Ptasie mleczko z galaretki

Opublikowano: 01.09.2022 r., 17:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe ptasie mleczko z galaretki
Ptasie mleczko z galaretki
Ptasie mleczko z galaretek to domowa wersja ptasiego mleczka dostępnego w sklepach. Domowe ptasie mleczko świetnie sprawdzi się jako deser. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 60 min
271 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Białko jajka (4 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Żelatyna - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Galaretka - owocowa (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, blaszka do pieczenia, folia spożywcza

Przepis na ptasie mleczko z galaretki krok po kroku

2 opakowania galaretek owocowych rozpuść w 600 ml wrzącej wody i odstaw do przestudzenia.

Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzącej wody i pozostaw do przestygnięcia.

Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

Następnie do białek dodaj partiami cukier oraz dwie łyżki soku z cytryny i zmiksuj do uzyskania sztywnej piany.

Do masy z białek dodaj przestygniętą żelatynę i dokładnie wymieszaj.

Blaszkę do pieczenia wyłóż folią spożywczą, do blaszki przelej masę z białek, wyrównaj i wstaw do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie na wierzch masy białkowej wlej tężejące galaretki i blaszkę wstaw z powrotem do lodówki na około 2-3 godziny.

Uzyskaną stężałą masę podziel na równe kawałki.

Ptasie mleczko możesz udekorować wiórkami kokosowymi lub polewą czekoladową.

Jak oceniasz przepis na ptasie mleczko z galaretki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ptasiego mleczka z galaretki

Ptasie mleczko z galaretki to doskonała propozycja na domowe słodycze. Ptasie mleczko z galaretki świetnie sprawdzi się jako deser, który możesz podać podczas różnych okazji. Prosty przepis na ptasie mleczko z galaretki nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ptasiego mleczka potrzebne będą następujące produkty spożywcze: białka jaja kurzego, cukier, żelatyna, galaretki owocowe, sok z cytryny oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić ptasie mleczko z galaretki? 2 opakowania galaretek owocowych rozpuść w 600 ml wrzącej wody i odstaw do przestudzenia. Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzącej wody i pozostaw do przestygnięcia. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Następnie do białek dodaj partiami cukier oraz dwie łyżki soku z cytryny i zmiksuj do uzyskania sztywnej piany. Do masy z białek dodaj przestygniętą żelatynę i dokładnie wymieszaj. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią spożywczą, do blaszki przelej masę z białek, wyrównaj i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na wierzch masy białkowej wlej tężejące galaretki i blaszkę wstaw z powrotem do lodówki na około 2-3 godziny. Uzyskaną stężałą masę podziel na równe kawałki. Ptasie mleczko możesz udekorować wiórkami kokosowymi lub polewą czekoladową.

Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne składniki mineralne, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Podsumowując pyszne ptasie mleczko z galaretki świetnie sprawdzą się jako domowe smakołyki. Galaretki są dobre do spożycia po stężeniu. Ptasie mleczko z galaretek możesz podać w wielu odsłonach. Najbardziej zbliżone do tradycyjnego ptasiego mleczka dostępnego w sklepie jest zanurzenie galaretek w rozpuszczonej czekoladzie.

Alergeny w ptasim mleczku z galaretki

Lista alergenów dla ptasiego mleczka z galaretki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze ptasiego mleczka z galaretki

na 100g gotowej potrawy

Ptasie mleczko z galaretki to zdrowsza alternatywa do tradycyjnego ptasiego mleczka dostępnego w sklepach. Ptasie mleczko na bazie galaretek świetnie sprawdzi się jako deser.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
271.86
271.86
Białko (g)
14.18
14.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
53.53
53.53
Węglowodany przyswajalne (g)
53.39
53.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.14
0.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.14
0.14
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.13
Tłuszcze nienasycone (g)
0.01
0.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
79.57
79.57
Szacunkowy indeks glikemiczny ptasiego mleczka z galaretki 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ptasiego mleczka z galaretki

Koszt składników
17.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Żelatyna
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Galaretka
150 g
owocowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Koszt składników
17.10