Przepis na protein pancakes krok po kroku
- Odżywka białkowa 35 g 1 miarka
- Mąka orkiszowa 130 g 1 szklanka
- Jajko 2 szt. 2 jajka rozmiar M
- Proszek do pieczenia 8 g 2 łyżeczki
- Sól 3 g 1/2 łyżeczki
- Napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone 120 ml 1/2 szklanki
- Ksylitol (cukier brzozowy) 30 g 2 łyżki
Do miski dodaj jajka, mleko, sól, ksylitol i wstępnie wymieszaj. Następnie dodaj odżywkę białkową, proszek do pieczenia i mąkę. Całość zmiksuj za pomocą blendera. Gotową masę odstaw na 10 min.
Patelnie rozgrzej i nałóż niewielkie porcje ciasta. Placuszki odwróć na drugą stronę, gdy pojawią się charakterystyczne wgłębienia (bąbelki). Smaż na średnim ogniu ok. 3 min.
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Protein pancakes - cechy przepisu
Więcej o protein pancakes
Protein pancakes to idealne placuszki, które można przygotować sobie wcześniej, a zjeść po treningu. Mogą być też podawane na ciepło. Do tych pancakes pasują różne dodatki, więc za każdym razem możesz decydować się na coś innego, przez co nigdy ci się nie znudzą.
W zależności od swojej diety możesz dopasować ilość odżywki białkowej oraz pozostałych składników. Śmiało możesz modyfikować ten przepis. Zamiast mleka migdałowego możesz dać mleko sojowe lub krowie. Proszek do pieczenia możesz zamienić na sodę oczyszczoną, a cukier brzozowy (ksylitol) na erytrytol lub cukier trzcinowy (ewentualnie miód). Mąkę orkiszową możesz wymienić na mąkę gryczaną. Ciekawym dodatkiem byłby także cukier kokosowy, cukier wanilinowy lub syrop daktylowy.
Istnieją różne pancakes w wersji fit. Najprostszy przepis zakłada tylko trzy składniki: mąkę owsianą lub jaglaną (mogą być też płatki owsiane), banany i jajka. Ich połączenie daje bardzo ciekawy efekt smakowy. Nie trzeba dodawać tutaj cukru, ponieważ mocno dojrzałe banany same w sobie są bardzo słodkie. Te placuszki przygotowuje się je w podobny sposób, co protein pancakes, ale w przypadku płatków owsianych masę należy dwukrotnie zmiksować za pomocą blendera.
W tym przepisie kluczową rolę odgrywa smażenie tych placuszków. Warto zdecydować się na patelnię teflonową lub do pancakes i jajek sadzonych. Pamiętaj o tym, aby nie smażyć placków na zbyt dużym ogniu, ponieważ wtedy szybko spieką się z zewnątrz, ale w środku pozostaną surowe. Lepiej smażyć 4 min, ale na małym ogniu (lub na średnim przez ok. 3 min).
Protein pancakes wykonuje się w dwóch krokach: wszystkie składniki łączysz, a później je smażysz. Przygotowanie tych pancakes nie powinno ci zająć więcej niż 25 min, ale warto odłożyć gotową masę na 10-15 min. W tym czasie możesz przygotować ulubione dodatki, np. świeże owoce. Do tych pancakes pasują banany, truskawki, maliny i borówki amerykańskie. Możesz też dodać ulubioną konfiturę. Możesz je polać jogurtem naturalnym lub syropem daktylowym
Wartości odżywcze protein pancakes
Energia i białka
Węglowodany w protein pancakes
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy w przepisie na protein pancakes
(215g)
Składniki mineralne w przepisie na protein pancakes
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w protein pancakes
Lista alergenów dla protein pancakes przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- odżywka białkowa
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone