Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

Opublikowano: 17.06.2025 r.
Mięso mielone z indyka, przecier pomidorowy bez soli, bulion warzywny i czosnek – to właśnie dzięki tym składnikom powstają wyjątkowo soczyste pulpeciki z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym. Idealne na obiad, a do zrobienia potrzebujesz jeszcze trochę oliwy z oliwek i koncentratu pomidorowego. Pychotka, którą zrobisz w mig!
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 500 g
 - Przecier pomidorowy bez soli - 400 g
 - Koncentrat pomidorowy - 25 g
 - Bulion warzywny - 250 ml
 - Czosnek - 10 g
 - Oliwa z oliwek - 30 ml
 - Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, koper
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
 
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przełóż mięso, dodaj do niego czosnek przeciśnięty przez praskę.
 - Dopraw solą, pieprzem, posiekaną natką i koperkiem.
 - Całość dokładnie wymieszaj. Ręką uformuj małe kotleciki.
 - Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kotleciki.
 - Następnie całość zalej bulionem i duś przez 15 minut.
 - Do klopsów dodaj przecier, koncentrat i zioła prowansalskie.
 - Całość duś kolejne 15 minut.
 
Komentarz dietetyka
Danie zawiera dużo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny