Prosty syrop miętowy

Opublikowano: 15.09.2023 r., 12:52 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Butelka domowego syropu miętowego
Prosty syrop miętowy
Za pomocą syropu miętowego w prosty sposób przygotujesz desery lub orzeźwiające napoje. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
576 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Sok z cytryny - 2 sztuki (70 ml)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Mięta (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na prosty syrop miętowy krok po kroku

Dodatkowo przygotuj litr wody.

Liście mięty dokładne umyj i osusz. Potnij ją na mniejsze kawałki.

Do garnka wlej wodę i zagotuj z liśćmi mięty.

Pod koniec dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

Wyjmij liście mięty z wywaru.

Całość ponownie zagotuj i dodaj cukier, gotuj do jego rozpuszczenia.

Przelej sok do szklanych butelek i szczelnie zamknij.

Jak oceniasz przepis na prosty syrop miętowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat prostego syropu miętowego

Prosty syrop miętowy to nic innego jak słodka mieszanka, która składa się z cukru, wody i mięty. Szczególnie ten ostatni składnik nada intensywny smak i aromat. Mój dzisiejszy

przepis na prosty syrop miętowy to idealny pomysł do wody lub napojów na zimę.

Jest to popularny dodatek do różnych napojów, koktajli, herbaty, deserów i potraw kuchni, zwłaszcza w krajach, gdzie mięta jest ceniona za swoją świeżość i orzeźwiający smak.

Jak zrobić prosty syrop miętowy?

Wystarczy, że przygotujesz te trzy podstawowe składniki, a następnie.

Liście mięty dokładne umyj i osusz. Potnij ją na mniejsze kawałki. Do garnka wlej wodę i zagotuj z liśćmi mięty. Pod koniec dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Wyjmij liście mięty z wywaru. Całość ponownie zagotuj i dodaj cukier, gotuj do jego rozpuszczenia. Przelej sok do szklanych butelek i szczelnie zamknij.

Dzięki pasteryzacji sok z mięty pieprzowej idealnie sprawdzi się do słoików na zimę.

Będzie to idealny pomysł na dodatek do wielu dań i napoi. Bardzo często używa się go

w kuchni jako dodatek do różnych potraw i napojów. Może być stosowany do słodzenia herbaty, tworzenia orzeźwiających napojów, przygotowywania koktajli (takich jak mojito), a także jako polewa do lodów lub ciast. Syrop miętowy dodaje potrawom i napojom świeżości, delikatnego smaku mięty oraz słodyczy. Jest to popularny składnik wielu letnich napojów i deserów.

Jeśli już znasz mój sprawdzony przepis i wiesz, jak przygotować ten błyskawiczny syrop wypróbuj mój przepis w swoim domu.

Warto włączać zioła takie jak mięta do naszego jadłospisu, ponieważ wspiera ona trawienie, łagodzi bóle i dolegliwości związane z naszym układem pokarmowym, a także jest skuteczna w działaniu przeciwkaszlowym i przeciwgrypowym. Dlatego tym bardziej warto zapamiętać mój przepis na ten syrop z dodatkiem mięty.

Możesz dodawać te zioła też do wody lub stosować herbatę miętową.

Alergeny w prosty syropie miętowy

Lista alergenów dla prostego syropu miętowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na prosty syrop miętowy

Wartości odżywcze prostego syropu miętowego

na 100g gotowej potrawy

Możesz użyć mięty świeżej, jak i suszonej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
230.40
576.01
Białko (g)
1.25
3.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
58.76
146.90
Węglowodany przyswajalne (g)
56.16
140.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.60
6.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.51
1.26
Tłuszcze nasycone (g)
0.33
0.82
Tłuszcze nienasycone (g)
0.18
0.44
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
67.66
169.15
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
15.91
39.78
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Ryboflawina (mg)
0.10
0.25
Niacyna (mg)
0.56
1.40
Foliany (µg (mcg))
39.36
98.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
10.57
26.44
Potas (mg)
198.00
495.00
Wapń (mg)
78.98
197.45
Fosfor (mg)
24.49
61.22
Magnez (mg)
26.43
66.06
Żelazo (mg)
1.66
4.15
Cynk (mg)
0.37
0.92
Miedź (mg)
0.11
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny prostego syropu miętowego 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania prostego syropu miętowego

Koszt składników
18.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sok z cytryny
70 ml
2 sztuki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 4
3.50
Za 70 ml
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mięta
150 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 150 g
Koszt składników
18.50