Pulpeciki w sosie pomidorowym

Opublikowano: 27.09.2022 r., 11:34 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotowane kulki mięsne w sosie
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Pulpeciki w sosie pomidorowym są banalne i szybkie do zrobienia. To dobry pomysł na prosty przepis. Zobacz, jak zrobić pulpeciki w sosie pomidorowym na obiad.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
369 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (400 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Passata pomidorowa (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym krok po kroku

Mięso wymieszaj z przyprawami (oprócz bazylii). Dokładnie wyrób dłoniami.

Z mięsa uformuj małe pulpeciki.

Rozgrzej olej na patelni i smaż pulpety kilka minut do złotego koloru.

Po zezłoceniu pulpetów z każdej strony wlej na patelnię passatę wymieszaną ze śmietanką, dopraw przyprawami.

Wszystko gotuj przez około 30 minut na wolnym ogniu i pod przykryciem.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat pulpecików w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym są banalne i szybkie do zrobienia. To dobry pomysł na prosty przepis. Zobacz, jak zrobić pulpeciki w sosie pomidorowym na obiad. To jedynie kilka składników. Przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym jest gotowy w mniej niż godzinę. Do tego dodaj swoje ulubione dodatki i pomysł na pyszne danie na obiad gotowy. Pulpeciki w sosie pomidorowym są odpowiednie dla dzieci i dla dorosłych. Smaczna potrawa, prosty przepis – to jest właśnie łatwy sposób na to, co zrobić z mięsem mielonym.

Pulpeciki w sosie pomidorowym to kuleczki z mięsa mielonego gotowane w sosie pomidorowym. Ta propozycja należy do potraw jednogarnkowych, więc jest to duża wygoda. Mięso jest podsmażane, dzięki czemu danie nabiera bardzo dobrego smaku. Przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym to tylko olej, mięso, przyprawy, passata pomidorowa oraz śmietanka. Jak zrobisz pulpeciki w sosie pomidorowym, najlepiej smakują z ziemniakami. Dobre będą z ryżem i kaszą. Nawet makaron będzie odpowiedni. Sprawdzą się też z kopytkami i kluskami śląskimi. Do obiadu z mięsa mielonego w sosie pomidorowym idealnie pasują ogórki kiszone. Dla każdego znajdzie się odpowiednia kombinacja na obiad. Pulpeciki w sosie pomidorowym będą bardzo smaczne także po odgrzaniu (na drugi dzień). Oczywiście najlepiej smakują na gorąco.

Z mięsa mielonego można wymyślić wiele pomysłów na obiad. Do najbardziej klasycznych propozycji należą pulpeciki w sosie pomidorowym. Nic dziwnego – takie proste przepisy dają najsmaczniejsze dania. Jak zrobić pulpeciki w sosie pomidorowym? Do przygotowania pulpetów wystarczy jedynie mięso oraz przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz odrobina kurkumy. Mięso mielone należy dobrze wymieszać dłoniami, by przyprawy były dobrze rozprowadzone. Z masy mięsnej uformuj pulpeciki i smaż je na oleju na złoty kolor z każdej strony. Jak już mięso zmieni kolor, wlej do nich passatę pomidorową ze śmietanką i dopraw papryką słodką i bazylią (w razie potrzeby dodaj sól, pieprz). Wszystko należy gotować na bardzo małym ogniu i pod przykryciem przez pół godziny. Wtedy danie jest gotowe do podania.

*Sos pomidorowy możesz doprawić wedle uznania. Jeśli chcesz, by Twoja potrawa była bardziej ostra, dodaj do niej papryczkę chilli. Do przepisu na pulpeciki w sosie pomidorowym, zamiast bazylii dobrze sprawdzi się majeranek lub oregano. Gdyby sos był zbyt kwaśny, można dodać trochę cukru albo więcej śmietanki (by złagodzić smak).

*Jeśli chcesz, do sosu można dodać też więcej wody, która rozrzedzi sos.

Alergeny w pulpecikach w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla pulpecików w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze pulpecików w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Przepis dostarcza dużą ilość likopenu, który jest przeciwutleniaczem (zwalcza wolne rodniki). Jest to danie o niskiej zawartości węglowodanów. Zawiera sporo białka oraz tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
153.96
369.50
Białko (g)
8.02
19.24
Fenyloalanina (mg)
0.30
0.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
4.85
11.64
Węglowodany przyswajalne (g)
3.86
9.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
2.38
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Glukoza (g)
1.28
3.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
1.24
2.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
11.55
27.71
Tłuszcze nasycone (g)
5.79
13.89
Tłuszcze nienasycone (g)
5.76
13.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.64
11.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.12
2.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.00
72.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
128.54
308.50
Potas (mg)
348.23
835.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
15.21
36.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.29
3.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpecików w sosie pomidorowym 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpecików w sosie pomidorowym

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Passata pomidorowa
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
23.00