Prażone jabłka
Przepis na prażone jabłka krok po kroku
Jabłka umyj, obierz i pokrój w kosteczkę.
Do garnka wlej 100 ml wody i dodaj jabłka. Wsyp cynamon i dodaj miód.
Całość duś, mieszając od czasu do czasu, przez 25 minut.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Szarlotka
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Pieczone jabłko
-
Jabłka w cieście
-
Biszkopt z jabłkami
-
Placuszki z kaszy manny
-
Pieczone jabłka
-
Drożdżówki z jabłkami
-
Strudel
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Naleśniki z jabłkami
-
Muffiny z jabłkami
-
Ryż z jabłkiem z cynamonem
-
Wilgotne ciasto z jabłkami
-
Szybki jabłecznik
-
Tort marchewkowy
-
Desery z jabłek
Więcej informacji na temat prażonych jabłek
Prażone jabłka to wspaniała opcja na przepyszny deser i dodatek do ciasta. Smakują po prostu wyśmienicie. To doskonała opcja dla wszystkich miłośników tych owoców. Są tak smaczne, że można je wyjadać wprost z garnka.
Przepis na prażone jabłka to doskonały pomysł na pyszny deser. Te krojone jabłka wspaniale smakują z cynamonem. Można je zrobić równie w garnku, ale też na patelni. Można przygotować je zarówno krojone, jak i tarte. Wykorzystuje się do nich krojone jabłka, które tworzą pyszny mus, jednak nie są zbytnio starte. Do tego dania można wybrać jabłka nieco kwaśne, które pod wpływem obróbki staną się słodsze, ale nie będą mdlące. Dzięki kwaśnemu smakowi doskonale wpływają na smak dania, z którym są podawane. Jabłka w takiej formie można spokojnie przechowywać przez zimę w piwnicy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić prażone jabłka, by były dobre i łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Idealnie sprawdzają się do słoików. To najlepsze jabłka duszone. Jabłka to owoce dość popularne w Polsce. Dobrze się składa, gdyż zawierają mnóstwo cennych składników. Niezwykle popularne jest powiedzenie "jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z daleka ode mnie" i coś w tym jest. Jabłka nie tylko dostarczają sporo błonnika, a mało kalorii, ale również wiele cennych związków prozdrowotnych. W jabłkach znajdziemy poprawiającą wzrok witaminę A oraz witaminę K, która kontroluje krzepliwość krwi. Dzięki zawartości potasu jabłka poprawią pracę serca i pomogą zapanować nad wahaniami ciśnienia krwi. Ponadto jedząc jabłka, możemy dostarczyć wapń i fosfor, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego oraz kojący nerwy magnez. Jabłka zawierają wiele witamin, głównie witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu oraz zwalcza wolne rodniki tlenowe odpowiedzialne za procesy starzenia. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, należących do frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego, stosunkowo szybko dają uczucie sytości. Dlatego dobrze, by jabłka gościły w diecie jak najczęściej. Ten przepis nieco to ułatwia.
Alergeny w prażonych jabłkach
Lista alergenów dla prażonych jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na prażone jabłka
Wartości odżywcze prażonych jabłek
To opcja zdrowa, można też zmniejszyć ilość dodanego cukru.
Energia i białka
(506g)
Węglowodany
(506g)
Tłuszcze
(506g)
Witaminy
(506g)
Składniki mineralne
(506g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.