Prosta sałatka z buraków gotowanych
- Burak - 4 średnie sztuki (600 g)
- Ser Feta (100 g)
- Orzechy pinii (30 g)
- Rukola (40 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Miód (10 g)
Przepis na prostą sałatkę z buraków gotowanych krok po kroku
Buraki umieść w garnku i wlej wodę, aby były całkowicie zakryte.
Buraki gotuj przez 50-60 minut do miękkości w zależności od wielkości warzywa.
Buraki wystudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Ser fetę pokrój w kostkę.
Na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu upraż orzeszki pinii.
W miseczce wymieszaj oliwę, miód, 1 łyżeczkę octu balsamicznego, szczyptę soli oraz pieprzu.
W misce wymieszaj buraki, rukolę, fetę oraz orzeszki pinii. Sałatkę polej wcześniej przygotowanym sosem.
Gotową sałatkę podawaj na kolację lub jako przystawkę.
Więcej informacji na temat prostej sałatki z buraków gotowanych
Prosta sałatka z buraków gotowanych to doskonała propozycja na kolację. Smaczna fit sałatka z buraków i fety świetnie sprawdzi się również jako przekąska podana podczas spotkań ze znajomymi. Sprawdzony przepis na prostą sałatkę z buraków gotowanych nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: buraki, ser feta, orzeszki pinii, rukola, oliwa z oliwek, miód, sól, pieprz oraz ocet balsamiczny.
A jak zrobić sałatkę z buraków czerwonych? Buraki umieść w garnku i wlej wodę, aby były całkowicie zakryte. Buraki gotuj przez 50-60 minut do miękkości w zależności od wielkości warzywa. Buraki wystudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ser fetę pokrój w kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu upraż orzeszki pinii. W miseczce wymieszaj oliwę, miód, 1 łyżeczkę octu balsamicznego, szczyptę soli oraz pieprzu. W misce wymieszaj buraki, rukolę, fetę oraz orzeszki pinii. Sałatkę polej wcześniej przygotowanym sosem.
Buraki są bardzo dobrym warzywem, które dostarcza wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nim duże ilości żelaza, które pozytywnie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Barwniki zawarte w buraku uznawane są za silne przeciwutleniacze, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki naszego organizmu. Dodatkowo w burakach znajdziemy kwas foliowy, który odgrywa istotną rolę w żywieniu kobiet w ciąży, ponieważ zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej płodu. Buraki zawierają również spore ilości witaminy C, która wspomaga nasz układ immunologiczny, dlatego warto je spożywać w okresie wzmożonej zachorowalności.
Podsumowując: szybka w przygotowaniu sałatka z buraków gotowanych świetnie sprawdzi się jako przystawka lub kolacja. Pyszna sałatka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Do wykonania sałatki możesz wykorzystać również ugotowane już buraki, które można zakupić w sklepie. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w prostej sałatce z buraków gotowanych
Lista alergenów dla prostej sałatki z buraków gotowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzechy pinii
Wartości odżywcze prostej sałatki z buraków gotowanych
Prosta sałatka z buraków gotowanych doskonała propozycja na smaczną kolację. Warzywa wykorzystane do przygotowania sałatki to skarbnica składników odżywczych, dlatego warto włączyć się do codziennego jadłospisu.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.