Przekąska z ciasta francuskiego z kurczakiem
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (300 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Ser Mozzarella - 1 opakowanie (135 g)
Przepis na przekąski z ciasta francuskiego z kurczakiem krok po kroku
Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw go przyprawą do kurczaka i solą.
Ciasto francuskie potnij na 15 równych kwadratów.
Na każdy ułóż mięso, a następnie posyp je serem.
Ciasto zwiń w koperty.
Sakiewki piecz w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Więcej informacji na temat przekąski z ciasta francuskiego z kurczakiem
Przekąska z ciasta francuskiego z kurczakiem to doskonały pomysł na przekąskę na spotkanie ze znajomymi, na imprezę lub na sylwestra. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Połączenie ciasta francuskiego z kurczakiem i serem również sprawdzi się również jako podwieczorek. Przekąskę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić przekąskę z ciasta francuskiego i kurczaka? Na początek pokrój kurczaka w drobną kostkę i dopraw przyprawą do kurczaka i solą. Następnie przygotuj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ciasto francuskie pokrojone w kwadraty. Na każdy kwadrat ułóż kawałki mięsa i posyp je serem. Ciasto francuskie zwiń w koperty. Sakiewki piecz w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni lub do uzyskania przez ciasto złotego koloru.
Przepis na przekąskę z ciasta francuskiego z kurczakiem to głównie wypiek na bazie masy, która składa się z masła, jaj i wysokogatunkowej mąki pszennej. Jest bardzo delikatne i kruche oraz kaloryczne. 100 gram produktu to aż 500 kcal. Ciasto francuskie nadaje się jako baza zarówno do potraw na słodko jak i słono, ale trzeba jeść je z umiarem, ponieważ nie jest syte i pożywne. Dodatkowo w swoim składzie zawiera duże ilości tłuszczy, dlatego nie jest wskazane dla osób na diecie redukcyjnej oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu. Przepis zawiera w swoim składzie również ser, który jest doskonałym źródłem witamin A, D, E i K oraz wapń, który między innymi wpływa na prawidłową budowę układu kostnego. Ciasto francuskie dobrze komponuje się również z kurczakiem i serem, a w wersji na słodko np. z budyniem.
Ciasto francuskie z mięsem z piersi kurczaka i serem idealnie sprawdzi się jako łatwy w przygotowaniu dodatek podczas spotkania ze znajomymi. Ten sprawdzony przepis na sakiewki z ciasta francuskiego to bardzo dobre połączenie składników, które trzeba koniecznie spróbować. Przekąska na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Ponadto danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu.
Alergeny w przekąskach z ciasta francuskiego z kurczakiem
Lista alergenów dla przekąski z ciasta francuskiego z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze przekąski z ciasta francuskiego z kurczakiem
Ciasto francuskie należy do wysoko kalorycznych przekąsek, dlatego warto spożywać go okazjonalnie.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.