Pstrąg z grilla elektrycznego

Opublikowano: 06.06.2022 r., 21:54 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowany pstrąg na talerzu
Pstrąg z grilla elektrycznego
Pstrąg z grilla elektrycznego to szybki pomysł na pożywny obiad, który dostarczy Ci sporej ilości kwasów omega 3 i 6.
Przygotowanie 10 min
Grillowanie 20 min
293 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Pstrąg tęczowy filet - 4 sztuki (400 g)
  • Cytryna - 1 sztuka (60 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Koperek - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia grillowa, grill elektryczny, szczypce do grilla

Przepis na pstrąg z grilla elektrycznego krok po kroku

Rybę natnij na wierzchu.

W nacięciach nasmaruj masłem i posyp koperkiem.

Dodaj plastry cytryny i posyp ziołami.

Usmaż rybę na grillu elektryczny przez około 20 minut, do momentu, aż będzie zarumieniona.

Jak oceniasz przepis na pstrąg z grilla elektrycznego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat pstrąga z grilla elektrycznego

Pstrąg z grilla elektrycznego sprawdzi się idealnie na obiad dla całej Twoje rodziny. Jednocześnie dostarczysz sporą dawkę witamin i składników odżywczych do Twojego organizmu.

Ryby to niezwykle cenne źródło witamin z grupy B, a te bardziej tłuste, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E. Ryby dostarczają nam nie tylko witamin, ale i wielu składników mineralnych takich jak fosfor, wapń czy jod, a także są źródłem białka w naszej diecie. Warto wspomnieć, że białko z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Dlatego szczególnie zachęcam do spożywania większej ilości ryb w ciągu tygodnia. Nie tylko na obiad, możesz przygotować np. sałatkę z tuńczykiem lub pastę z makreli na pieczywo. Sposobów na urozmaicenie naszej diety w ryby jest całe mnóstwo, taka zmiana wyjdzie nam tylko na dobre, dlatego szczególnie zachęcam.

Ryby na naszym talerzu powinny gościć 2-3 razy w tygodniu, w każdej postaci. Szczególnie powinniśmy sięgać po ryby tłuste morskie. Będą one cennym źródłem witaminy D i kwasów omega 3, które są niezwykle ważne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Dodatkowo wykazano, że osoby, które jedzą duże ilości ryb, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia i miażdżycę.

W Polsce spożycie ryb niestety nadal jest na niewielkim poziomie w porównaniu do Japonii czy Norwegii. Przeciętny Polak zjada tylko 13 kg ryb rocznie.

Poznaj mój pyszny, fit przepis na pstrąga z grilla elektrycznego.

To nic trudnego, zakładam, że przygotowanie tego obiadu zajmie Ci mniej czasu niż smażenie mięsa. Rybę dokładnie umyj i natnij na wierzchu, w nacięcia dodaj masło i koperek, całość dopraw ziołami i dodaj plastry cytryny. Grilluj rybę do momentu, aż będzie zarumieniona.

Najlepiej, jeśli użyjesz do tego świeżych ziół, zamiast gotowych mieszanek, które bardzo często zawierają dużą ilość soli w swoim składzie.

W kilka chwil nasz smaczny pomysł na posiłek dla całej rodziny gotowy. Będzie to dobry pomysł na kolację czy na obiad.

Skoro już wiesz, jak zrobić pstrąga z grilla elektrycznego koniecznie wykorzystaj mój przepis.

Alergeny w pstrągu z grilla elektrycznego

Lista alergenów dla pstrąga z grilla elektrycznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pstrąg tęczowy filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze pstrąga z grilla elektrycznego

na 100g gotowej potrawy

W taki sposób możesz przygotować każdy rodzaj ryby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
146.68
293.36
Białko (g)
16.22
32.45
Fenyloalanina (mg)
0.66
1.32
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.40
2.80
Węglowodany przyswajalne (g)
0.98
1.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
0.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.27
16.54
Tłuszcze nasycone (g)
4.37
8.74
Tłuszcze nienasycone (g)
3.90
7.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.55
5.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.34
2.69
Cholesterol (mg)
55.80
111.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
110.12
220.24
Witamina B6 (mg)
0.29
0.58
Witamina B12 (µg (mcg))
3.45
6.89
Witamina C (mg)
12.08
24.16
Witamina D (µg (mcg))
12.72
25.44
Witamina E (mg)
1.98
3.97
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
94.04
188.08
Tiamina (mg)
0.10
0.21
Ryboflawina (mg)
0.09
0.18
Niacyna (mg)
4.53
9.06
Foliany (µg (mcg))
16.24
32.48
Beta karoten (µg (mcg))
6.68
13.36
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
43.92
87.84
Potas (mg)
348.64
697.28
Wapń (mg)
32.40
64.80
Fosfor (mg)
186.32
372.64
Magnez (mg)
23.24
46.48
Żelazo (mg)
0.52
1.04
Cynk (mg)
0.41
0.81
Miedź (mg)
0.05
0.10
Mangan (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pstrąga z grilla elektrycznego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pstrąga z grilla elektrycznego

Koszt składników
28.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg tęczowy filet
400 g
4 sztuki
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 400 g
Cytryna
60 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 60 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koperek
20 g
2 łyżki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Koszt składników
28.30