Prosty syrop miętowy
- Sok z cytryny - 2 sztuki (70 ml)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Mięta (150 g)
Przepis na prosty syrop miętowy krok po kroku
Dodatkowo przygotuj litr wody.
Liście mięty dokładne umyj i osusz. Potnij ją na mniejsze kawałki.
Do garnka wlej wodę i zagotuj z liśćmi mięty.
Pod koniec dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
Wyjmij liście mięty z wywaru.
Całość ponownie zagotuj i dodaj cukier, gotuj do jego rozpuszczenia.
Przelej sok do szklanych butelek i szczelnie zamknij.
Więcej informacji na temat prostego syropu miętowego
Prosty syrop miętowy to nic innego jak słodka mieszanka, która składa się z cukru, wody i mięty. Szczególnie ten ostatni składnik nada intensywny smak i aromat. Mój dzisiejszy
przepis na prosty syrop miętowy to idealny pomysł do wody lub napojów na zimę.
Jest to popularny dodatek do różnych napojów, koktajli, herbaty, deserów i potraw kuchni, zwłaszcza w krajach, gdzie mięta jest ceniona za swoją świeżość i orzeźwiający smak.
Jak zrobić prosty syrop miętowy?
Wystarczy, że przygotujesz te trzy podstawowe składniki, a następnie.
Liście mięty dokładne umyj i osusz. Potnij ją na mniejsze kawałki. Do garnka wlej wodę i zagotuj z liśćmi mięty. Pod koniec dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Wyjmij liście mięty z wywaru. Całość ponownie zagotuj i dodaj cukier, gotuj do jego rozpuszczenia. Przelej sok do szklanych butelek i szczelnie zamknij.
Dzięki pasteryzacji sok z mięty pieprzowej idealnie sprawdzi się do słoików na zimę.
Będzie to idealny pomysł na dodatek do wielu dań i napoi. Bardzo często używa się go
w kuchni jako dodatek do różnych potraw i napojów. Może być stosowany do słodzenia herbaty, tworzenia orzeźwiających napojów, przygotowywania koktajli (takich jak mojito), a także jako polewa do lodów lub ciast. Syrop miętowy dodaje potrawom i napojom świeżości, delikatnego smaku mięty oraz słodyczy. Jest to popularny składnik wielu letnich napojów i deserów.
Jeśli już znasz mój sprawdzony przepis i wiesz, jak przygotować ten błyskawiczny syrop wypróbuj mój przepis w swoim domu.
Warto włączać zioła takie jak mięta do naszego jadłospisu, ponieważ wspiera ona trawienie, łagodzi bóle i dolegliwości związane z naszym układem pokarmowym, a także jest skuteczna w działaniu przeciwkaszlowym i przeciwgrypowym. Dlatego tym bardziej warto zapamiętać mój przepis na ten syrop z dodatkiem mięty.
Możesz dodawać te zioła też do wody lub stosować herbatę miętową.
Alergeny w prosty syropie miętowy
Lista alergenów dla prostego syropu miętowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na prosty syrop miętowy
Wartości odżywcze prostego syropu miętowego
Możesz użyć mięty świeżej, jak i suszonej.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.