Pstrag z grilla

Opublikowano: 03.04.2021 r., 3:33 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pstrąg w ruszcie grillowym
Pstrąg z grilla
Pstrąg z grilla wychodzi pyszny, ale żeby taki był, to trzeba go odpowiednio przyprawić. Z tego przepisu dowiesz się, jak wygląda przygotowanie pstrąga na grilla.
Przygotowanie 35 min
463 kcal
Kcal w porcji
285 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Pstrąg filet - 3 pstrągi w całości (690 g)
  • Koperek - 1 garść (30 g)
  • Oliwa z oliwek - 6 łyżek (60 ml)
  • Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Cytryna - 1/2 cytryny (45 g)
  • Tymianek suszony - 1 garść (15 g)
  • Bazylia suszona - 3 garście (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
praska do czosnku, folia spożywcza, grill, miska, ruszt do grilla do ryb

Przepis na pstrąga z grilla krok po kroku

Koperek i tymianek poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Wypatroszone i oczyszczone pstrągi natrzyj solą i pieprzem z wierzchu i w środku.

Do miski wlej oliwę z oliwek. Dodaj zioła oraz czosnek. Wymieszaj.

Do środka każdej ryby włóż 1/3 powstałej mieszkanki oraz 1 garść bazylii.

Ryby zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 3 h.

Pstrągi wyciągnij z folii i umieść w specjalnym ruszcie do grilla do ryb.

Grilluj na średniej mocy ok. 5-6 min z każdej strony.

Gotowe ryby skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Jak oceniasz przepis na pstrąga z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat pstrąga z grilla

Pstrąg z grilla najczęściej podawany jest z cytryną, koperkiem i masłem. Jednak ten przepis można nieco modyfikować i dodać do niego inne, ulubione zioła. Przygotowanie pstrąga na grilla nie zajmuje dużo czasu. Jeżeli twoi goście lubią ryby, będą zachwyceni tym pstrągiem.

Jak przyrządzić pstrąga z grilla? Niezbędna jest marynata, więc przede wszystkim potrzebne będą świeże lub suszone zioła. W rybie możesz umieszczać gałązki lub garstki ziół (np. kolendry, koperku, tymianku), ale możesz też je posiekać i połączyć z innymi dodatkami. Później taką mieszanką można nafaszerować rybę.

Pstrąg wyjdzie dobry zarówno z grilla gazowego, jak i z grilla elektrycznego. Jak przyprawić rybę? W tym przepisie użyte zostały świeże zioła: koperek, tymianek i bazylia. Ciekawy aromat daje świeży czosnek przeciśnięty przez praskę, ale możesz pokusić się na czosnek granulowany. Do tej ryby pasuje także rozmaryn, kolendra oraz natka pietruszki. Obowiązkowo pstrąga należy obtoczyć w soli i pieprzu, zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. Istotne jest to, ile czasu ryba marynuje się w lodówce. Minimalnie powinna być tam odłożona na 2 h.

Rybę można grillować zawinięta w papier do pieczenia. Lepiej unikać przygotowywania pstrąga czy jakiejkolwiek innej ryby w folii aluminiowej, choć niektórzy mogą do tego zachęcać. Podczas takiego podgrzewania aluminium przenika do jedzenia w takiej dawce, że przekracza dopuszczalne normy. Jest to zwłaszcza niebezpieczne wtedy, gdy w podgrzewanej folii aluminiowej znajdują się cytrusy lub sól.

Najbezpieczniejszą opcją jest zdecydowanie się na rybę z rusztu. Ten specjalny ruszt do ryb na grilla można kupić już za 10 zł, a dzięki niemu nie musimy się martwić tym, czy podczas odwracania na drugą stronę i zdejmowania z grilla z naszej ryby nie powypada środek.

Pstrąg pieczony na grillu jest pyszny. Najlepiej podawaj pstrąga z masłem czosnkowym. Możesz przygotować go sam z masła, czosnku i soli. Obowiązkowo na talerzu powinien znajdować się kawałek cytryny, aby bezpośrednio na rybkę wyciśnięć świeży sok.

Alergeny w pstrągu z grilla

Lista alergenów dla pstrąga z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pstrąg filet

Wartości odżywcze pstrąga z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kcal)
162.53
463.22
Białko (g)
17.65
50.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany (g)
3.22
9.18
Węglowodany przyswajalne (g)
1.68
4.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.54
4.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz (g)
9.32
26.57
Tłuszcze nasycone (g)
2.20
6.28
Tłuszcze nienasycone (g)
7.12
20.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.74
16.37
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
3.92
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.05
Brak danych dla: oliwa z oliwek, cytryna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.59
135.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina B6 (mg)
0.28
0.79
Witamina B12 (µg (mcg))
2.20
6.26
Witamina C (mg)
7.09
20.20
Tiamina (mg)
0.13
0.37
Ryboflawina (mg)
0.12
0.34
Niacyna (mg)
4.44
12.64

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód (mg)
40.59
115.67
Potas (mg)
429.67
1224.57
Wapń (mg)
102.74
292.81
Fosfor (mg)
209.03
595.75
Magnez (mg)
41.00
116.85
Żelazo (mg)
4.28
12.20
Cynk (mg)
0.72
2.05
Miedź (mg)
0.10
0.29
Mangan (mg)
0.39
1.12
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pstrąga z grilla 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pstrąga z grilla

Koszt składników
70.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg filet
690 g
3 pstrągi w całości
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
34.50
Za 690 g
Koperek
30 g
1 garść
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Oliwa z oliwek
60 ml
6 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cytryna
45 g
1/2 cytryny
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 45 g
Tymianek suszony
15 g
1 garść
1.00
Za 10,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 15 g
Bazylia suszona
15 g
3 garście
1.20
Za 10,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 15 g
Koszt składników
70.70