Pulpeciki w sosie carbonara
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta (20 g)
- Bulion warzywny (375 ml)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
- Natka pietruszki (30 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (30 g)
- Ser parmezan - tarty (30 g)
Przepis na pulpeciki w sosie carbonara krok po kroku
Mięso mielone przełóż do miski, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem. Następnie do mięsa wybij jajko, dodaj bułkę tartą, po pół płaskiej łyżeczki papryki słodkiej oraz ostrej, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso dokładnie wyrób.
Z mięsa mielonego uformuj pulpety, obtocz je w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju.
W garnku zagotuj bulion, włóż do niego podsmażone pulpeciki i zagotuj.
Garnek z pulpecikami przykryj przykrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut (od czasu do czasu wymieszaj składniki).
Boczek pokrój w drobną kostkę i smaż go na patelni, aby tłuszcz się wytopił, a mięso zarumieniło.
Przesmażony boczek dodaj do garnka z pulpecikami i gotuj 5 minut.
Następnie do garnka dodaj śmietankę, parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki.
Składniki wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez około 2 minuty.
Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowe pulpeciki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpecików w sosie carbonara
Pulpeciki w sosie carbonara to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie śmietanowym warto podać z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką przygotowaną na bazie sezonowych warzyw. Przepis na pulpeciki w sosie carbonara jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowo-wołowe, czosnek, jajka, bułka tarta, bulion jarzynowy, boczek wędzony, śmietanka 30%, natka pietruszki, olej rzepakowy, mąka pszenna, parmezan, sól, pieprz, papryka słodka oraz papryka ostra.
A jak zrobić pulpeciki w sosie carbonara? Mięso mielone przełóż do miski, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem. Następnie do mięsa wybij jajko, dodaj bułkę tartą, po pół płaskiej łyżeczki papryki słodkiej oraz ostrej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso dokładnie wyrób. Z mięsa mielonego uformuj pulpety, obtocz je w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju. W garnku zagotuj bulion, włóż do niego podsmażone pulpeciki i zagotuj. Garnek z pulpecikami przykryj przykrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Boczek pokrój w drobną kostkę i smaż go na patelni. Przesmażony boczek dodaj do garnka z pulpecikami i gotuj 5 minut. Następnie do garnka dodaj śmietankę, parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki. Składniki wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez około 2 minuty. Gotowe pulpeciki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
W czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.
Podsumowując pulpeciki w sosie carbonara doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Najlepszy pulpeciki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w pulpecikach w sosie carbonara
Lista alergenów dla pulpecików w sosie carbonara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
Wartości odżywcze pulpecików w sosie carbonara
Pulpeciki w sosie carbonara to doskonała propozycja na smacznie danie obiadowe. Danie jest dość kaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.