Pstrąg pieczony z warzywami

Opublikowano: 10.08.2021 r., 21:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony pstrąg z warzywami
Pstrąg pieczony z warzywami
Pstrąg pieczony z warzywami to pomysł na szybki i niezwykle zdrowy lunch czy obiad. W tym daniu łączy się smak ryby z delikatnymi, podpieczonymi warzywami i ziołami.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
355 kcal
Kcal w porcji
363 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Pstrąg filet - 2 szt (600 g)
  • Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Pomidor - 1 szt (170 g)
  • Papryka żółta - 1 szt (230 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (45 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, praska do czosnku, miseczka

Przepis na pstrąga pieczonego z warzywami krok po kroku

Rybę dokładnie opłucz i osusz. Po bokach zrób 3 dość głębokie nacięcia. Rybę obsyp solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny.

Do miseczki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę natki pietruszki, drobno posiekanej. Dokładnie wymieszaj. Mieszankę powciskaj w nacięcia w rybie.

Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę i przełóż rybę. Dodaj obrane i pokrojone w dużą kostkę warzywa. Na wierzch połóż pozostałą część natki.

Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na pstrąga pieczonego z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat pstrąga pieczonego z warzywami

Pstrąg pieczony z warzywami to pomysł na niezwykle zdrowe danie, pełne witamin i składników odżywczych. Całość świetnie komponuje się z dodatkiem ziemniaków czy kaszy i surówką. Takie połączenie pozwala stworzyć niezwykle wartościowy i dobrze zbilansowany posiłek. Ryba tak przygotowana jest pełna smaku i niezwykle zdrowa. Sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, nawet dla dzieci, choć w ich przypadku należy zadbać, by usunąć wszystkie ości.

Przepis na pstrąga pieczonego z warzywami jest niezwykle prosty i pozwala przygotować bardzo smaczny, a przy tym zdrowy posiłek. Pstrąg jest rybą niskokaloryczną, dzięki czemu świetnie sprawdza się nawet na diecie redukcyjnej. Jest też świetnym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, które wpływa na szybsze budowanie tkanki mięśniowej i pozwala zachować dłużej pełne zdrowie.

Jeśli zastanawiasz się jak upiec pstrąga z warzywami, by stworzyć naprawdę sycące danie, to ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę. Ryba z warzywami tworzy idealny pomysł na posiłek. Warzywa dodają całości uroku, ze względu na liczne kolory, a także lepszego smaku. Ze względu na niezbyt długą obróbkę termiczną całość nie traci zbyt wielu witamin, dzięki czemu ma lepszy wpływ na organizm. Warzywa pozwalają wzbogacić danie o dużą ilość błonnika, który pobudza działanie układu pokarmowego do pracy. Dzięki połączeniu ich z tłustą rybą wszystkie witaminy wchłaniają się znacznie lepiej.

To pyszny i bardzo zdrowy pomysł na pożywny posiłek. Ryby nie goszczą w menu zbyt często, a według najnowszych zaleceń powinny pojawiać się w diecie co najmniej dwa razy w tygodniu. To smaczny sposób, by włączyć pstrąga do codziennego jadłospisu.

To dobry pomysł na bardzo szybki posiłek. Przygotowanie ryby nie jest zbyt pracochłonne, głównie dlatego, że piecze się ją w całości, dlatego nie trzeba zbytnio jej oczyszczać, czy pozbawiać ości. Na pewno ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nieskomplikowanych dań pełnych smaku. Z tego przepisu wyczarujesz wspaniały obiad, kolację czy lunch.

Alergeny w pstrągu pieczonym z warzywami

Lista alergenów dla pstrąga pieczonego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pstrąg filet

Wartości odżywcze pstrąga pieczonego z warzywami

na 100g gotowej potrawy

To bardzo zdrowy posiłek pełen dobrych tłuszczów, witamin i błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(363g)
Energia (kcal)
98.03
355.85
Białko (g)
9.43
34.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(363g)
Węglowodany (g)
3.60
13.06
Węglowodany przyswajalne (g)
2.74
9.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
3.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(363g)
Tłuszcz (g)
5.41
19.63
Tłuszcze nasycone (g)
1.24
4.49
Tłuszcze nienasycone (g)
4.17
15.14
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.38
12.25
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.80
2.89
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.83
90.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(363g)
Witamina B6 (mg)
0.22
0.79
Witamina B12 (µg (mcg))
1.15
4.16
Witamina C (mg)
55.93
203.02
Tiamina (mg)
0.08
0.30
Ryboflawina (mg)
0.07
0.25
Niacyna (mg)
2.61
9.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(363g)
Sód (mg)
22.43
81.42
Potas (mg)
298.89
1084.96
Wapń (mg)
22.16
80.42
Fosfor (mg)
117.92
428.05
Magnez (mg)
19.18
69.63
Żelazo (mg)
0.58
2.10
Cynk (mg)
0.37
1.35
Miedź (mg)
0.06
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny pstrąga pieczonego z warzywami 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pstrąga pieczonego z warzywami

Koszt składników
71.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg filet
600 g
2 szt
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
30.00
Za 600 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidor
170 g
1 szt
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
Papryka żółta
230 g
1 szt
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.30
Za 230 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
71.50