Przepis na przepalankę krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
duży garnek, butelka szklana, korek od butelki

Do garnka wsyp cukier i podgrzewaj aż powstanie karmel, uważając aby się nie przypalił.

Odstaw do ostudzenia.

W garnku podgrzej ok. 700 ml wody, dodaj cukier wanilinowy i wcześniej przygotowany karmel.

Mieszaj do rozpuszczenia i ponownie ostudź.

Dodaj spirytus, dokładnie wymieszaj i przelej do butelek.

Szczelnie zakręć i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na ok. 3-5 dni.

przepalanka
przepalanka
Koszt przygotowania dania
40.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
309 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
80

Przepalanka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o przepalance

Przepalanka to rodzaj smakowej wódki lub nalewki, która przygotowywana jest w polskich domach od wielu pokoleń. Powstaje z karmelu oraz z wódki lub ze spirytusu. Jej nazwa pochodzi od „przepalania” cukru, czyli jego podgrzewania do momentu, aż powstanie karmel. Dlatego, alkohol często nazywany jest również karmelówką. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić przepalankę, aby była naprawdę najlepsza i dokładnie taka, jak ta tradycyjna i domowa, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, dlatego na pewno poradzisz sobie, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w robieniu nalewek, czy innych domowych alkoholi. Potrzebne są jedynie 3 składniki – cukier, wybrany alkohol oraz woda. Do zrobienia przepalanki możesz użyć zarówno spirytusu, jak i wódki. Jeśli zależy Ci na jeszcze lepszym, bardziej wyrazistym i charakterystycznym smaku możesz dodać przeróżne przyprawy. Bardzo dobrze sprawdzą się w szczególności te korzenne, na przykład cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, czy gotowa mieszanka przypraw do piernika. Możesz dodać też cukier wanilinowy, waniliowy lub aromat z wanilii. Aby przygotować przepalankę należy zacząć od przygotowania karmelu. W tym celu wystarczy podgrzewać cukier na patelni lub w garnku z grubym dnem, aż się rozpuści i skarmelizuje. Po ostygnięciu należy wymieszać go z wodą, alkoholem i ewentualnymi dodatkami i przyprawami. To wszystko! Tak przygotowany domowy trunek należy następnie przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu od 3 do 5 dni, aby wszystkie smaki się przegryzł. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia. Jeśli planujesz samodzielne przygotowanie nalewek, poznaj nasz przepis na przepalankę. Pamiętaj jednak, że mimo iż domowym alkoholom często przypisuje się prozdrowotne właściwości, każda dawka alkoholu jest szkodliwa i ma negatywny wpływ na zdrowie, dlatego należy go ograniczać.

Wartości odżywcze przepalanki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
247.96 kcal
309.96 kcal
Białko
0.00 g
0.00 g
Fenyloalanina
0.00 mg
0.00 mg

Węglowodany w przepalance

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
10.69 g
13.36 g
Węglowodany przyswajalne
10.69 g
13.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
0.02 g
0.03 g
Tłuszcze nasycone
0.02 g
0.03 g
Tłuszcze nienasycone
0.00 g
0.00 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Składniki mineralne w przepisie na przepalankę

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
0.96 mg
1.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny przepalanki 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w przepalance

Lista alergenów dla przepalanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na przepalankę

Cena przygotowania przepalanki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Spirytus
500 ml
40.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Cukier wanilinowy
20 g
2 łyżki
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Koszt składników
43.70
Jak oceniasz przepis na przepalankę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.7% osób