Pulpety
- Mięso mielone wieprzowe (600 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (48 ml)
- Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
- Ser gouda (40 g)
- Natka pietruszki - 1 łyżeczka (5 g)
- Kasza manna - 2 łyżki (24 g)
Przepis na pulpety krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Ser zetrzyj na tarce.
Natkę pietruszki posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a potem dodaj cebulę. Smaż do przyrumienienia, a potem dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wymieszaj i po 1 minucie odstaw do wystudzenia.
Do miski włóż mięso i dodaj 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, starty ser żółty, kaszę mannę, ostudzoną cebulę z czosnkiem. Następnie wbij jajko. Całość dobrze wymieszaj.
Zwilż dłonie i uformuj pulpeciki.
Na patelni ponownie rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż pulpety do przyrumienienia z każdej strony.
Usmażone pulpety posyp natką pietruszki.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety z kurczaka
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów
Pulpety sprawdzą się w wielu sytuacjach. Na obiad mogą być podane pulpety w sosie, ale często pulpety dodawane są do zup. Te w wersji łagodnej są idealne dla dzieci, ale dla dorosłych pulpety można mocniej przyprawić. Warto zapisać sobie przepis na te pyszne pulpety, bo nigdy nie wiadomo, kiedy okaże się potrzebny.
Jak zrobić pulpety? Nie jest to trudne. Wystarczy przygotować potrzebne składniki (np. zetrzeć żółty ser), a potem usmażyć cebulkę i już przestudzoną dodać do reszty. Aby było ci łatwiej formować pulpeciki, warto zwilżyć sobie dłonie. Uformowane pulpety możesz upiec, usmażyć lub wrzucić do wrzątku albo gorącego bulionu. Gotowe pulpeciki możesz później polać wybranym sosem. Z podanych składników powinno wyjść ok. 14 pulpetów o wadze 60 g każdy.
Przepis na pulpety w sosie jest prosty. Sos pomidorowy do pulpetów można zrobić z bulionu, passaty pomidorowej lub pomidorów w puszcze. Do tego należy dobrać odpowiednie przyprawy i zioła (np. sól, pieprz ziołowy, bazylię, oregano). Niezbędny będzie także czosnek oraz oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Usmażone pulpeciki będą też dobrze smakować w sosie koperkowym. Do jego przygotowania będziesz potrzebować śmietanę (słodką) oraz koperek (świeży lub suszony). Dobre będą też pulpety w sosie serowym lub w sosie pieczeniowym.
Możesz zmodyfikować ten przepis, aby pulpety bardziej wpasowywały się w twoje gusta smakowe. Możesz zdecydować się na mięso drobiowe, wołowe, wieprzowe lub mieszane. Do pulpetów możesz dodać też swoje ulubione przyprawy. Mogą to być: słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek. Do surowego mięsa możesz dodać posiekany szczypiorek. Cebuli nie musisz wcześniej smażyć, jeżeli wolisz zachować jej cierpkość.
Pulpety są łatwe do przygotowania. Te z piekarnika warto zrobić z mięsa indyka, startego żółtego sera i koncentratu pomidorowego. Takie pulpeciki najlepiej będą pasować jako dodatek do zupy, zwłaszcza pomidorowej. Z kolei usmażone albo ugotowane pulpety możesz zrobić w sosie pomidorowym lub koperkowym i podać jako osobne danie.
Alergeny w pulpetach
Lista alergenów dla pulpetów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
Wartości odżywcze pulpetów
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.