Pstrąg smażony na maśle
- Pstrąg tuszka - 2 sztuki (400 g)
- Masło (30 g)
- Natka pietruszki (40 g)
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
- Cytryna (40 g)
- Masło klarowane (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na pstrąga smażonego na maśle krok po kroku
Ryby umyj, oskrob z łusek, obetnij łeb ze skrzelami i wysusz ręcznikiem papierowym.
Każdą z ryb posyp solą oraz pieprzem i odłóż do lodówki na 30 minut.
Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Czosnek obierz i posiekaj drobno.
Cytrynę wyszoruj i pokrój w plastry.
Do każdej z ryb włóż po kawałku masła, posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz plastry cytryny.
Ryby obtocz w mące.
Na patent rozgrzej masło klarowane.
Każdą z ryb smaż na rozgrzanym tłuszczu na małej mocy palnika przez około 10-15 minut na stronę.
Gotową rybę podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Pstrąg pieczony
-
Pstrąg z piekarnika
-
Pstrąg
-
Pstrag z grilla
-
Pstrąg pieczony w folii
-
Pstrąg w galarecie
-
Pstrąg smażony
-
Pstrąg wędzony
-
Pstrąg z patelni
-
Pstrąg łososiowy z piekarnika
-
Pstrąg łososiowy pieczony
-
Filet z pstrąga
-
Pstrąg smażony na patelni
-
Pstrąg na parze
-
Sałatka z wędzonym pstrągiem
-
Pasta z wędzonego pstrąga
-
Pstrąg pieczony z warzywami
-
Pstrąg z grilla elektrycznego
-
Pstrąg
Więcej informacji na temat pstrąga smażonego na maśle
Pstrąg smażony na maśle to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Rybę z patelni warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki z kapusty kiszonej lub kapusty białej. Sprawdzony przepis na pstrąga smażonego na maśle jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczania kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty: tuszki pstrąga, masło, natka pietruszki, mąka pszenna, cytryna, masło klarowane, czosnek, sól oraz pieprz.
A jak zrobić pstrąga smażonego na maśle klarowanym? Ryby umyj, oskrob z łusek, obetnij łeb ze skrzelami i wysusz ręcznikiem papierowym. Każdą z ryb posyp solą oraz pieprzem i odłóż do lodówki na 30 minut. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Cytrynę wyszoruj i pokrój w plastry. Do każdej z ryb włóż po kawałku masła, posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz plastry cytryny. Ryby obtocz w mące. Na patent rozgrzej masło klarowane. Każdą z ryb smaż na rozgrzanym tłuszczu na małej mocy palnika przez około 10-15 minut na stronę.
Pstrąg zaliczany jest do ryb drapieżnych z rodziny łososiowatych. W pstrągu znajdziemy spore ilości białka, które jest łatwo przyswajalne. Dodatkowo pstrąg stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 korzystanie wpływa na pracę układu krążenia, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi oraz wspiera funkcje układu nerwowego. W pstrągu znajdziemy również niektóre witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E, witaminę K oraz witaminę D, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz selen.
Podsumowując: wiesz już, jak usmażyć pstrąga z masłem czosnkowym. Pyszny pstrąg świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Ryby do diety warto włączyć 2-3 razy w tygodniu, aby dostarczyć wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Smaczny dorsz jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w pstrągu smażonym na maśle
Lista alergenów dla pstrąga smażonego na maśle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pstrąg tuszka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze pstrąga smażonego na maśle
Pstrąg smażony na maśle to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Pstrąg stanowi dobre źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.