Prażuchy
- Ziemniaki późne - 10 dużych sztuk (1500 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (400 g)
Przepis na prażuchy krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku.
Wlej wodę i wsyp łyżkę soli.
Gotuj ziemniaki do miękkości przez 20 minut.
Odcedź, pozostawiając nieco wody po gotowaniu ziemniaków.
Dodaj łyżkę mąki, ubij ziemniaki tłuczkiem i gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.
Boczek pokrój w kostkę.
Rozgrzej patelnię i podsmaż boczek.
Ziemniaki nałóż łyżką do głębokiego talerza, formując kluski, wierzch ziemniaków udekoruj podsmażonym boczkiem.
Więcej informacji na temat prażuchów
Prażuchy to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do zupy. Prażuchy to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pod nazwą kryją się tradycyjne ziemniaki podane ze skwarkami, które najczęściej podaje się do botwinki lub kwaśnicy. Ziemniaczki można podać także jako dodatek do mięs pieczonych lub duszonych w sosach. Przepis na prażuchy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka pszenna, boczek, sól, pieprz.
Jak zrobić prażuchy? Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku. Wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Gotuj ziemniaki do miękkości przez 20 minut. Odcedź, pozostawiając nieco wody po gotowaniu ziemniaków. Dodaj łyżkę mąki, ubij ziemniaki tłuczkiem i gotuj jeszcze przez 3-4 minuty. Boczek pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię i podsmaż boczek. Ziemniaki nałóż łyżką do głębokiego talerza, formując kluski, wierzch ziemniaków udekoruj podsmażonym boczkiem.
Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Owiane złą sławą, obarczone winą za dodatkowe kilogramy. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Boczek jest bardzo kalorycznym kawałkiem tuszy wieprzowej. Zawiera on bardzo dużą ilość tłuszczów nasyconych. Boczku w dużych ilościach nie powinny spożywać szczególnie osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Podsumowując sprawdzony przepis na pyszny dodatek do zupy jest bardzo prosty do zrobienia. Prażuchy można przygotować także z tartych ziemniaków z piekarnika. Prażuchy są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Prażuchy możesz przygotować z mąki pszennej lub ziemniaczanej. Prażuchy można wzbogacić dodatkiem koperku lub natki pietruszki. Ciekawym pomysłem jest także dodanie cebuli lub czosnku do gotowania ziemniaków. Nabiorą one wówczas cudownego aromatu.
Alergeny w prażuchach
Lista alergenów dla prażuchów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze prażuchów
Prażuchy to świetne źródło naturalnych węglowodanów złożonych. Ziemniaki zawierają dużą ilość skrobi. Gotowane ziemniaki mają dość wysoki indeks kaloryczny, dlatego aby go obniżyć należy dodać do nich odrobinę tłuszczu.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.