Ptasie mleczko z galaretki
- Białko jajka (4 szt.)
- Cukier (100 g)
- Żelatyna - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Galaretka - owocowa (150 g)
Przepis na ptasie mleczko z galaretki krok po kroku
2 opakowania galaretek owocowych rozpuść w 600 ml wrzącej wody i odstaw do przestudzenia.
Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzącej wody i pozostaw do przestygnięcia.
Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
Następnie do białek dodaj partiami cukier oraz dwie łyżki soku z cytryny i zmiksuj do uzyskania sztywnej piany.
Do masy z białek dodaj przestygniętą żelatynę i dokładnie wymieszaj.
Blaszkę do pieczenia wyłóż folią spożywczą, do blaszki przelej masę z białek, wyrównaj i wstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie na wierzch masy białkowej wlej tężejące galaretki i blaszkę wstaw z powrotem do lodówki na około 2-3 godziny.
Uzyskaną stężałą masę podziel na równe kawałki.
Ptasie mleczko możesz udekorować wiórkami kokosowymi lub polewą czekoladową.
Więcej informacji na temat ptasiego mleczka z galaretki
Ptasie mleczko z galaretki to doskonała propozycja na domowe słodycze. Ptasie mleczko z galaretki świetnie sprawdzi się jako deser, który możesz podać podczas różnych okazji. Prosty przepis na ptasie mleczko z galaretki nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ptasiego mleczka potrzebne będą następujące produkty spożywcze: białka jaja kurzego, cukier, żelatyna, galaretki owocowe, sok z cytryny oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić ptasie mleczko z galaretki? 2 opakowania galaretek owocowych rozpuść w 600 ml wrzącej wody i odstaw do przestudzenia. Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzącej wody i pozostaw do przestygnięcia. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Następnie do białek dodaj partiami cukier oraz dwie łyżki soku z cytryny i zmiksuj do uzyskania sztywnej piany. Do masy z białek dodaj przestygniętą żelatynę i dokładnie wymieszaj. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią spożywczą, do blaszki przelej masę z białek, wyrównaj i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na wierzch masy białkowej wlej tężejące galaretki i blaszkę wstaw z powrotem do lodówki na około 2-3 godziny. Uzyskaną stężałą masę podziel na równe kawałki. Ptasie mleczko możesz udekorować wiórkami kokosowymi lub polewą czekoladową.
Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne składniki mineralne, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.
Podsumowując pyszne ptasie mleczko z galaretki świetnie sprawdzą się jako domowe smakołyki. Galaretki są dobre do spożycia po stężeniu. Ptasie mleczko z galaretek możesz podać w wielu odsłonach. Najbardziej zbliżone do tradycyjnego ptasiego mleczka dostępnego w sklepie jest zanurzenie galaretek w rozpuszczonej czekoladzie.
Alergeny w ptasim mleczku z galaretki
Lista alergenów dla ptasiego mleczka z galaretki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze ptasiego mleczka z galaretki
Ptasie mleczko z galaretki to zdrowsza alternatywa do tradycyjnego ptasiego mleczka dostępnego w sklepach. Ptasie mleczko na bazie galaretek świetnie sprawdzi się jako deser.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.