Prażoki

Opublikowano: 10.05.2022 r., 7:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Prażoki podane na białym talerzu.
Prażoki
Prażoki to świetna propozycja na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Przygotowane na bazie ziemniaków prażoki najczęściej podawane są do barszczu lub kwaśnicy.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 40 min
348 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne 6 dużych sztuk (1200 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na prażoki krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku.

Wlej wodę i wsyp łyżkę soli.

Gotuj ziemniaki do miękkości przez 20 minut.

Odcedź, pozostawiając nieco wody po gotowaniu ziemniaków.

Dodaj łyżkę mąki, ubij ziemniaki tłuczkiem i gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.

Boczek pokrój w kostkę.

Rozgrzej patelnię i podsmaż boczek.

Ziemniaki nałóż łyżką do głębokiego talerza, formując kluski.

Wierzch ziemniaków udekoruj podsmażonym boczkiem.

Jak oceniasz przepis na prażoki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat prażoków

Prażoki to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do zupy. Prażoki to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pod nazwą kryją się tradycyjne ziemniaki podane ze skwarkami, które najczęściej podaje się do botwinki lub kwaśnicy. Ziemniaczki można podać także jako dodatek do mięs pieczonych lub duszonych w sosach. Przepis na prażuchy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: ziemniaki, mąka pszenna, boczek, sól, pieprz.

Jak zrobić prażoki? Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku. Wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Gotuj ziemniaki do miękkości przez 20 minut. Odcedź pozostawiając nieco wody po gotowaniu ziemniaków. Dodaj łyżkę mąki, ubij ziemniaki tłuczkiem i gotuj jeszcze przez 3-4 minuty. Boczek pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię i podsmaż boczek. Ziemniaki nałóż łyżką do głębokiego talerza formując kluski, wierzch ziemniaków udekoruj podsmażonym boczkiem.

Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Owiane złą sławą, obarczone winą za dodatkowe kilogramy. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Boczek jest bardzo kalorycznym kawałkiem tuszy wieprzowej. Zawiera on bardzo dużą ilość tłuszczów nasyconych. Boczku w dużych ilościach nie powinny spożywać szczególnie osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Podsumowując sprawdzony przepis na pyszny dodatek do zupy jest bardzo prosty do zrobienia. Najlepsze prażoki można przygotować także z młodych ziemniaków. Wiesz już jak się robi prażoki, wykorzystaj przepis przy możliwej okazji. Domowe prażoki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Prażoki możesz przygotować z mąki pszennej lub ziemniaczanej. Tradycyjne prażoki można wzbogacić dodatkiem koperku lub natki pietruszki. Ciekawym pomysłem jest także dodanie cebuli lub czosnku do gotowania ziemniaków. Nabiorą one wówczas cudownego aromatu. Prażoki z ziemniaków o mniejszej zawartości skrobi przygotuj z mąką ziemniaczaną.

Alergeny w prażokach

Lista alergenów dla prażoków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze prażoków

na 100g gotowej potrawy

Prażoki to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych, które powoli podnoszą poziom glukozy we krwi. Ziemniaki są także świetnym źródłem skrobi opornej, która nie ulega rozkładowi. Ziemniaki są bogate w błonniki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
139.20
348.00
Białko (g)
4.40
11.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
16.43
41.07
Węglowodany przyswajalne (g)
14.75
36.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.31
15.78
Tłuszcze nasycone (g)
2.67
6.67
Tłuszcze nienasycone (g)
3.64
9.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6 (mg)
0.29
0.72
Tiamina (mg)
0.14
0.36
Ryboflawina (mg)
0.05
0.13
Niacyna (mg)
1.74
4.34
Foliany (µg (mcg))
16.83
42.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
130.07
325.17
Potas (mg)
377.73
944.33
Wapń (mg)
11.23
28.08
Fosfor (mg)
77.40
193.50
Magnez (mg)
21.76
54.41
Żelazo (mg)
0.90
2.24
Cynk (mg)
0.47
1.16
Miedź (mg)
0.10
0.26
Mangan (mg)
0.15
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny prażoków 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania prażoków

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1200 g
6 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 5
4.80
Za 1200 g
Boczek wieprzowy bez kości
250 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
10.00
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
20.00