Prosciutto crudo
- Szynka wieprzowa surowa (500 g)
- Cukier puder (200 g)
Przepis na prosciutto crudo krok po kroku
Umyj i osusz mięso.
Cukrem pudrem dokładnie zasyp mięso z każdej strony.
Mięso w misce zabezpiecz folią i wstaw do lodówki na całą dobę.
Umyj mięso i osusz.
Zrób to samo z solą. 100 g soli peklowanej wsyp do mięsa i bardzo dokładnie je w niej obtocz.
Odstaw mięso na dobę do lodówki (jak wyżej, zabezpieczone folią).
Ponownie umyj mięso i osusz je.
Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i wymieszaj wraz z łyżeczką majeranku, połową łyżeczki tymianku, rozmarynu i pieprzu.
Całe mięso obtocz w mieszance przypraw.
Mięso zawiń w gazę.
Zabezpiecz mięso sznurkiem (obwiąż parę razy).
Mięso zawinięte w gazę należy umieścić w miejscu przewiewnym (z temperaturą pokojową) i tam je powiesić.
Susz szynkę od 7 do 21 dni. Lepiej jest suszyć dłużej, w niższej temperaturze.
Gotową wędlinę przechowuj w lodówce.
-
Pancetta
-
Bruschetta
-
Focaccia
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sałatka z mozzarellą
-
Antipasti
-
Pizzerinki
-
Carpaccio wołowe
-
Sałatka caprese
-
Sałatka ze szparagami
-
Panzerotti
-
Mozzarella z pomidorami
-
Bruschetta z pomidorami
-
Papryczki nadziewane serem
-
Paluchy pizzowe
-
Panzanella
-
Bycze jądra
-
Bottarga
-
Włoskie przystawki
Więcej informacji na temat prosciutto crudo
Prosciutto crudo możesz łatwo zrobić w swoich domowych warunkach. To pyszna składowa potraw i przekąsek. Sprawdź jak zrobić prosciutto crudo. Ta włoska wędlina to super pomysł na dobre mięso na przykład do kanapek. Może stanowić pyszne rozwiązanie na wyrafinowaną przystawkę. Prosciutto crudo to wędlina nietrudna do zrobienia, więc jeśli lubisz ciekawe pomysły na domowe wyroby – spróbuj. Ze względu na to, że jest to szynka surowa, nie każdy może ją jeść. Przepis na prosciutto crudo nie jest więc zalecany kobietom w ciąży oraz małym dzieciom.
Prosciutto crudo to włoska wędlina, która zalicza się do szynki surowej, dojrzewającej, podsuszanej. Przekąska tradycyjnie jest robiona z całego udźca wieprzowego z kością. Ta domowa prosciutto crudo wykonana jest z szynki wieprzowej. Ważną informacją jest to, że wędlina jest lepsza, jeżeli dłużej dojrzewa. Dzięki temu jest o wiele bardziej aromatyczna. W takim wypadku najlepiej będzie, gdy temperatura w pomieszczeniu nie będzie przekraczać 20 st. C. Prosciutto crudo to dobra propozycja do kanapek. Stanowi fajną przystawkę, idealną na imprezy. To pyszna przekąska w każdym wydaniu, bo świetnie odnajduje się w smakach słodko-słonych (na przykład śliwki wędzone zawinięte w prosciutto crudo).
Domowa wędlina na kanapki z szynki dojrzewającej to dobry pomysł na pyszny dodatek do dań. Z prosciutto crudo możesz zrobić naprawdę wyśmienite przekąski i przystawki. Jak zrobić prosciutto crudo? Przygotuj gazę i sznurek. Mięso należy najpierw obtoczyć w cukrze pudrze i następnie odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie trzeba umyć i osuszyć mięso i ponownie zasypać solą peklującą. Przepis na prosciutto crudo musi być wykonany jedynie z użyciem soli peklującej. Zwykła sól się nie nadaje. Tak samo mięso umieszcza się zabezpieczone do lodówki na kolejne 24 godziny. Po upływie tego czasu ponownie myje się mięso i osusza. Wtedy jest gotowe, by obtoczyć je w przyprawach. Przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majeranek, tymianek, rozmaryn i pieprz połącz ze sobą i następnie solidnie obtocz w nich mięso. Teraz mięso trzeba zawinąć w gazę i owinąć sznurkiem. Powieś mięso w takim miejscu, gdzie jest przewiew. Temperatura powinna być pokojowa. Prosciutto crudo powinno wisieć przez 7-21 dni. Im zimniej jest w pomieszczeniu, tym dłużej szynka musi wisieć. Jak zrobisz prosciutto crudo, przechowuj wędlinę w lodówce przez około 4 tygodnie.
*Do przepisu na prosciutto crudo można użyć dowolnych przypraw, a także dowolnych ich ilości.
*Jeżeli nie masz gazy, dobra będzie też zwykła tetrowa pielucha.
Alergeny w prosciutto crudo
Lista alergenów dla prosciutto crudo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na prosciutto crudo
Wartości odżywcze prosciutto crudo
Przepis zawiera dużo białka i niewielką ilość tłuszczu. Jest to surowe mięso, więc zdecydowanie nie poleca się jej kobietom w ciąży oraz małym dzieciom.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.