Pstrąg łososiowy pieczony

Opublikowano: 15.06.2023 r., 23:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony pstrąg łososiowy z warzywami
Pstrąg łososiowy pieczony
Pstrąg łososiowy pieczony to doskonała propozycja na pyszne i pożywne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na rybę z piekarnika.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
128 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Pstrąg filet - łososiowy (750 g)
  • Cytryna - 1 mała sztuka (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, ręcznik papierowy

Przepis na pstrąga łososiowego pieczonego krok po kroku

Filet z pstrąga dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem i pokrój na grube plastry.

Rybę posyp solą, pieprzem oraz ułóż na niej po kilka plastrów cytryny, oraz gałązki rozmarynu.

Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C bez termoobiegu przez około 20 minut.

Upieczoną rybę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na pstrąga łososiowego pieczonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 71,2% osób

Więcej informacji na temat pstrąga łososiowego pieczonego

Pstrąg łososiowy pieczony to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszny pstrąg świetnie smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki przygotowanej na bazie kapusty białej lub kiszonej. Przepis na pieczonego pstrąga łososiowego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filet pstrąga łososiowego, cytryna, sól, pieprz oraz rozmaryn. Pstrąga możesz upiec również w całości z masłem i pietruszką.

A jak upiec pstrąga łososiowego? Filet z pstrąga dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem i pokrój na grube plastry. Rybę posyp solą, pieprzem oraz ułóż na niej po kilka plastrów cytryny, oraz gałązki rozmarynu. Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C bez termoobiegu przez około 20 minut. Upieczoną rybę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pstrąg zaliczany jest do ryb drapieżnych z rodziny łososiowatych. Ryba ta zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W pstrągu znajdziemy spore ilości białka, które jest łatwo przyswajalne. Dodatkowo pstrąg stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 korzystanie wpływa na pracę układu krążenia, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi. W pstrągu znajdziemy również niektóre witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E, witaminę K oraz witaminę D. Do składników mineralnych obecnych w pstrągu możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz selen.

Podsumowując: wiesz już, jak zrobić pstrąga łososiowego pieczonego w piekarniku. Pyszny pstrąg stanowi doskonałą propozycję na danie obiadowe dla całej rodziny. Pstrąg pieczony jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać go z dodatkiem ziemniaków gotowanych lub frytek oraz surówką z kapusty kiszonej. Produkty niezbędne do wykonania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w pstrągu łososiowym pieczonym

Lista alergenów dla pstrąga łososiowego pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pstrąg filet

Wartości odżywcze pstrąga łososiowego pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Pstrąg łososiowy pieczony to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Pstrąg stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
103.09
128.86
Białko (g)
19.48
24.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
0.80
0.99
Węglowodany przyswajalne (g)
0.56
0.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
2.52
3.15
Tłuszcze nasycone (g)
1.06
1.32
Tłuszcze nienasycone (g)
1.46
1.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.75
0.94
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
0.89
Cholesterol (mg)
54.88
68.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina B6 (mg)
0.25
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
2.53
3.17
Witamina C (mg)
4.52
5.66
Tiamina (mg)
0.13
0.16
Ryboflawina (mg)
0.09
0.12
Niacyna (mg)
4.85
6.06

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
41.33
51.66
Potas (mg)
393.18
491.48
Wapń (mg)
25.09
31.36
Fosfor (mg)
226.37
282.96
Magnez (mg)
26.29
32.87
Żelazo (mg)
0.35
0.44
Cynk (mg)
0.51
0.64
Miedź (mg)
0.05
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny pstrąga łososiowego pieczonego 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pstrąga łososiowego pieczonego

Koszt składników
41.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg filet
750 g
łososiowy
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
37.50
Za 750 g
Cytryna
70 g
1 mała sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 70 g
Koszt składników
41.30