Pstrąg pieczony w folii
- Pstrąg filet - 1 szt (250 g)
- Cytryna - 1 szt (100 g)
- Koperek - pęczek (45 g)
- Masło - 1 łyżka (10 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na pstrąga pieczonego w folii krok po kroku
Rybę dokładnie opłucz i osusz. Po bokach zrób 3 dość głębokie nacięcia. Rybę obsyp solą i pieprzem i skrop sokiem z połowy cytryny.
Do miseczki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę drobno posiekanego koperku. Dokładnie wymieszaj. Mieszankę powciskaj w nacięcia w rybie.
Rybę zapakuj w papier aluminiowy i obłóż ją plasterkami cytryny i posiekanym koperkiem. Na wierzch wyłóż kawałki masła. Całość ułóż w naczyniu żaroodpornym i zamknij arkusz papieru.
Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
-
Pstrąg pieczony
-
Pstrąg z piekarnika
-
Pstrąg
-
Pstrag z grilla
-
Pstrąg w galarecie
-
Pstrąg smażony
-
Pstrąg wędzony
-
Pstrąg z patelni
-
Pstrąg łososiowy z piekarnika
-
Pstrąg łososiowy pieczony
-
Filet z pstrąga
-
Pstrąg smażony na patelni
-
Pstrąg na parze
-
Sałatka z wędzonym pstrągiem
-
Pasta z wędzonego pstrąga
-
Pstrąg pieczony z warzywami
-
Pstrąg z grilla elektrycznego
-
Pstrąg smażony na maśle
-
Pstrąg
Więcej informacji na temat pstrąga pieczonego w folii
Pstrąg pieczony w folii to pomysł na niezwykle pyszne i łatwe danie, które jest również bardzo zdrowe. To idealny pomysł na przemycenie do swojego menu ryby w naprawdę pysznej postaci. Całość ma niezbyt dużo kalorii, a dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Tak przygotowana ryba będzie dobrym wyborem zarówno na obiad, jak i na kolację. Można ją jeść beż żadnych dodatków, gdyż smakuję naprawdę pysznie, ale sprawdzi się również w połączeniu z ziemniakami czy warzywnymi frytkami i surówką.
Rybę przygotowuje się w piekarniku, dzięki temu jest bardziej lekkostrawna i zdrowa. To idealna opcja nawet dla osób na diecie, gdyż całość jest delikatna i ma mało kalorii. Całość dostarcza za to naprawdę wiele składników odżywczych, które wspaniale wpłyną na cały organizm. Pstrąg jest świetnym źródłem zdrowych tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które dbają o zdrowie układu krwionośnego, nerwowego i odpornościowego. Pstrąg dostarcza również sporo cynku i selenu, pierwiastków, które są kluczowe w utrzymaniu prawidłowego zdrowia układu hormonalnego i pracy tarczycy.
To wspaniały pomysł na pyszny i bardzo zdrowy obiad, który można zrobić w kilka chwil. Jeśli zastanawiasz się jak upiec pstrąga w folii, by był niezwykle miękki i delikatny, to ten przepis na pewno ci w tym pomoże. Powstaje z niego ryba niezwykle aromatyczna, gdyż dodaje się do niej dość sporo cytryny, która nadaje mięsu naprawdę orzeźwiającego smaku. Cytryna świetnie łączy się również z ostrym czosnkiem i koperkiem.
Przepis na pstrąga pieczonego w folii jest bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Całość nie jest zbyt skomplikowana i zawsze się udaje. Tak przygotowana ryba świetnie nadaje się na uroczysty obiad, choć jest dość prosta, to odpowiednio dobrane przyprawy i dodatki sprawiają, że smakuje wyśmienicie. Rybę najlepiej podawać z masłem, gdyż pod wpływem tłuszcz roztopi się i stworzy wspaniały sos, który połączy się koperkiem i czosnkiem. Rybę można również podawać z pietruszką, należy drobno ją posiekać i dodać do całości. Tak przygotowane danie będzie jeszcze zdrowsze.
Alergeny w pstrągu pieczonym w folii
Lista alergenów dla pstrąga pieczonego w folii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pstrąg filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze pstrąga pieczonego w folii
To niezwykle zdrowe danie, które dostarcza dużej ilości dobrych tłuszczów.
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.