Przecier ogórkowy

Opublikowano: 15.05.2022 r., 17:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy przecier ogórkowy w miseczce
Przecier ogórkowy
Przecier ogórkowy to doskonały pomysł na przechowanie ogórków w sezonie zimowym. Przecier można wykorzystać do przygotowania zupy ogórkowej. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 30 min
32 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ogórek - gruntowy (2000 g)
  • Czosnek - 5 ząbków (25 g)
  • Sól - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
tarka, słoiki, duża miska, ściereczka

Przepis na przecier ogórkowy krok po kroku

Ogórki dokładnie umyj i obetnij końce.

Ogórki ze skórką zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Ogórki umieść w misce.

Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Do miski z ogórkami dodaj czosnek oraz sól.

Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na około 12 godzin.

Po tym czasie wyparz słoiki.

Do wyparzonych słoików włóż przecier z ogórków (w każdym słoiczku powinna być również zalewa powstała z ogórków).

Słoiki szczelnie zakręć i odstaw na miesiąc w chłodne i zaciemnione miejsce.

Jak oceniasz przepis na przecier ogórkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat przecieru ogórkowego

Domowy przecier ogórkowy to doskonały pomysł na przechowanie ogórków w słoikach na zimę. Przecier z ogórków kiszonych bez problemu możemy wykorzystać np. do przygotowania zupy ogórkowej. Przepis na przecier ogórkowy jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego przygotowania niezbędne będą tylko trzy produkty spożywcze: ogórki gruntowy, czosnek oraz sól. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Jeśli nie wiesz, co zrobić ze zbiorami z działki koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis.

Jak zrobić przecier ogórkowy? Ogórki dokładnie umyj i obetnij końce. Ogórki ze skórką zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Ogórki umieść w misce. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Do miski z ogórkami dodaj czosnek oraz sól. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na około 12 godzin. Po tym czasie wyparz słoiki. Do wyparzonych słoików włóż przecier z ogórków (w każdym słoiczku powinna być również zalewa powstała z ogórków). Słoiki szczelnie zakręć i odstaw na miesiąc w chłodne i zaciemnione miejsce.

Ogórek jest warzywem, który bogaty jest w wiele składników mineralnych i witamin. Dodatkowo ogórek nie zawiera dużo kalorii, dlatego chętnie wybierany jest jako produkt spożywczy w dietach redukcyjnych. Jest to warzywo, które składa się w większości z wody, dlatego świetnie gasi pragnienie. Ogórek zawiera również potas, który wspomaga walkę z nadciśnieniem oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

Podsumowując najlepszy przecier ogórkowy to domowy wyrób świetny pomysł na przechowanie warzyw w okresie zimowym. Przecier ogórkowy świetnie sprawdzi się jako główny składnik zupy ogórkowej. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania przecieru są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Przepis warto wykorzystać, jeżeli samodzielnie hodujemy warzywa. Przecier ogórkowy możemy zakupić również w sklepie, jednak warto przygotować go samodzielnie.

Alergeny w przecierze ogórkowym

Lista alergenów dla przecieru ogórkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na przecier ogórkowy

Wartości odżywcze przecieru ogórkowego

na 100g gotowej potrawy

Przecier ogórkowy to doskonała propozycja na smaczną bazę do przygotowania zupy ogórkowej. Stanowi on doskonałe źródło wielu składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać go w swojej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
16.41
32.82
Białko (g)
0.71
1.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.94
7.87
Węglowodany przyswajalne (g)
3.42
6.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
1.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.11
0.23
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.14
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.03
0.06
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
4.87
9.73
Witamina B6 (mg)
0.05
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.10
6.21
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.06
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.03
0.06
Niacyna (mg)
0.11
0.21
Foliany (µg (mcg))
6.85
13.70
Beta karoten (µg (mcg))
54.56
109.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
568.58
1137.15
Potas (mg)
148.06
296.12
Wapń (mg)
18.12
36.25
Fosfor (mg)
25.22
50.44
Magnez (mg)
12.97
25.94
Żelazo (mg)
0.30
0.60
Cynk (mg)
0.21
0.42
Miedź (mg)
0.04
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny przecieru ogórkowego 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania przecieru ogórkowego

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
gruntowy
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
Czosnek
25 g
5 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 25 g
Sól
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 30 g
Koszt składników
25.00