Przepis na provoleta krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, chilli, oregano, czosnek, pieprz kolorowy ziarna
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia mała

Bagietkę podpiecz w piekarniku, aby była chrupiąca.

Posiekaj drobno pietruszkę i czosnek.

Utrzyj delikatnie w miseczce solą i oregano, dodaj mielony kolorowy pieprz, sok z cytryny i oliwę z oliwek.

Rozgrzej patelnię i ułóż na niej grube plastry sera, posyp oregano i suszonym chilli.

Smaż na małym ogniu, aby ser rozpuścił się i delikatnie przyrumienił.

Podawaj ser z bagietką i sosem chimichurri.

Provoleta podana w białym naczyniu.
Provoleta
Koszt przygotowania dania
10.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
293 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
56

Provoleta - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o provoleta

Provoleta to tradycyjna przystawka podawana podczas asado w Argentynie. Asado to rodzaj posiłku przygotowywanego na grillu, czyli inaczej mówiąc, tradycyjny grill. Provolone to rodzaj sera pochodzącego z Włoch, przygotowuje się go z mleka bawolego. Provolone jest serem dojrzewającym w porównaniu do Włoskiej mozzarelli. Przepis na provoleta jest bardzo prosty, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby przygotować danie. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ser provolone lub scamorza, suszone chili, oregano, bagietka, natka pietruszki, czosnek, oliwa z oliwek, sól, pieprz kolorowy, sok z cytryny.

Jak zrobić provoleta? Bagietkę podpiecz w piekarniku, aby była chrupiąca. Posiekaj drobno pietruszkę i czosnek. Utrzyj delikatnie w miseczce solą i oregano, dodaj mielony kolorowy pieprz, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Rozgrzej patelnię i ułóż na niej grube plastry sera, posyp oregano i suszonym chilli. Smaż na małym ogniu, aby ser rozpuścił się i delikatnie przyrumienił. Podawaj ser z bagietką i sosem chimichurri.

Ser provolone jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Powstaje z mleka bawolego i dojrzewa przez okres od 1 do 6 miesięcy. Ser może być także podwędzany, nabiera wtedy świetnego aromatu. Ser jest dość słony, więc nie ma potrzeby dosalać dania. Ser nadaje się świetnie do zapiekania. Oregano jest bardzo popularna przyprawa o wielu właściwościach leczniczych. Oregano zawiera olejki eteryczne, których używa się do produkowania ekstraktów. Oregano ma właściwości regulujące funkcje wydzielnicze naszego organizmu, wspomaga trawienie, zapobiega produkcji gazów, ma także silne działanie bakteriobójcze.

Podsumowując pyszna serowa przystawka jest sycąca i może sprawdzić się jako szybka przekąska po powrocie z pracy lub szkoły. Ser jest kaloryczny i zawiera dużo tłuszczu, dlatego, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, uważaj na ilość spożywanej potrawy. Scamorza jest serem łatwiej dostępnym w wielu sklepach, możesz nią zastąpić provolone lub użyć dobrej jakości żółtego sera.

Wartości odżywcze provoleta

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w provoleta

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany przyswajalne
18.79 g
37.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcze nasycone
1.29 g
2.57 g
Tłuszcze nienasycone
4.60 g
9.19 g
Szacunkowy indeks glikemiczny provoleta 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w provoleta

Lista alergenów dla provoleta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska

W przepisie na provoleta nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ser provolone, pieprz kolorowy ziarna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania provoleta

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bagietka francuska
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Ser provolone
400 g
Natka pietruszki
40 g
1 duży pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Jak oceniasz przepis na provoleta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób