Pudding z nasion chia
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Nasiona chia - 6 łyżeczek (30 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 1 łyżeczka (5 g)
- Maliny (60 g)
Przepis na pudding z nasion chia krok po kroku
Mleko wymieszaj z nasionami chia.
Dodaj ksylitol i ponownie dokładnie wymieszaj.
Odstaw deser do lodówki na minimum 3 h, podczas tego czasu kilkukrotnie możesz zamieszać.
Schłodzony deser podawaj z dowolnymi owocami. Ja postawiłam na maliny.
Więcej informacji na temat puddingu z nasion chia
Jeśli brakuje ci pomysłu na lunch lub deser koniecznie poznaj mój dzisiejszy
przepis na pudding z nasion chia.
Ten pyszny, domowy deser powstaje dosłownie z kilku produktów. Przygotuj takie składniki jak mleko, które również możesz zamienić na dowolny napój roślinny w takiej samej ilości, nasiona chia, dowolne owoce u mnie będą to maliny, ponieważ pocę jagodowe takie jak maliny, truskawki, jagody czy borówki idealnie pasują do tego typu przekąsek.
Zatem, jak zrobić pudding z nasion chia?
Mleko wymieszaj z nasionami chia. Dodaj ksylitol i ponownie dokładnie wymieszaj. Odstaw deser do lodówki na minimum 3 h, podczas tego czasu kilkukrotnie możesz zamieszać. Schłodzony deser podawaj z dowolnymi owocami. Ja postawiłam na maliny.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis na smaczny deser, który przygotujesz w domu.
Pudding z nasion chia to idealne danie, które możesz zabrać ze sobą również do pracy lub na uczelnię.
Jest to lekka i zdrowa przekąska, idealna na gorące dni lub jako słodkie zakończenie posiłku. Warto włączyć je do swojej diety, ponieważ są niezwykle zdrowym i wartościowym składnikiem, który posiada wiele korzystnych właściwości dla zdrowia.
Są one bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak białko, błonnik, omega-3, wapń, magnez, fosfor, miedź, mangan i inne minerały. Dodatkowo
zawierają duże ilości błonnika, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy układu pokarmowego, reguluje poziom cukru we krwi i zapewnia uczucie sytości, co może być korzystne dla osób z nadwagą.
Jeśli chcesz urozmaicić swoją dietę nasiona chia to najlepszy sposób.
Alergeny w puddingu z nasion chia
Lista alergenów dla puddingu z nasion chia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze puddingu z nasion chia
Pudding chia możesz równie przygotować na bazie napoju roślinnego lub jogurtu naturalnego.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.