Ptysie na słono

Opublikowano: 22.04.2023 r., 11:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słone ptysie na papierze pieczeniowym
Ptysie na słono
Ptysie na słono to doskonała propozycja na pyszną przystawkę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
294 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Margaryna do pieczenia - pół kostki (125 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (3 g)
  • Cukier - 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Ser gouda (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, rondelek, rękaw cukierniczy

Przepis na ptysie na słono krok po kroku

W rondelku zagrzej szklankę wody oraz margarynę.

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz pół łyżeczki soli.

Następnie zmniejsz moc palnika pod rondelkiem i wsyp mieszaninę mąki stale mieszając masę do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.

Ugotowane ciasto zdejmij z palnika i pozostaw je do ostygnięcia.

Do ostygniętego ciasta dodawaj po jednym jajku i miksuj je na średnich obrotach.

Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj je na kształt małego okręgu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ptysie piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 30 minut (ptysie powinny być złote).

Upieczone ptysie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pieczarki oraz cebulę przez około 10 minut.

Natkę pietruszki umyj i posiekaj.

Do farszu z pieczarek dodaj natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku. Farsz dokładnie wymieszaj i zdejmij z palnika.

Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Przestudzone ptysie przetnij na pół, na spód umieść farsz pieczarkowy, posyp go serem i przykryj górną częścią.

Ptysie umieść na blaszce do pieczenia i zapiekaj je przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C (do rozpuszczenia się sera).

Jak oceniasz przepis na ptysie na słono
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat ptysi na słono

Ptysie na słono to doskonały pomysł na przystawkę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Smaczne, domowe ptysie świetnie sprawdzą się również jako przekąska do pracy. Sprawdzony przepis na ptysie na słono jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przekąski potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, margaryna, jajka, proszek do pieczenia, cukier, pieczarki, cebula, natka pietruszki, olej rzepakowy, ser gouda, sól oraz pieprz.

A jak zrobić ptysie na słono? W rondelku zagrzej wodę oraz margarynę. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz odrobinę soli. Zmniejsz moc palnika pod rondelkiem i wsyp mieszaninę mąki stale mieszając masę do uzyskania jednolitego ciasta. Do ostygniętego ciasta dodawaj po jednym jajku i miksuj je na średnich obrotach. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj je na kształt okręgu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ptysie piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pieczarki oraz cebulę przez około 10 minut. Do farszu z pieczarek dodaj natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj i zdejmij z palnika. Ser zetrzyj na tarce. Przestudzone ptysie przetnij na pół, na spód umieść farsz pieczarkowy, posyp go serem i przykryj górną częścią. Ptysie umieść na blaszce do pieczenia i zapiekaj je.

Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Podsumowując: pyszne ptysie na słono stanowią doskonałą propozycję na przekąskę, którą możesz zaserwować podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Najlepsze ptysie są dobre do spożycia po ostudzeniu. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania przepisu dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w ptysiach na słono

Lista alergenów dla ptysi na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze ptysi na słono

na 100g gotowej potrawy

Ptysie na słono to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Grzyby wykorzystane do przygotowania potrawy bogate są w wiele cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
218.07
294.40
Białko (g)
9.24
12.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
12.94
17.46
Węglowodany przyswajalne (g)
12.45
16.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
14.71
19.86
Tłuszcze nasycone (g)
5.43
7.33
Tłuszcze nienasycone (g)
9.28
12.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.21
8.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.07
4.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
88.85
119.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
136.37
184.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.87
5.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.80
1.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
122.73
165.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.35
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.27
3.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
43.04
58.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
163.21
220.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
214.47
289.54
Potas (mg)
215.22
290.55
Wapń (mg)
127.03
171.49
Fosfor (mg)
181.73
245.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.51
22.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.50
2.03
Cynk (mg)
1.17
1.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ptysi na słono 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ptysi na słono

Koszt składników
40.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Margaryna do pieczenia
125 g
pół kostki
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 125 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Proszek do pieczenia
3 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Cukier
5 g
1 płaska łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ser gouda
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Koszt składników
40.20