Pulpety

Opublikowano: 22.05.2021 r., 2:02 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpety w żeliwnej patelni
Pulpety
Pulpety można przygotować w sosie pomidorowym jako osobne danie na obiad, ale można też je upiec i dodać do zupy. Sprawdź, jak wygląda przepis na te pyszne pulpety!
Przygotowanie 40 min
565 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (600 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (48 ml)
  • Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
  • Ser gouda (40 g)
  • Natka pietruszki - 1 łyżeczka (5 g)
  • Kasza manna - 2 łyżki (24 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tarka, praska do czosnku, miska, miseczka, patelnia

Przepis na pulpety krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Ser zetrzyj na tarce.

Natkę pietruszki posiekaj.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a potem dodaj cebulę. Smaż do przyrumienienia, a potem dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wymieszaj i po 1 minucie odstaw do wystudzenia.

Do miski włóż mięso i dodaj 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, starty ser żółty, kaszę mannę, ostudzoną cebulę z czosnkiem. Następnie wbij jajko. Całość dobrze wymieszaj.

Zwilż dłonie i uformuj pulpeciki.

Na patelni ponownie rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż pulpety do przyrumienienia z każdej strony.

Usmażone pulpety posyp natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na pulpety
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat pulpetów

Pulpety sprawdzą się w wielu sytuacjach. Na obiad mogą być podane pulpety w sosie, ale często pulpety dodawane są do zup. Te w wersji łagodnej są idealne dla dzieci, ale dla dorosłych pulpety można mocniej przyprawić. Warto zapisać sobie przepis na te pyszne pulpety, bo nigdy nie wiadomo, kiedy okaże się potrzebny.

Jak zrobić pulpety? Nie jest to trudne. Wystarczy przygotować potrzebne składniki (np. zetrzeć żółty ser), a potem usmażyć cebulkę i już przestudzoną dodać do reszty. Aby było ci łatwiej formować pulpeciki, warto zwilżyć sobie dłonie. Uformowane pulpety możesz upiec, usmażyć lub wrzucić do wrzątku albo gorącego bulionu. Gotowe pulpeciki możesz później polać wybranym sosem. Z podanych składników powinno wyjść ok. 14 pulpetów o wadze 60 g każdy.

Przepis na pulpety w sosie jest prosty. Sos pomidorowy do pulpetów można zrobić z bulionu, passaty pomidorowej lub pomidorów w puszcze. Do tego należy dobrać odpowiednie przyprawy i zioła (np. sól, pieprz ziołowy, bazylię, oregano). Niezbędny będzie także czosnek oraz oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Usmażone pulpeciki będą też dobrze smakować w sosie koperkowym. Do jego przygotowania będziesz potrzebować śmietanę (słodką) oraz koperek (świeży lub suszony). Dobre będą też pulpety w sosie serowym lub w sosie pieczeniowym.

Możesz zmodyfikować ten przepis, aby pulpety bardziej wpasowywały się w twoje gusta smakowe. Możesz zdecydować się na mięso drobiowe, wołowe, wieprzowe lub mieszane. Do pulpetów możesz dodać też swoje ulubione przyprawy. Mogą to być: słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek. Do surowego mięsa możesz dodać posiekany szczypiorek. Cebuli nie musisz wcześniej smażyć, jeżeli wolisz zachować jej cierpkość.

Pulpety są łatwe do przygotowania. Te z piekarnika warto zrobić z mięsa indyka, startego żółtego sera i koncentratu pomidorowego. Takie pulpeciki najlepiej będą pasować jako dodatek do zupy, zwłaszcza pomidorowej. Z kolei usmażone albo ugotowane pulpety możesz zrobić w sosie pomidorowym lub koperkowym i podać jako osobne danie.

Alergeny w pulpetach

Lista alergenów dla pulpetów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna

Wartości odżywcze pulpetów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
269.18
565.27
Białko (g)
13.97
29.33
Fenyloalanina (mg)
0.55
1.15
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
3.60
7.55
Węglowodany przyswajalne (g)
3.26
6.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
0.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
21.75
45.67
Tłuszcze nasycone (g)
8.21
17.25
Tłuszcze nienasycone (g)
13.53
28.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.60
22.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.94
6.16
Cholesterol (mg)
77.35
162.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
21.21
44.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.60
1.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.42
5.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.78
39.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.52
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.08
6.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.29
25.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
34.01
71.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
85.08
178.68
Potas (mg)
238.63
501.13
Wapń (mg)
50.67
106.40
Fosfor (mg)
165.21
346.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.97
37.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
1.74
Cynk (mg)
1.82
3.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów

Koszt składników
43.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
600 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
48 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.34
Za 48 ml
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser gouda
40 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 40 g
Natka pietruszki
5 g
1 łyżeczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Kasza manna
24 g
2 łyżki
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 24 g
Koszt składników
43.20