Proste ciasto dyniowe
- Puree z dyni - 2 szklanki (450 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (260 g)
- Cukier drobny (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cynamon - 2 łyżeczki (10 g)
- Cukier waniliowy (16 g)
- Olej rzepakowy (125 ml)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Orzechy włoskie (50 g)
Przepis na proste ciasto dyniowe krok po kroku
Orzechy posiekaj.
Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i cukier waniliowy i ubij na puszystą masę.
Wciąż ubijając, dodaj mąkę, olej, sodę i cynamon. Miksuj całość kilka minut.
Dodaj puree z dyni i orzechy. Dokładnie wymieszaj.
Formę natłuść i oprósz bułką tartą. Wlej ciasto do formy.
Piecz około 40-50 minut (do suchego patyczka) w 180 st. C.
-
Ciasto dyniowe
-
Placek z dyni
-
Ciasto dyniowe
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto dyniowe fit
-
Placek dyniowy
-
Gnocchi dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Szybkie ciasto z dyni
-
Ciasto z dyni i jabłek
-
Ciasto z dyni fit
-
Gofry dyniowe
-
Ciasto dyniowe z mascarpone
-
Ciasto dyniowe Thermomix
-
Ciasto dyniowe z orzechami
-
Bułki z dynią
-
Ciasto marchewkowo-dyniowe
-
Brownie z dyni
-
Ciasto dyniowe
Więcej informacji na temat prostego ciasta dyniowego
Jeśli masz mało czasu i marzy Ci się łatwe ciasto, to koniecznie sprawdź przepis na proste ciasto dyniowe. To świetny pomysł na smaczne, jesienne ciasto.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić proste ciasto dyniowe to już prezentuje ten prosty przepis. Najpierw posiekaj orzechy. Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i cukier waniliowy i ubij na puszystą masę. Wciąż ubijając, dodaj mąkę, olej, sodę i cynamon. Miksuj całość kilka minut. Dodaj puree z dyni i orzechy. Dokładnie wymieszaj. Formę natłuść i oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Wlej ciasto do formy. Piecz około 40-50 minut (do suchego patyczka) w 180 st. C.
Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i powstaje z niego naprawdę pyszne rozwiązanie na deser. Jeśli tylko masz składniki w swojej kuchni, to nie czekaj i przygotuj to ciasto już dziś.
Do ciasta potrzebne będzie puree z dyni. Aby je wykonać oczyść dynię z włókien i pestek. Następnie pokrój je w paski o podobnej grubości. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz około 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu oddziel miąższ od skórki i zblenduj ją na gładką masę.
Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Nie czekaj i przygotuj proste ciasto dyniowe już dziś. Sam przekonaj się, jak jest dobre.
Alergeny w prostym cieście dyniowym
Lista alergenów dla prostego ciasta dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
W przepisie na proste ciasto dyniowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze prostego ciasta dyniowego
Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Energia i białka
(95g)
Węglowodany
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy
(95g)
Składniki mineralne
(95g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.