Pulpeciki w sosie pomidorowym
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (400 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Passata pomidorowa (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym krok po kroku
Mięso wymieszaj z przyprawami (oprócz bazylii). Dokładnie wyrób dłoniami.
Z mięsa uformuj małe pulpeciki.
Rozgrzej olej na patelni i smaż pulpety kilka minut do złotego koloru.
Po zezłoceniu pulpetów z każdej strony wlej na patelnię passatę wymieszaną ze śmietanką, dopraw przyprawami.
Wszystko gotuj przez około 30 minut na wolnym ogniu i pod przykryciem.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety z kurczaka
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpecików w sosie pomidorowym
Pulpeciki w sosie pomidorowym są banalne i szybkie do zrobienia. To dobry pomysł na prosty przepis. Zobacz, jak zrobić pulpeciki w sosie pomidorowym na obiad. To jedynie kilka składników. Przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym jest gotowy w mniej niż godzinę. Do tego dodaj swoje ulubione dodatki i pomysł na pyszne danie na obiad gotowy. Pulpeciki w sosie pomidorowym są odpowiednie dla dzieci i dla dorosłych. Smaczna potrawa, prosty przepis – to jest właśnie łatwy sposób na to, co zrobić z mięsem mielonym.
Pulpeciki w sosie pomidorowym to kuleczki z mięsa mielonego gotowane w sosie pomidorowym. Ta propozycja należy do potraw jednogarnkowych, więc jest to duża wygoda. Mięso jest podsmażane, dzięki czemu danie nabiera bardzo dobrego smaku. Przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym to tylko olej, mięso, przyprawy, passata pomidorowa oraz śmietanka. Jak zrobisz pulpeciki w sosie pomidorowym, najlepiej smakują z ziemniakami. Dobre będą z ryżem i kaszą. Nawet makaron będzie odpowiedni. Sprawdzą się też z kopytkami i kluskami śląskimi. Do obiadu z mięsa mielonego w sosie pomidorowym idealnie pasują ogórki kiszone. Dla każdego znajdzie się odpowiednia kombinacja na obiad. Pulpeciki w sosie pomidorowym będą bardzo smaczne także po odgrzaniu (na drugi dzień). Oczywiście najlepiej smakują na gorąco.
Z mięsa mielonego można wymyślić wiele pomysłów na obiad. Do najbardziej klasycznych propozycji należą pulpeciki w sosie pomidorowym. Nic dziwnego – takie proste przepisy dają najsmaczniejsze dania. Jak zrobić pulpeciki w sosie pomidorowym? Do przygotowania pulpetów wystarczy jedynie mięso oraz przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz odrobina kurkumy. Mięso mielone należy dobrze wymieszać dłoniami, by przyprawy były dobrze rozprowadzone. Z masy mięsnej uformuj pulpeciki i smaż je na oleju na złoty kolor z każdej strony. Jak już mięso zmieni kolor, wlej do nich passatę pomidorową ze śmietanką i dopraw papryką słodką i bazylią (w razie potrzeby dodaj sól, pieprz). Wszystko należy gotować na bardzo małym ogniu i pod przykryciem przez pół godziny. Wtedy danie jest gotowe do podania.
*Sos pomidorowy możesz doprawić wedle uznania. Jeśli chcesz, by Twoja potrawa była bardziej ostra, dodaj do niej papryczkę chilli. Do przepisu na pulpeciki w sosie pomidorowym, zamiast bazylii dobrze sprawdzi się majeranek lub oregano. Gdyby sos był zbyt kwaśny, można dodać trochę cukru albo więcej śmietanki (by złagodzić smak).
*Jeśli chcesz, do sosu można dodać też więcej wody, która rozrzedzi sos.
Alergeny w pulpecikach w sosie pomidorowym
Lista alergenów dla pulpecików w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze pulpecików w sosie pomidorowym
Przepis dostarcza dużą ilość likopenu, który jest przeciwutleniaczem (zwalcza wolne rodniki). Jest to danie o niskiej zawartości węglowodanów. Zawiera sporo białka oraz tłuszczu.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.