Pulpety dla niemowląt
 Opublikowano: 21.08.2021 r.
Mięso z piersi indyka, marchewka i jajko to główne składniki smakowitych pulpetów dla niemowląt. Idealne dla małych brzuszków, te delikatne mięsne kuleczki są nie tylko pożywne, ale też łatwe do gryzienia. Dodatek pietruszki wzbogaca smak, a bułka tarta pomaga w konsystencji. To zdrowy i prosty sposób na zbilansowany posiłek dla malucha!
Składniki dla 1 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 200 g
 - Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
 - Bułka tarta - 10 g (1 łyżka)
 - Natka pietruszki - 5 g (1 łyżeczka)
 - Marchewka - 140 g (2 średnie marchewki)
 - Pietruszka - 80 g (1 sztuka)
 - Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy
 
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska, łyżka cedzakowa, maszynka do mięsa
 
Przepis krok po kroku
- Marchewkę i pietruszkę obierz, opłucz i przekrój na pół.
 - Do garnka z wodą (ok. 1000 ml) włóż warzywa i dodaj 2 ziarenka ziela angielskiego i 1 liść laurowy. I gotuj ok. 30 min na małym ogniu.
 - Pierś z indyka zmiel w maszynce do mięsa.
 - Natkę pietruszki drobno posiekaj.
 - W misce wymieszaj zmielone mięso, natkę pietruszki, bułkę tartą i jajko.
 - Zwilż dłonie i uformuj małe pulpeciki. Następnie wrzuć je do gotującego się wywaru i gotuj ok. 15-20 min. Gotowe pulpety wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej.