Proste ciasto czekoladowe

Opublikowano: 18.01.2022 r., 12:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Proste ciasto czekoladowe podane na talerzu.
Proste ciasto czekoladowe
Proste ciasto czekoladowe to świetna opcja na pyszny deser, który wspaniale sprawdzi się na co dzień. Jest łatwe, a przy okazji zaskakuje wspaniałym czekoladowym smakiem.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 35 min
403 kcal
Kcal w porcji
89 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Czekolada gorzka 1 tabliczka (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (140 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

Przepis na proste ciasto czekoladowe krok po kroku

Białka i żółtka oddziel do osobnych naczyń.

Białka ubij na sztywną pianę.

Żółtka ubij z cukrem.

Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.

Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z żółtkami, cały czas ubijając.

Do miski z ciastem przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.

Do ciasta dodawaj małymi porcjami pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na proste ciasto czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat prostego ciasta czekoladowego

Proste ciasto czekoladowe to naprawdę fantastyczna opcja na szybki deser, który można przygotować w dosłownie kilka chwil. W dodatku jest niezwykle uniwersalne i bardzo smaczne, więc sprawdzi się na każdą okazję. Będzie dobrym wyborem do popołudniowej kawy, a z dodatkiem bitej śmietany, czy kremu śmietankowego może stanowić fantastyczną opcję na imprezę.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić proste ciasto czekoladowe, by było smaczne, proste, a przy okazji naprawdę wyjątkowe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest smaczna, gdyż zawiera naprawdę sporą ilość czekolady. W większości proste ciasta czekoladowe robi się na bazie kakao. W tej recepturze jednak głównym składnikiem jest roztopiona czekolad. Dzięki czemu całość jest pyszna, a przy okazji naprawdę aromatyczna. Kakao jest dobrym sposobem, jednak nie nadaje ciastu aż tak pysznego aromatu, dlatego warto skorzystać z tej jakże innowacyjnej metody na ciasto czekoladowe. To właśnie dzięki czekoladzie ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Wybór czekolady ma ogromne znaczenie w przypadku tego ciasta, dlatego warto zwrócić na to swoją uwagę. Wspaniale sprawdza się czekolada gorzka, gdyż do wypieku dodaje się naprawdę sporo cukru. Dla osób, które cenią niezwykle słodkie wypieki, warto zamienić ją na deserową, albo połączyć czekoladę gorzką z mleczną. Świetnie sprawdzą się czekolady o zawartości kakao co najmniej 70%. Dzięki czemu całość jest naprawdę aromatyczna. Oprócz tego można pokusić się o zakup takiej czekolady, która ma jak najmniej konserwantów, czy dodatków. Dzięki czemu jakość ciasta naprawdę wzrośnie.

Przepis na proste ciasto czekoladowe to wspaniały pomysł na naprawdę fantastyczny i łatwy wypiek. Będzie doskonałym deserem również dla dzieci. Można podawać go z dodatkiem musu owocowego, by jeszcze bardziej zwiększyć jego wartość odżywczą. Osoby cierpiące z powodu insulinooporności spokojnie mogą zamienić cukier na słodzik, taki jak erytrytol czy ksylitol. To szybkie i łatwe ciasto jest również bardzo pyszne. Ten prosty przepis, stanowi dobre rozwiązanie dla wszystkich kochających domowe wypieki.

Alergeny w prostym cieście czekoladowym

Lista alergenów dla prostego ciasta czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze prostego ciasta czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(89g)
Energia (kcal)
453.72
403.81
Białko (g)
6.04
5.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(89g)
Węglowodany (g)
45.00
40.05
Węglowodany przyswajalne (g)
43.23
38.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.77
1.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(89g)
Tłuszcz (g)
28.45
25.32
Tłuszcze nasycone (g)
18.78
16.72
Tłuszcze nienasycone (g)
9.66
8.60
Cholesterol (mg)
116.66
103.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(89g)
Witamina A (µg (mcg))
180.99
161.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.70
0.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.15
Ryboflawina (mg)
0.17
0.15
Niacyna (mg)
1.22
1.09
Foliany (µg (mcg))
31.66
28.18
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
40.44
35.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(89g)
Sód (mg)
31.22
27.78
Potas (mg)
175.86
156.51
Wapń (mg)
32.38
28.81
Fosfor (mg)
118.04
105.06
Magnez (mg)
47.08
41.90
Żelazo (mg)
2.59
2.30
Cynk (mg)
1.01
0.90
Miedź (mg)
0.33
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny prostego ciasta czekoladowego 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania prostego ciasta czekoladowego

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
200 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
140 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Koszt składników
26.50