Ptysie na słono
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Margaryna do pieczenia - pół kostki (125 g)
- Jajko (5 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (3 g)
- Cukier - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Pieczarki (500 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Natka pietruszki (30 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Ser gouda (200 g)
Przepis na ptysie na słono krok po kroku
W rondelku zagrzej szklankę wody oraz margarynę.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz pół łyżeczki soli.
Następnie zmniejsz moc palnika pod rondelkiem i wsyp mieszaninę mąki stale mieszając masę do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
Ugotowane ciasto zdejmij z palnika i pozostaw je do ostygnięcia.
Do ostygniętego ciasta dodawaj po jednym jajku i miksuj je na średnich obrotach.
Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj je na kształt małego okręgu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ptysie piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 30 minut (ptysie powinny być złote).
Upieczone ptysie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pieczarki oraz cebulę przez około 10 minut.
Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
Do farszu z pieczarek dodaj natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku. Farsz dokładnie wymieszaj i zdejmij z palnika.
Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Przestudzone ptysie przetnij na pół, na spód umieść farsz pieczarkowy, posyp go serem i przykryj górną częścią.
Ptysie umieść na blaszce do pieczenia i zapiekaj je przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C (do rozpuszczenia się sera).
Więcej informacji na temat ptysi na słono
Ptysie na słono to doskonały pomysł na przystawkę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Smaczne, domowe ptysie świetnie sprawdzą się również jako przekąska do pracy. Sprawdzony przepis na ptysie na słono jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przekąski potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, margaryna, jajka, proszek do pieczenia, cukier, pieczarki, cebula, natka pietruszki, olej rzepakowy, ser gouda, sól oraz pieprz.
A jak zrobić ptysie na słono? W rondelku zagrzej wodę oraz margarynę. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz odrobinę soli. Zmniejsz moc palnika pod rondelkiem i wsyp mieszaninę mąki stale mieszając masę do uzyskania jednolitego ciasta. Do ostygniętego ciasta dodawaj po jednym jajku i miksuj je na średnich obrotach. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj je na kształt okręgu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ptysie piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pieczarki oraz cebulę przez około 10 minut. Do farszu z pieczarek dodaj natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj i zdejmij z palnika. Ser zetrzyj na tarce. Przestudzone ptysie przetnij na pół, na spód umieść farsz pieczarkowy, posyp go serem i przykryj górną częścią. Ptysie umieść na blaszce do pieczenia i zapiekaj je.
Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Podsumowując: pyszne ptysie na słono stanowią doskonałą propozycję na przekąskę, którą możesz zaserwować podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Najlepsze ptysie są dobre do spożycia po ostudzeniu. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania przepisu dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w ptysiach na słono
Lista alergenów dla ptysi na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze ptysi na słono
Ptysie na słono to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Grzyby wykorzystane do przygotowania potrawy bogate są w wiele cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.