Pręga wołowa
- Pręga wołowa (1000 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Burak - 1 duża sztuka (200 g)
- Bulion drobiowy - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na pręga wołowa krok po kroku
Mięso dopraw solą, pieprzem i kuminem.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż mięso z obu stron.
Umieść je w naczyniu żaroodpornym.
Obierz marchew i przekrój na pół.
Obierz ziemniaki ze skórki i pokrój na ćwiartki.
Buraka pokrój w plastry.
Główkę czosnku przekrój na pół.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
Warzywa umieść w naczyniu dookoła mięsa.
Wlej bulion drobiowy, dopraw solą pieprzem, cynamonem oraz chilli.
Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 150 minut.
Więcej informacji na temat pręgi wołowej
Pręga wołowa to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Delikatne mięso duszone w sosie z warzywami świetnie sprawdzi się podane z domowymi kopytkami lub jako dodatek do świeżego pieczywa. Przepis na pręgę wołową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pręga wołowa, marchew, ziemniaki, czosnek, cebula, buraki, bulion drobiowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cynamon, kumin, chilli, olej rzepakowy.
Jak zrobić pręgę wołową? Mięso dopraw solą, pieprzem i kuminem. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż mięso z obu stron. Umieść je w naczyniu żaroodpornym. Obierz marchew i przekrój na pół. Obierz ziemniaki ze skórki i pokrój na ćwiartki. Buraka pokrój w plastry. Główkę czosnku przekrój na pół. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Warzywa umieść w naczyniu dookoła mięsa. Wlej bulion drobiowy, dopraw solą pieprzem, cynamonem oraz chilli. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 150 minut.
Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Cebula i czosnek są warzywami o właściwościach przeciwzapalnych, zawierają dużo witaminy C. Wzmacniają odporność, a także pomagają w leczeniu przeziębienia i chronią nasz organizm przed nowotworami. Witamina C ma także silne działanie wzmacniające nasze naczynia krwionośne. Jest naturalną substancją występującą w warzywach i owocach.
Podsumowując pyszna pręga wołowa to sprawdzony przepis na udany obiad. Wiesz już jak przygotować pręgę wołową, wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji. Możesz także upiec mięso bez kości, jednak w szpiku zawarte jest bardzo dużo cennego aromatu. Smaczna pręga jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w prędze wołowej
Lista alergenów dla pręgi wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze pręgi wołowej
Pręga wołowa to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Stanowi ona doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.