Przepis na pulpety dla dzieci krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj na tarce.

W misce umieść bułkę pszenną, wlej mleko.

Zblenduj na gładką masę.

Rozpuść masło.

Do bułki dodaj mięso drobiowe, dodaj jajko, masło, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Posiekaj koper i natkę pietruszki.

Dodaj do mięsa i wymieszaj.

Wlej wodę do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Zagotuj wodę, wlej ocet.

Formuj pulpety w dłoniach i umieszczaj w wodzie.

Gotuj przez 15 minut.

Na patelnię wlej pomidory z puszki i podgrzej, dopraw solą, pieprzem, dodaj serek śmietankowy i wymieszaj.

Pulpety podawaj z dodatkiem sosu.

Pulpety dla dzieci podane w białym rondelku.
Pulpety dla dzieci
Koszt przygotowania dania
33.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
370 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
45

Pulpety dla dzieci - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pulpetach dla dzieci

Pulpety dla dzieci to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pulpety z mięsa drobiowego są bardzo delikatne w smaku i nie wymagają długiego czasu gotowania. Przepis na pulpety dla dzieci jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pulpetów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone z indyka, bułka pszenna, mleko, cebula, natka pietruszki, koper, masło, jajka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ocet jabłkowy, pomidory w puszce, serek śmietankowy.

Jak zrobić pulpety dla dzieci? Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj na tarce. W misce umieść bułkę pszenną, wlej mleko. Zblenduj na gładką masę. Rozpuść masło. Do bułki dodaj mięso drobiowe, dodaj jajko, masło, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Posiekaj koper i natkę pietruszki. Dodaj do mięsa i wymieszaj. Wlej wodę do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zagotuj wodę, wlej ocet. Formuj pulpety w dłoniach i umieszczaj w wodzie. Gotuj przez 15 minut. Na patelnię wlej pomidory z puszki i podgrzej, dopraw solą, pieprzem, dodaj serek śmietankowy i wymieszaj. Pulpety podawaj z dodatkiem sosu.

Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również niebagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Bułkę pszenną możesz zamienić na pełnoziarnistą lub bez dodatku glutenu. Ciekawym dodatkiem są także płatki owsiane lub jaglane.

Podsumowując pyszne pulpety z mięsa mielonego to prosty przepis na pyszny obiad dla dzieci. Szybkie w przygotowaniu pulpety można także ugotować na parze. Smaczne pulpety można przygotować także z dodatkiem innego sosu. Pulpety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze pulpetów dla dzieci

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
164.63 kcal
370.41 kcal
Białko
12.02 g
27.05 g

Węglowodany w pulpetach dla dzieci

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
5.48 g
12.33 g
Węglowodany przyswajalne
4.68 g
10.53 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.80 g
1.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
10.83 g
24.38 g
Tłuszcze nasycone
6.07 g
13.66 g
Tłuszcze nienasycone
4.76 g
10.72 g
Tłuszcze jednonasycone
3.35 g
7.53 g
Tłuszcze wielonasycone
1.42 g
3.19 g
Cholesterol
68.91 mg
155.04 mg

Witaminy w przepisie na pulpety dla dzieci

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A
88.37 µg (mcg)
198.84 µg (mcg)
Witamina B6
0.29 mg
0.65 mg
Witamina B12
0.60 µg (mcg)
1.35 µg (mcg)
Witamina C
5.48 mg
12.33 mg
Witamina D
0.31 µg (mcg)
0.69 µg (mcg)
Witamina E
0.44 mg
0.98 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
74.93 µg (mcg)
168.60 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.35 mg
Niacyna
3.60 mg
8.09 mg
Foliany
17.37 µg (mcg)
39.08 µg (mcg)
Beta karoten
98.85 µg (mcg)
222.42 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pulpety dla dzieci

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
248.03 mg
558.07 mg
Potas
226.80 mg
510.30 mg
Wapń
52.09 mg
117.20 mg
Fosfor
132.07 mg
297.16 mg
Magnez
20.65 mg
46.46 mg
Żelazo
1.30 mg
2.92 mg
Cynk
1.37 mg
3.08 mg
Miedź
0.11 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów dla dzieci 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach dla dzieci

Lista alergenów dla pulpetów dla dzieci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • serek śmietankowy
    • Masło

Cena przygotowania pulpetów dla dzieci

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
800 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Bułka pszenna
100 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Pomidory w puszce
400 g
1 mała puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Serek śmietankowy
200 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
3.56
Za 200 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
47.80
Jak oceniasz przepis na pulpety dla dzieci
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób