Pstrąg w galarecie
- Pstrąg tęczowy filet (300 g)
- Żelatyna - 2,5 łyżki (20 g)
- Marchewka - 2 sztuki (160 g)
- Groszek zielony konserwowy (180 g)
- Bulion drobiowy (1000 g)
- Masło (20 g)
Przepis na pstrąga w galarecie krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Masło wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzu, 0,25 łyżeczki czosnku i 0,5 łyżeczki koperku.
Na folii aluminiowej ułóż rybę i wyłóż masło z przyprawami.
Zawiń folię i piecz w 180 C przez 20 minut.
Zagotuj wodę do ugotowania marchewki.
Obierz i pokrój w kostkę marchewkę.
Gotuj marchewkę, aż będzie miękka.
Bulion drobiowy podgrzej i rozpuść w nim żelatynę.
Upieczoną rybę pokrój na mniejsze kawałki i ostudź.
Do miseczek nałóż ostudzoną rybę i po trochu marchewki i groszku.
Zalej tężejącym bulionem i wstaw do lodówki na całą noc.
-
Karp w galarecie
-
Galareta wieprzowa
-
Galareta z kurczaka
-
Galaretka wieprzowa
-
Galareta drobiowa
-
Ryba w galarecie
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Ryba faszerowana
-
Schab w galarecie
-
Szynka w galarecie
-
Łosoś w galarecie
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Galat
-
Galareta z nóżek
-
Ozorki w galarecie
-
Dorsz w galarecie
-
Roladki z szynki w galarecie
-
Galart
Więcej informacji na temat pstrąga w galarecie
Pstrąg tęczowy to ryba drapieżna, która żywi się małymi rybkami, żabami i owadami. Żyją w rzekach bogatych w tlen. Pstrąg tęczowy pochodzi z Ameryki Północnej, a z czasem został rozprzestrzeniony na cały świat. Pstrąga tęczowego w największej ilości hoduje się na Pomorzu i jest to gatunek najczęściej hodowany w celach konsumpcyjnych. Jego mięso ma barwę od jasnoróżowej po czerwoną. Kolor w dużej mierze uzależniony jest od sposobu karmienia ryb.
Kupując w sklepie, wybieraj ryby z certyfikatem ASC, który potwierdza, że hodowla tej ryby była prowadzona w sposób zrównoważony. ASC (The Aquaculture Stewardship Council) to niezależna organizacja, która została założona w 2010 roku przez WWF (World Wide Fund for Nature) i IDH (Holenderska Inicjatywa Zrównoważonego Handlu) i ma na celu zapewnienia specjalnego programu certyfikacji i etykietowania dla ryb i owoców morza. Standardy przyznawanego przez tę organizację certyfikatu obejmują zarówno aspekty środowiskowe, jak i społeczne związane z rybactwem.
Pstrąga można dostać w wielu różnych wersjach od ryby w całości do filetów. Ryba ze skórą można upiec nie tylko w piekarniku, ale też na grillu. Przepis na pstrąga w galarecie jest bardzo łatwy. Wyjaśnianie jak zrobić pstrąga w galarecie zaczynamy od upieczenia ryby. W mojej wersji pstrąg pieczony jest z masłem czosnkowym oraz z koperkiem i cytryną. Zaczynamy od posiekania koperku i czosnku. Dodajemy je do miękkiego masła, razem ze szczyptą soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Cytrynę sparzamy i kroimy w plasterki.
To jak przygotować pstrąga do pieczenia zależy od tego, jaką mamy rybę. Jeżeli ma ona łuski to należy je usunąć przy pomocy skrobaka do ryb lub zwykłego noża. Jeżeli ryba nie ma łusek, to można przejść do części o tym, jak przyrządzić pstrąga. Jest to bardzo łatwe. Wystarczy położyć rybę na folii aluminiowej, posmarować w środku powstałym masłem koperkowo-czosnkowym, a na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Teraz zawijamy folię, tak aby ryba była szczelnie w nią zapakowana i pieczemy. Kolejnym krokiem tego, jak przyrządzić pstrąga w galarecie, jest właśnie galareta. Robimy ją z bulionu i żelatyny. Do galarety dodajemy ulubione gotowane lub konserwowe warzywa, rozdrobnioną rybę i zostawiamy do zastygnięcia. Ten gotowy pstrąg jest bardzo dobry zarówno sam, jak i z pieczywem. Pyszny pstrąg w galarecie to idealny pomysł na przekąskę, na przykład na święta.
Alergeny w pstrągu w galarecie
Lista alergenów dla pstrąga w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pstrąg tęczowy filet
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze pstrąga w galarecie
Pstrąg w galarecie to zdrowa przekąska, o niskim indeksie glikemicznym.
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.