Pstrąg pieczony z warzywami
- Pstrąg filet - 2 szt (600 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Pomidor - 1 szt (170 g)
- Papryka żółta - 1 szt (230 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (45 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
Przepis na pstrąga pieczonego z warzywami krok po kroku
Rybę dokładnie opłucz i osusz. Po bokach zrób 3 dość głębokie nacięcia. Rybę obsyp solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
Do miseczki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę natki pietruszki, drobno posiekanej. Dokładnie wymieszaj. Mieszankę powciskaj w nacięcia w rybie.
Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę i przełóż rybę. Dodaj obrane i pokrojone w dużą kostkę warzywa. Na wierzch połóż pozostałą część natki.
Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
-
Pstrąg pieczony
-
Pstrąg z piekarnika
-
Pstrąg
-
Pstrag z grilla
-
Pstrąg pieczony w folii
-
Pstrąg w galarecie
-
Pstrąg smażony
-
Pstrąg wędzony
-
Pstrąg z patelni
-
Pstrąg łososiowy z piekarnika
-
Pstrąg łososiowy pieczony
-
Filet z pstrąga
-
Pstrąg smażony na patelni
-
Pstrąg na parze
-
Sałatka z wędzonym pstrągiem
-
Pasta z wędzonego pstrąga
-
Pstrąg z grilla elektrycznego
-
Pstrąg smażony na maśle
-
Pstrąg
Więcej informacji na temat pstrąga pieczonego z warzywami
Pstrąg pieczony z warzywami to pomysł na niezwykle zdrowe danie, pełne witamin i składników odżywczych. Całość świetnie komponuje się z dodatkiem ziemniaków czy kaszy i surówką. Takie połączenie pozwala stworzyć niezwykle wartościowy i dobrze zbilansowany posiłek. Ryba tak przygotowana jest pełna smaku i niezwykle zdrowa. Sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, nawet dla dzieci, choć w ich przypadku należy zadbać, by usunąć wszystkie ości.
Przepis na pstrąga pieczonego z warzywami jest niezwykle prosty i pozwala przygotować bardzo smaczny, a przy tym zdrowy posiłek. Pstrąg jest rybą niskokaloryczną, dzięki czemu świetnie sprawdza się nawet na diecie redukcyjnej. Jest też świetnym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, które wpływa na szybsze budowanie tkanki mięśniowej i pozwala zachować dłużej pełne zdrowie.
Jeśli zastanawiasz się jak upiec pstrąga z warzywami, by stworzyć naprawdę sycące danie, to ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę. Ryba z warzywami tworzy idealny pomysł na posiłek. Warzywa dodają całości uroku, ze względu na liczne kolory, a także lepszego smaku. Ze względu na niezbyt długą obróbkę termiczną całość nie traci zbyt wielu witamin, dzięki czemu ma lepszy wpływ na organizm. Warzywa pozwalają wzbogacić danie o dużą ilość błonnika, który pobudza działanie układu pokarmowego do pracy. Dzięki połączeniu ich z tłustą rybą wszystkie witaminy wchłaniają się znacznie lepiej.
To pyszny i bardzo zdrowy pomysł na pożywny posiłek. Ryby nie goszczą w menu zbyt często, a według najnowszych zaleceń powinny pojawiać się w diecie co najmniej dwa razy w tygodniu. To smaczny sposób, by włączyć pstrąga do codziennego jadłospisu.
To dobry pomysł na bardzo szybki posiłek. Przygotowanie ryby nie jest zbyt pracochłonne, głównie dlatego, że piecze się ją w całości, dlatego nie trzeba zbytnio jej oczyszczać, czy pozbawiać ości. Na pewno ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nieskomplikowanych dań pełnych smaku. Z tego przepisu wyczarujesz wspaniały obiad, kolację czy lunch.
Alergeny w pstrągu pieczonym z warzywami
Lista alergenów dla pstrąga pieczonego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pstrąg filet
Wartości odżywcze pstrąga pieczonego z warzywami
To bardzo zdrowy posiłek pełen dobrych tłuszczów, witamin i błonnika.
Energia i białka
(363g)
Węglowodany
(363g)
Tłuszcze
(363g)
Witaminy
(363g)
Składniki mineralne
(363g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.