Prosta szarlotka bez zagniatania

Opublikowano: 23.10.2021 r., 15:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Prosta szarlotka bez zagniatania podana na talerzyku z cynamonem.
Prosta szarlotka bez zagniatania
Prosta szarlotka bez zagniatania to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami, a kochają domowe wypieki.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 50 min
259 kcal
Kcal w porcji
127 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (150 g)
  • Cukier puder 1/4 szklanki (50 g)
  • Kasza manna 1 szklanka (150 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Jabłko (800 g)
  • Masło (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia

Przepis na prostą szarlotkę bez zagniatania krok po kroku

Do dużej miski przesiej mąkę, cukier, kaszę i proszek. Zetrzyj na tarce masło. Całość połącz ze sobą i podziel na 2 części.

Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Połącz z cynamonem.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na spodzie umieść połowę ciasta. Na ciasto wyłóż jabłka i przykryj je kolejną porcją ciasta.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 - 50 minut.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na prostą szarlotkę bez zagniatania
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat prostej szarlotki bez zagniatania

Prosta szarlotka bez zagniatania to wspaniały pomysł na naprawdę pyszny domowy placek, który jest również bardzo łatwy w przygotowaniu. Całość świetnie sprawdzi się jako awaryjny wypiek dla niespodziewanych gości. Ma piękny wygląd, a jeszcze lepszy smak. To prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników jabłeczników. Ten jest naprawdę niezwykły i zaskakujący.

Ten przepis na prostą szarlotkę bez zagniatania świetnie sprawdzi się zwłaszcza dla początkujących kucharzy. Do jego przygotowania wcale nie trzeba specjalnych umiejętności, gdyż zawsze się udaje. Dzięki temu, ze nie trzeba go zagniatać, ani ubijać da się go zrobić w bardzo szybki sposób, a przy okazji bez użycia skomplikowanego sprzętu. To dobra opcja dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy pracochłonnymi przepisami. Składniki na ciasto wystarczy wymieszać dokładnie w misce, by otrzymać dobra bazę dla tego wypieku.

To ciasto oprócz tego, że jest naprawdę smaczne, zaskakuje pięknym wyglądem. Mogłoby się wydawać, że bez wyrabiania będzie ono tylko straszyć wyglądem, jednak nic bardziej mylnego. Całość dzięki dodatku masła i obróbki termicznej dobrze się razem miesza i staje się naprawdę wspaniałe. To idealny wybór dla tych, którzy przepadają za ciekawymi i nieco nowoczesnymi przepisami, gdyż ten taki właśnie jest.

To placek, który pomimo prostych składników jest naprawdę ciekawym wyborem, gdyż zaskakuje przepysznym smakiem. Mąkę zastępuje się nim po części kaszą manną, która po upieczeniu smakuje naprawdę wspaniale i nadaje całości lepszej faktury, dzięki czemu to wspaniała alternatywa dla tradycyjnej szarlotki, która wielu osobom zdążyła się już znudzić.

To ciasto można robić z jabłkami krojonymi, ale dużo lepiej smakuje z tymi startymi na małych oczkach. Dzięki temu całość tworzy pyszny mus, który po upieczeniu wspaniale łączy się z ciastem i rozpływa się w ustach.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić prostą szarlotkę bez zagniatania, by była niezwykle szybka, a przy tym naprawdę pyszna, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jest ona bardzo łatwa, a smakuje fantastycznie.

Alergeny w prostej szarlotce bez zagniatania

Lista alergenów dla prostej szarlotki bez zagniatania przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Kasza manna
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze prostej szarlotki bez zagniatania

na 100g gotowej potrawy

Ten wypiek, jak wszystkie słodkości nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(127g)
Energia (kcal)
204.03
259.11
Białko (g)
3.44
4.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(127g)
Węglowodany (g)
29.75
37.78
Węglowodany przyswajalne (g)
27.78
35.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.97
2.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(127g)
Tłuszcz (g)
8.05
10.23
Tłuszcze nasycone (g)
5.50
6.98
Tłuszcze nienasycone (g)
2.55
3.24
Cholesterol (mg)
20.25
25.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(127g)
Witamina A (µg (mcg))
66.31
84.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
63.20
80.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.20
Ryboflawina (mg)
0.08
0.11
Niacyna (mg)
1.22
1.55
Foliany (µg (mcg))
28.07
35.65
Beta karoten (µg (mcg))
30.58
38.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(127g)
Sód (mg)
3.12
3.97
Potas (mg)
133.70
169.80
Wapń (mg)
23.91
30.36
Fosfor (mg)
60.72
77.11
Magnez (mg)
13.18
16.74
Żelazo (mg)
0.91
1.16
Cynk (mg)
0.28
0.36
Miedź (mg)
0.07
0.08
Mangan (mg)
0.19
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny prostej szarlotki bez zagniatania 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania prostej szarlotki bez zagniatania

Koszt składników
15.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Cukier puder
50 g
1/4 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Kasza manna
150 g
1 szklanka
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jabłko
800 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 5
2.22
Za 800 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Koszt składników
15.10