Pstrąg pieczony
- Pstrąg tuszka - 4 sztuki (800 g)
- Cytryna - 1 sztuka (100 g)
- Masło - 4 łyżki (40 g)
- Koperek - 1 pęczek (40 g)
Przepis na pstrąg pieczony krok po kroku
Rybę dokładnie umyj i oczyść.
Przełóż ryby do foli aluminiowej. Najlepiej, aby każda była osobno.
Dodaj odrobinę masła, posiekany koperek i plastry cytryny.
Zawiń całość i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
-
Pstrąg z piekarnika
-
Pstrąg
-
Pstrag z grilla
-
Pstrąg pieczony w folii
-
Pstrąg w galarecie
-
Pstrąg smażony
-
Pstrąg wędzony
-
Pstrąg z patelni
-
Pstrąg łososiowy z piekarnika
-
Pstrąg łososiowy pieczony
-
Filet z pstrąga
-
Pstrąg smażony na patelni
-
Pstrąg na parze
-
Sałatka z wędzonym pstrągiem
-
Pasta z wędzonego pstrąga
-
Pstrąg pieczony z warzywami
-
Pstrąg z grilla elektrycznego
-
Pstrąg smażony na maśle
-
Pstrąg
Więcej informacji na temat pstrąga pieczonego
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Zatem, jak przyrządzić pstrąga pieczonego?
W pierwszej kolejności rybę dokładnie umyj i oczyść. Przełóż ryby do foli aluminiowej. Najlepiej, aby każda była osobno. Następnie dodaj odrobinę masła, posiekany koperek i plastry cytryny. Zawiń całość i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
Po tym czasie nas pstrąg pieczony z masłem jest gotowy do spożycia.
Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, pstrąg świeży idealnie komponuje się z surówką z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.
Sam zadecyduj o dodatkach i postaw na smaczny obiad.
Będzie to idealny pomysł na rodzinny obiad bez mięsa. Skoro już wiesz, jak upiec pstrąga i znasz mój przepis na pieczonego pstrąga w piekarniku, koniecznie wykorzystaj go i przygotuj w swoim domu.
Alergeny w pstrągu pieczonym
Lista alergenów dla pstrąga pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pstrąg tuszka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze pstrąga pieczonego
W podobny sposób możesz przygotować większość ryb.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.