Ptysie wytrawne

Opublikowano: 03.08.2023 r., 18:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wytrawne ptysie na pergaminie.
Ptysie wytrawne
Ptysie wytrawne to doskonała opcja na smaczny dodatek do dań. Te ptysie idealnie sprawdzą się na imprezy. Wystarczy, że przygotujesz smaczne nadzienie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
287 kcal
Kcal w porcji
81 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło (125 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (160 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, rękaw cukierniczy

Przepis na ptysie wytrawne krok po kroku

W garnku podgrzej 250 ml wody i masło oraz szczyptę soli. Jeśli woda się zagotuje, a masło rozpuści, to zmniejsz ogień i wsyp mąkę. Mieszaj energicznie.

Mieszaj do momentu, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Wystudź.

Zimne ciasto zmiksuj, dodawaj po jednym jajku. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

Wyciskaj małe ptysie na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zostawić odstępy pomiędzy ptysiami.

Piecz w 180 st. C, około 30 minut. Do zarumienienia.

Przekrojone na pół ptysie możesz faszerować wytrawnymi pastami lub sałatką.

Jak oceniasz przepis na ptysie wytrawne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat ptysi wytrawnych

Ptysie wytrawne to doskonała opcja na smaczny dodatek do dań. Te ptysie idealnie sprawdzą się na imprezy. Wystarczy, że przygotujesz smaczne nadzienie.

Przepis na ptysie wytrawne to idealny pomysł dla osób, które chcą urozmaić swoje posiłki w prosty i szybki sposób. Ptysie mogą pojawiać się z dodatkiem sałatki warzywnej, pasty kanapkowej, serka, czy z dodatkiem wędliny, czy łososia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ptysie wytrawne, by były smaczne, szybkie i proste, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. Nie wiesz, jak upiec ptysie wytrawne? Ich przygotowanie niewiele różni się od stworzenia tych na słodko. Jedyna różnica to zamiana cukru na sól. Te smaczne przekąski to najlepsze rozwiązanie, gdy szykujesz imprezę i brakuje Ci pomysłu na ciekawe dania. W dodatku wszystkie składniki, których potrzebujesz, z łatwością znajdziesz w każdym, nawet małym sklepie. Ptysie możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wiele osób zastanawia się też jak przygotować wytrawne nadzienie do ptysiów. Można to zrobić na kilka sposobów. Najlepsze w ptysiach jest to, że mają dość neutralny smak, wiec pasują do wielu różnych rodzajów farszów. Idealnie sprawdzi się farsz na bazie serka kanapkowego. Możesz połączyć go z ziołami lub czosnkiem. Idealnie sprawdza się też pasta jajeczna. Do jajek możesz dodać pieczarki, szpinak lub suszone pomidory. Jeśli jesteś na diecie roślinnej, możesz sięgnąć po hummus i dodać do niego ulubione warzywa.

Ptysie są nie tylko smaczne, ale również pięknie się prezentują. Można je więc z powodzeniem wystawiać na stół podczas imprezy, na pewno skradną show. To również doskonały sposób na to, by włączyć do diety dzieci nieco warzywa. Pasta warzywna podana w ptysiu będzie na pewno bardziej atrakcyjna niż ta na kanapce. Jeśli Twoje dziecko ma już dość nudnych kanapek, sprawdź czy ptysie nie będą lepszą opcją.

Dla niektórych osób przygotowanie ptysi na słono może być nieco dziwne. Zwykle ląduje one na talerzach w formie deseru, jednak te na słono, również mogą skraść serce. Podane z ulubionymi dodatkami smakują po prostu fantastycznie.

Alergeny w ptysiach wytrawnych

Lista alergenów dla ptysi wytrawnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze ptysi wytrawnych

na 100g gotowej potrawy

To opcja o dość wysokim Indeksie Glikemicznym, dlatego nie powinna gościć zbyt często w menu osób z cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(81g)
Energia (kcal)
354.78
287.37
Białko (g)
10.21
8.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(81g)
Węglowodany (g)
23.39
18.95
Węglowodany przyswajalne (g)
23.39
18.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(81g)
Tłuszcz (g)
24.74
20.04
Tłuszcze nasycone (g)
15.78
12.78
Tłuszcze nienasycone (g)
8.96
7.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(81g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.08
Tiamina (mg)
0.32
0.26
Ryboflawina (mg)
0.35
0.28
Niacyna (mg)
2.12
1.72
Foliany (µg (mcg))
67.16
54.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(81g)
Sód (mg)
65.53
53.08
Potas (mg)
106.30
86.10
Wapń (mg)
36.36
29.45
Fosfor (mg)
131.49
106.50
Magnez (mg)
17.10
13.85
Żelazo (mg)
2.53
2.05
Cynk (mg)
0.92
0.75
Miedź (mg)
0.10
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny ptysi wytrawnych 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ptysi wytrawnych

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
125 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
160 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 160 g
Koszt składników
14.00