci można zrobić pulpety z mięsa wieprzowego z dodatkiem odrobiny przypraw. Im dziecko starsze, tym można pozwolić sobie na nieco więcej składników w pulpetach.
Pulpety można przygotować bez jajka. Wtedy warto dodać do nich kaszę manny. Jej ilość jest uzależniona od potrzeby. Kasza manna i bułka tarta są po to, aby związać pulpety z mięsa mielonego w zbite kulki. Jeśli masa jest zbyt wodnista, należy dodać więcej któregoś z tych dwóch składników.
Alergeny w pulpetach dla niemowląt
Lista alergenów dla pulpetów dla niemowląt przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze pulpetów dla niemowląt
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.