Pularda

Opublikowano: 08.11.2022 r., 13:00 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Danie z pieczoną pulardą
Pularda
Pularda to nic innego jak młoda, jeszcze nie do końca rozwinięta kura, która jest hodowana w specjalny sposób, a wszystko po to, aby mięso było niezwykle delikatne i kruche.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 120 min
298 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Kura / puladra - 1 sztuka (2000 g)
  • Musztarda - 2 łyżki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Miód - 1 łyżka (10 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Jabłko - 2 sztuki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, lodówka

Przepis na pularda krok po kroku

Musztardę wymieszaj z olejem i miodem. Natrzyj kurę i odstaw do lodówki na całą noc.

Przełóż kurę do brytfanki.

Obok mięsa ułóż pokrojoną w czwartki cebulę i jabłka.

Dodaj zioła i wstaw kurę do piekarnika, piecz 2 godziny w 180 st. C.

W czasie pieczenia podlewaj mięso sosem i masłem.

Jak oceniasz przepis na pularda
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat pularda

Pularda to młoda, nierozwinięta płciowo kura, której usunięto jajniki, tuczona w określony sposób celem uzyskania delikatnego i kruchego mięsa. Potrawę przygotowaną na bazie jej mięsa, także nazywa się pulardą. Najsmaczniejsze są kury o wadze 1,2–1,5 kg, bite w wieku 9-10 tygodni. Ich mięso jest delikatne, marmurkowato przerośnięte tłuszczem. Skóra jest zabarwiona żółto ze względu na grubszą warstwę podskórnej tkanki tłuszczowej.

Należy ona do drobiu, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Zatem, jak zrobić pulardę?

Do jej przygotowania będziesz potrzebować tylko kurę, młodą pulardę, cebulę, jabłka, masło, olej, musztardę i miód. Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.

W pierwszej kolejności musztardę wymieszaj z olejem i miodem. Natrzyj kurę i odstaw do lodówki na całą noc. Przełóż kurę do brytfanki. Obok mięsa ułóż pokrojoną w czwartki cebulę i jabłka. Dodaj zioła i wstaw kurę do piekarnika, piecz 2 godziny w 180 stopniach. W czasie pieczenia podlewaj mięso sosem i masłem.

Po tym czasie nasza pularda jest dobra do spożycia i pyszna w smaku. Będzie to idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny. Danie z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich przybyłych gościach.

Skoro już znasz mój przepis na pulardę, wykorzystaj go i przekonaj się, jak smaczna jest drobiowa pularda.

Mój sprawdzony przepis podawaj np. z ziemniaczanym puree i porcją świeżych warzyw, wtedy pularda z kurczaka będzie najlepsza.

Alergeny w pularda

Lista alergenów dla pularda przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze pularda

na 100g gotowej potrawy

Czas gotowania drobiu w całość zależy od ich masy. Pamiętaj o tym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
149.16
298.32
Białko (g)
16.92
33.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.77
5.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.87
15.74
Tłuszcze nasycone (g)
2.36
4.71
Tłuszcze nienasycone (g)
5.51
11.03
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
345.82
691.65
Szacunkowy indeks glikemiczny pularda 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pularda

Koszt składników
103.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kura / puladra
2000 g
1 sztuka
70.00
Za 3000,0 g
Liczba opakowań 1
46.67
Za 2000 g
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Miód
10 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jabłko
200 g
2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Koszt składników
103.00