Przepis na protein pancakes krok po kroku

Składniki
  • odżywka białkowa 35 g 1 miarka
  • mąka orkiszowa 130 g 1 szklanka
  • Jajko 2 szt. 2 jajka rozmiar M
  • Proszek do pieczenia 8 g 2 łyżeczki
  • Sól 3 g 1/2 łyżeczki
  • napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone 120 ml 1/2 szklanki
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 30 g 2 łyżki
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia do naleśników, blender, duża miska

Do miski dodaj jajka, mleko, sól, ksylitol i wstępnie wymieszaj. Następnie dodaj odżywkę białkową, proszek do pieczenia i mąkę. Całość zmiksuj za pomocą blendera. Gotową masę odstaw na 10 min.

Patelnie rozgrzej i nałóż niewielkie porcje ciasta. Placuszki odwróć na drugą stronę, gdy pojawią się charakterystyczne wgłębienia (bąbelki). Smaż na średnim ogniu ok. 3 min.

Protein pancakes są ułożone piętrowo na błękitnym talerzu. Na nich i obok porozkładane są borówki amerykańskie. Obok talerza stoi słoiczek z syropem klonowym.
Protein pancakes
Koszt przygotowania dania
7.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
442 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
42

Protein pancakes - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o protein pancakes

Protein pancakes to idealne placuszki, które można przygotować sobie wcześniej, a zjeść po treningu. Mogą być też podawane na ciepło. Do tych pancakes pasują różne dodatki, więc za każdym razem możesz decydować się na coś innego, przez co nigdy ci się nie znudzą.

W zależności od swojej diety możesz dopasować ilość odżywki białkowej oraz pozostałych składników. Śmiało możesz modyfikować ten przepis. Zamiast mleka migdałowego możesz dać mleko sojowe lub krowie. Proszek do pieczenia możesz zamienić na sodę oczyszczoną, a cukier brzozowy (ksylitol) na erytrytol lub cukier trzcinowy (ewentualnie miód). Mąkę orkiszową możesz wymienić na mąkę gryczaną. Ciekawym dodatkiem byłby także cukier kokosowy, cukier wanilinowy lub syrop daktylowy.

Istnieją różne pancakes w wersji fit. Najprostszy przepis zakłada tylko trzy składniki: mąkę owsianą lub jaglaną (mogą być też płatki owsiane), banany i jajka. Ich połączenie daje bardzo ciekawy efekt smakowy. Nie trzeba dodawać tutaj cukru, ponieważ mocno dojrzałe banany same w sobie są bardzo słodkie. Te placuszki przygotowuje się je w podobny sposób, co protein pancakes, ale w przypadku płatków owsianych masę należy dwukrotnie zmiksować za pomocą blendera.

W tym przepisie kluczową rolę odgrywa smażenie tych placuszków. Warto zdecydować się na patelnię teflonową lub do pancakes i jajek sadzonych. Pamiętaj o tym, aby nie smażyć placków na zbyt dużym ogniu, ponieważ wtedy szybko spieką się z zewnątrz, ale w środku pozostaną surowe. Lepiej smażyć 4 min, ale na małym ogniu (lub na średnim przez ok. 3 min).

Protein pancakes wykonuje się w dwóch krokach: wszystkie składniki łączysz, a później je smażysz. Przygotowanie tych pancakes nie powinno ci zająć więcej niż 25 min, ale warto odłożyć gotową masę na 10-15 min. W tym czasie możesz przygotować ulubione dodatki, np. świeże owoce. Do tych pancakes pasują banany, truskawki, maliny i borówki amerykańskie. Możesz też dodać ulubioną konfiturę. Możesz je polać jogurtem naturalnym lub syropem daktylowym

Wartości odżywcze protein pancakes

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (215g)
Energia (kalorie)
205.74 kcal
442.33 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Białko
11.92 g
25.62 g
Brak danych dla: sól, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Węglowodany w protein pancakes

Na 100g
Na porcję (215g)
Węglowodany
32.71 g
70.34 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
28.08 g
60.38 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (215g)
Tłuszcz
4.56 g
9.80 g
Brak danych dla: sól, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na protein pancakes

Na 100g
Na porcję (215g)
Wapń
192.47 mg
413.82 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
2.35 mg
5.05 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny protein pancakes 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w protein pancakes

Lista alergenów dla protein pancakes przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • odżywka białkowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone

Cena przygotowania protein pancakes

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
odżywka białkowa
35 g
1 miarka
26.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 35 g
mąka orkiszowa
130 g
1 szklanka
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 130 g
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone
120 ml
1/2 szklanki
10.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
30 g
2 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Liczba porcji:
Razem
73.60
Łączny koszt
7.02
Jak oceniasz przepis na protein pancakes
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób