Prażuchy

Opublikowano: 16.04.2022 r., 12:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski ziemniaczane podane na talerzu.
Prażuchy
Prażuchy to świetna propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Prażuchy doskonale nadają się jako dodatek do zupy takiej jak barszcz czerwony. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
575 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne - 10 dużych sztuk (1500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, tłuczek do ziemniaków

Przepis na prażuchy krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku.

Wlej wodę i wsyp łyżkę soli.

Gotuj ziemniaki do miękkości przez 20 minut.

Odcedź, pozostawiając nieco wody po gotowaniu ziemniaków.

Dodaj łyżkę mąki, ubij ziemniaki tłuczkiem i gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.

Boczek pokrój w kostkę.

Rozgrzej patelnię i podsmaż boczek.

Ziemniaki nałóż łyżką do głębokiego talerza, formując kluski, wierzch ziemniaków udekoruj podsmażonym boczkiem.

Jak oceniasz przepis na prażuchy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat prażuchów

Prażuchy to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do zupy. Prażuchy to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pod nazwą kryją się tradycyjne ziemniaki podane ze skwarkami, które najczęściej podaje się do botwinki lub kwaśnicy. Ziemniaczki można podać także jako dodatek do mięs pieczonych lub duszonych w sosach. Przepis na prażuchy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka pszenna, boczek, sól, pieprz.

Jak zrobić prażuchy? Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku. Wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Gotuj ziemniaki do miękkości przez 20 minut. Odcedź, pozostawiając nieco wody po gotowaniu ziemniaków. Dodaj łyżkę mąki, ubij ziemniaki tłuczkiem i gotuj jeszcze przez 3-4 minuty. Boczek pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię i podsmaż boczek. Ziemniaki nałóż łyżką do głębokiego talerza, formując kluski, wierzch ziemniaków udekoruj podsmażonym boczkiem.

Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Owiane złą sławą, obarczone winą za dodatkowe kilogramy. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Boczek jest bardzo kalorycznym kawałkiem tuszy wieprzowej. Zawiera on bardzo dużą ilość tłuszczów nasyconych. Boczku w dużych ilościach nie powinny spożywać szczególnie osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Podsumowując sprawdzony przepis na pyszny dodatek do zupy jest bardzo prosty do zrobienia. Prażuchy można przygotować także z tartych ziemniaków z piekarnika. Prażuchy są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Prażuchy możesz przygotować z mąki pszennej lub ziemniaczanej. Prażuchy można wzbogacić dodatkiem koperku lub natki pietruszki. Ciekawym pomysłem jest także dodanie cebuli lub czosnku do gotowania ziemniaków. Nabiorą one wówczas cudownego aromatu.

Alergeny w prażuchach

Lista alergenów dla prażuchów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze prażuchów

na 100g gotowej potrawy

Prażuchy to świetne źródło naturalnych węglowodanów złożonych. Ziemniaki zawierają dużą ilość skrobi. Gotowane ziemniaki mają dość wysoki indeks kaloryczny, dlatego aby go obniżyć należy dodać do nich odrobinę tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
164.43
575.50
Białko (g)
5.44
19.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
19.43
68.02
Węglowodany przyswajalne (g)
17.93
62.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
7.29
25.51
Tłuszcze nasycone (g)
3.13
10.97
Tłuszcze nienasycone (g)
4.15
14.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina B6 (mg)
0.27
0.96
Tiamina (mg)
0.20
0.70
Ryboflawina (mg)
0.08
0.28
Niacyna (mg)
2.15
7.52
Foliany (µg (mcg))
24.52
85.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
147.62
516.67
Potas (mg)
353.95
1238.83
Wapń (mg)
11.52
40.33
Fosfor (mg)
84.14
294.50
Magnez (mg)
22.32
78.13
Żelazo (mg)
1.18
4.13
Cynk (mg)
0.53
1.86
Miedź (mg)
0.11
0.37
Mangan (mg)
0.18
0.63
Szacunkowy indeks glikemiczny prażuchów 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania prażuchów

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
10 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Boczek wieprzowy bez kości
400 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
16.00
Za 400 g
Koszt składników
25.00