Ptysie z kruszonką
- Masło (180 g)
- Mąka pszenna typ 500 (230 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (50 g)
- Mascarpone (200 g)
- Krem czekoladowy typu nutella (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
- Cukier puder (30 g)
Przepis na ptysie z kruszonką krok po kroku
W garnku zagotuj szklankę wody z połową masła oraz szczyptą soli.
Na gotującą się wodę z masłem wsyp 150 g mąki i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką.
Ciasto zdejmij z palnika, gdy będzie odchodzić od ścianek garnka.
Następnie do masy dodaj po jednym jajku i wymieszaj przy pomocy miksera do połączenia składników.
Pozostałe masło umieść w naczyniu, rozetrzyj z cukrem, dodaj mąkę i wyrób ciasto do połączenia się składników.
Ciasto na kruszonkę zawiń w folię spożywczą. Ciasto umieść w lodówce na 30 minut.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okręgi o średnicy około 6 cm ze sporymi odstępami.
Ciasto z garnka przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij okrągłe porcje ciasta na okręgi na papierze.
Następnie ciasto na ptysie posyp rozkruszoną kruszonką z lodówki.
Ptysie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30 minut.
Po upieczeniu ptysie wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i obetnij z wierzchu część ciasta.
W misce zmiksuj serek mascarpone z dodatkiem kremu czekoladowo-orzechowego.
W drugiej misce ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem.
Dolną część ciasta na ptysie posmaruj kremem mascarpone.
Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij go na krem z mascarpone.
Bitą śmietanę przykryj górną częścią upieczonego ciasta.
Ptysie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowuj je w lodówce.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ptysi z kruszonką
Ptysie z kruszonką to doskonała propozycja na smaczny deser. Domowe ptysie doskonale smakują z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao. Sprawdzony przepis na ptysie z kruszonką jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciastek potrzebne będą następujące składniki: masło, mąka pszenna, jajka, cukier, mascarpone, krem czekoladowy, śmietanka 30% oraz cukier puder.
Jak zrobić ptysie z kruszonką? W garnku zagotuj szklankę wody z połową masła oraz szczyptą soli. Na gotującą się wodę z masłem wsyp 150 g mąki i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto zdejmij z palnika, gdy będzie odchodzić od ścianek garnka. Następnie do masy dodaj po jednym jajku i wymieszaj przy pomocy miksera do połączenia składników. Pozostałem masło umieść w naczyniu, rozetrzyj z cukrem, dodaj mąkę i wyrób ciasto do połączenia się składników. Ciasto na kruszonkę zawiń w folię spożywczą. Ciasto umieść w lodówce na 30 minut. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okręgi o średnicy około 6 cm ze sporymi odstępami. Ciasto z garnka przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij okrągłe porcje ciasta na okręgi na papierze. Następnie ciasto na ptysie posyp rozkruszoną kruszonką z lodówki. Ptysie piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut. Po upieczeniu ptysie wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i obetnij z wierzchu część ciasta. W misce zmiksuj serek mascarpone z dodatkiem kremu czekoladowo-orzechowego. W drugiej misce ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Dolną część ciasta na ptysie posmaruj kremem mascarpone. Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij go na krem z mascarpone. Bitą śmietanę przykryj górną częścią upieczonego ciasta. Ptysie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowuj je w lodówce.
Podsumowując najlepsze ptysie to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Krem do ptysi przygotujesz na bazie serka mascarpone, kremu czekoladowego oraz śmietany 30% ubitej z cukrem pudrem. Łatwe do przygotowania ptysie są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Ptysie warto przechowywać w chłodnym miejscu.
Alergeny w ptysiach z kruszonką
Lista alergenów dla ptysi z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
- krem czekoladowy typu nutella
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
Wartości odżywcze ptysi z kruszonką
Ptysie z kruszonką to doskonała propozycja na smaczny deser. Danie jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
-
masło,
mąka pszenna,
jajka,
cukier,
mascarpone,
nutella,
śmietana,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.