Ptysie z kruszonką

Opublikowano: 16.08.2022 r., 8:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łakocie ptysiowe z chrupiącą kruszonką
Ptysie z kruszonką
Ptysie z kruszonką i masą z serka mascarpone oraz kremu czekoladowego stanowią doskonałą propozycję na smaczny deser. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 25 min
532 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (180 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (230 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (50 g)
  • Mascarpone (200 g)
  • Krem czekoladowy typu nutella (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
  • Cukier puder (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blaszka do pieczenia, rękaw cukierniczy

Przepis na ptysie z kruszonką krok po kroku

W garnku zagotuj szklankę wody z połową masła oraz szczyptą soli.

Na gotującą się wodę z masłem wsyp 150 g mąki i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką.

Ciasto zdejmij z palnika, gdy będzie odchodzić od ścianek garnka.

Następnie do masy dodaj po jednym jajku i wymieszaj przy pomocy miksera do połączenia składników.

Pozostałe masło umieść w naczyniu, rozetrzyj z cukrem, dodaj mąkę i wyrób ciasto do połączenia się składników.

Ciasto na kruszonkę zawiń w folię spożywczą. Ciasto umieść w lodówce na 30 minut.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okręgi o średnicy około 6 cm ze sporymi odstępami.

Ciasto z garnka przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij okrągłe porcje ciasta na okręgi na papierze.

Następnie ciasto na ptysie posyp rozkruszoną kruszonką z lodówki.

Ptysie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30 minut.

Po upieczeniu ptysie wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i obetnij z wierzchu część ciasta.

W misce zmiksuj serek mascarpone z dodatkiem kremu czekoladowo-orzechowego.

W drugiej misce ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem.

Dolną część ciasta na ptysie posmaruj kremem mascarpone.

Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij go na krem z mascarpone.

Bitą śmietanę przykryj górną częścią upieczonego ciasta.

Ptysie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowuj je w lodówce.

Jak oceniasz przepis na ptysie z kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat ptysi z kruszonką

Ptysie z kruszonką to doskonała propozycja na smaczny deser. Domowe ptysie doskonale smakują z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao. Sprawdzony przepis na ptysie z kruszonką jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciastek potrzebne będą następujące składniki: masło, mąka pszenna, jajka, cukier, mascarpone, krem czekoladowy, śmietanka 30% oraz cukier puder.

Jak zrobić ptysie z kruszonką? W garnku zagotuj szklankę wody z połową masła oraz szczyptą soli. Na gotującą się wodę z masłem wsyp 150 g mąki i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto zdejmij z palnika, gdy będzie odchodzić od ścianek garnka. Następnie do masy dodaj po jednym jajku i wymieszaj przy pomocy miksera do połączenia składników. Pozostałem masło umieść w naczyniu, rozetrzyj z cukrem, dodaj mąkę i wyrób ciasto do połączenia się składników. Ciasto na kruszonkę zawiń w folię spożywczą. Ciasto umieść w lodówce na 30 minut. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okręgi o średnicy około 6 cm ze sporymi odstępami. Ciasto z garnka przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij okrągłe porcje ciasta na okręgi na papierze. Następnie ciasto na ptysie posyp rozkruszoną kruszonką z lodówki. Ptysie piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut. Po upieczeniu ptysie wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i obetnij z wierzchu część ciasta. W misce zmiksuj serek mascarpone z dodatkiem kremu czekoladowo-orzechowego. W drugiej misce ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Dolną część ciasta na ptysie posmaruj kremem mascarpone. Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij go na krem z mascarpone. Bitą śmietanę przykryj górną częścią upieczonego ciasta. Ptysie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowuj je w lodówce.

Podsumowując najlepsze ptysie to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Krem do ptysi przygotujesz na bazie serka mascarpone, kremu czekoladowego oraz śmietany 30% ubitej z cukrem pudrem. Łatwe do przygotowania ptysie są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Ptysie warto przechowywać w chłodnym miejscu.

Alergeny w ptysiach z kruszonką

Lista alergenów dla ptysi z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • krem czekoladowy typu nutella
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

Wartości odżywcze ptysi z kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Ptysie z kruszonką to doskonała propozycja na smaczny deser. Danie jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
367.44
532.78
Białko (g)
5.64
8.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
22.14
32.11
Węglowodany przyswajalne (g)
21.79
31.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
28.52
41.35
Tłuszcze nasycone (g)
24.56
35.61
Tłuszcze nienasycone (g)
3.96
5.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
29.63
42.96
Szacunkowy indeks glikemiczny ptysi z kruszonką 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ptysi z kruszonką

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
180 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 180 g
Mąka pszenna typ 500
230 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 230 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Krem czekoladowy typu nutella
100 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.14
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
45.00