Ptasie mleczko z mleka skondensowanego i galaretki
Opublikowano: 29.09.2022 r.
Mleko skondensowane, gorzka czekolada, żelatyna i galaretka – to wystarczy, żeby zrobić obłędne ptasie mleczko domowej roboty. Znacie pewnie ten smak z dzieciństwa, ale uwierzcie, że własnoręcznie zrobione jest jeszcze lepsze. Puszysta konsystencja, delikatna galaretka i wyrazista czekolada sprawią, że nie będziecie mogli się oprzeć kolejnemu kawałkowi!
Składniki dla 30 porcji:
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 400 g (1 puszka)
- Czekolada gorzka - 200 g (2 tabliczki)
- Żelatyna - 20 g (2 łyżki)
- Galaretka - 80 g (2 opakowania)
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- lodówka
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 1/2 szklanki gorącej wody.
- W rondelku umieść puszkę mleka skondensowanego, tak aby była całkowicie zanurzona w wodzie. Gotuj ją na małym ogniu przez 2-3 godziny, aby uzyskać konsystencję karmelu.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, aż stanie się gładka i jednolita.
- Wlej uzyskany karmel z mleka skondensowanego do rozpuszczonej czekolady. Wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą.
- Wlej masę do foremek silikonowych, tak aby każda forma była wypełniona tylko w połowie.
- Rozpuść dwie galaretki w 1/2 szklanki wrzącej wody, mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą.
- Wlej przygotowane galaretki na masę czekoladową w każdej foremce.
- Wstaw foremki do lodówki i pozostaw ptasie mleczko do schłodzenia i stężenia na co najmniej 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc.
Komentarz dietetyka
Zamiast gorzkiej czekolady możesz użyć białą.
~ Oliwia Gawron, dietetyk