Przepis na pulpety bez jajka krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, duża miska

Mięso umieść w misce.

Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj bułkę tartą i całość dokładnie wymieszaj.

Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę i podsmaż na oleju, aż się zeszkli.

Dodaj przestudzoną cebulę do mięsa i wymieszaj.

Z masy formuj małe kuleczki.

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony.

Obsmażone pulpety umieść w garnku. Wlej wodę tak by zakryła mięso. Gotuj całość na małym ogniu przez 20 minut.

W połowie szklanki wody rozmieszaj mąkę i wolnym strumieniem wlej do garnka, cały czas mieszając by powstał sos.

Pulpety bez jajka w czarnym naczyniu żaroodpornym
Pulpety bez jajka
Koszt przygotowania dania
10.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
297 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
70

Pulpety bez jajka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pulpetach bez jajka

Pulpety bez jajka to świetne rozwiązania na smaczne, delikatne pulpeciki. Te pyszne klopsiki, przygotowane w smacznym sosie własnym zasmakują na pewno wszystkim.

Jeśli nie możesz spożywać jajek i zastanawiasz się jak zrobić pulpety bez jajka to, to danie jest idealne dla ciebie. Ten smaczny pomysł na obiad łatwostrawny sprawdzi się także przy konieczności zastosowania diety łatwostrawnej.

Potrzebne składniki to tylko mięso z indyka, cebula i bułka tarta. Na początku mielone mięso umieść w misce. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj bułkę tartą i całość dokładnie wymieszaj. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę i podsmaż na oleju, aż się zeszkli. Dodaj przestudzoną cebulę do mięsa i wymieszaj. Z masy formuj małe kuleczki. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony. Obsmażone pulpety umieść w garnku. Wlej wodę, tak by zakryła mięso. Gotuj całość na małym ogniu przez 20 minut. W połowie szklanki wody rozmieszaj mąkę i wolnym strumieniem wlej do garnka, cały czas mieszając by powstał sos. Ten prosty przepis na pulpety bez jajka możesz wzbogacić o sos na bazie marchewki, koperku i śmietanki. Wystarczy dodać do pulpetów pokrojoną marchewkę, a podczas zagęszczania dodać śmietanę i na koniec posiekany koperek. Takie najlepsze pulpeciki idealne pasują do puree z ziemniaków i marchewki.

Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym. Serotonina nazywana jest potocznie hormonem szczęścia.

Wiele wskazuje na to, że indyk jest lepszym wyborem żywieniowym niż kurczak. Indyki są dużo bardziej wrażliwe na czynniki takie jak zamknięcie bez dostępu do świeżego powietrza. Nie mogą też przebywać w zbyt zatłoczonych klatkach, dzięki czemu ryzyko zakażeń jest mniejsze. Tym samym dużo rzadziej leczone są antybiotykami. W procesie obróbki termicznej tj. pieczenie nie traci dużo ze swoich wartości odżywczych.

Wartości odżywcze pulpetów bez jajka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
198.43 kcal
297.65 kcal
Białko
21.88 g
32.83 g

Węglowodany w pulpetach bez jajka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
5.88 g
8.82 g
Węglowodany przyswajalne
5.41 g
8.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.47 g
0.70 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
9.75 g
14.63 g
Tłuszcze nasycone
3.32 g
4.97 g
Tłuszcze nienasycone
6.44 g
9.66 g
Tłuszcze jednonasycone
3.70 g
5.55 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.74 g
4.10 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
70.77 mg
106.15 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pulpety bez jajka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.51 mg
0.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
7.08 mg
10.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.48 µg (mcg)
23.22 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pulpety bez jajka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
342.14 mg
513.21 mg
Potas
258.08 mg
387.12 mg
Wapń
33.82 mg
50.72 mg
Fosfor
207.83 mg
311.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
27.15 mg
40.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.50 mg
2.25 mg
Cynk
2.48 mg
3.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów bez jajka 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach bez jajka

Lista alergenów dla pulpetów bez jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania pulpetów bez jajka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Bułka tarta
30 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
31.80
Jak oceniasz przepis na pulpety bez jajka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób