Pstrąg wędzony
- Pstrąg tuszka - 5 średnich sztuk (2500 g)
- Sól - pół opakowania (500 g)
Przepis na pstrąga wędzonego krok po kroku
Tuszki pstrąga oczyść, umyj i osusz.
Do dużej miski wlej 5 litrów wody, dodaj do niej sól i dokładnie wymieszaj (do rozpuszczenia soli).
Do solanki włóż wcześniej przygotowane tuszki pstrąga i pozostaw w chłodnym miejscu na noc.
Następnie pstrągi wyciągnij z solanki, opłucz pod bieżącą wodą i osusz przy pomocy ręczników papierowych.
Ryby powieś na hakach wędzarniczych i wędź w temperaturze około 60 st. C przez około 3 godziny (najlepiej do wędzenia użyć drzewa owocowego).
Gotowe ryby wyciągnij z wędzarni, ściągnij z haków i podawaj na ciepło lub na zimno.
-
Pstrąg pieczony
-
Pstrąg z piekarnika
-
Pstrąg
-
Pstrag z grilla
-
Pstrąg pieczony w folii
-
Pstrąg w galarecie
-
Pstrąg smażony
-
Pstrąg z patelni
-
Pstrąg łososiowy z piekarnika
-
Pstrąg łososiowy pieczony
-
Filet z pstrąga
-
Pstrąg smażony na patelni
-
Pstrąg na parze
-
Sałatka z wędzonym pstrągiem
-
Pasta z wędzonego pstrąga
-
Pstrąg pieczony z warzywami
-
Pstrąg z grilla elektrycznego
-
Pstrąg smażony na maśle
-
Pstrąg
Więcej informacji na temat pstrąga wędzonego
Pstrąg wędzony to doskonała propozycja na smaczny dodatek do śniadania lub kolacji. Wędzonego pstrąga można wykorzystać jako przekąskę na wiejskim stole podczas wesela. Domowy pstrąg wędzony świetnie sprawdzi się również, jakie składnik past kanapkowych. Wędzenie nadaje produktom charakterystyczny zapach, smak oraz zabarwienie. Wędzenie to jedna z najstarszych metod utrwalania żywności. Sprawdzony przepis na pstrąga wędzonego jest dość prosty, jednak wymaga odrobiny doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ryby wędzonej potrzebne będą następujące produkty: tuszka pstrąga, sól oraz woda.
Jak zrobić pstrąga wędzonego? Tuszki pstrąga oczyść, umyj i osusz. Do dużej miski wlej 5 litrów wody, dodaj do niej sól i dokładnie wymieszaj (do rozpuszczenia soli). Do solanki włóż wcześniej przygotowane tuszki pstrąga i pozostaw w chłodnym miejscu na noc. Następnie pstrągi wyciągnij z solanki, opłucz pod bieżącą wodą i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Ryby powieś na hakach wędzarniczych i wędź w temperaturze około 60°C przez około 3 godziny (najlepiej do wędzenia użyć drzewa owocowego). Gotowe ryby wyciągnij z wędzarni, ściągnij z haków i podawaj na ciepło lub na zimno.
Pstrąg jest rybą tłustą, zawiera spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, które są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspomagają pracę serca oraz układu krwionośnego, pomagają zmniejszać stężenie frakcji LDL cholesterolu i podnoszą stężenie frakcji HDL. Pstrąg jest również źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie, przede wszystkim jest budulcem naszych komórek.
Podsumowując wiesz już jak uwędzić pstrąga. Pyszny pstrąg wędzony świetnie sprawdzi się podczas wielu uroczystości. Najlepszy pstrąg wędzony jest dobry do spożycia na ciepło lub na zimno. Mięso pstrąga stanowi dobre źródło wielu cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do wędzenia ryb najlepiej wykorzystać drewno z drzew owocowych.
Alergeny w pstrągu wędzonym
Lista alergenów dla pstrąga wędzonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pstrąg tuszka
Wartości odżywcze pstrąga wędzonego
Pstrąg wędzony to doskonała propozycja na pyszne danie rybne na zimno. Pstrąg stanowi dobre źródło wielu cennych substancji odżywczych.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.