Prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą

Opublikowano: 27.07.2021 r., 14:17 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny barszcz ukraiński z fasolą
Prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą
Chcesz ugotować tradycyjny barszcz czerwony po ukraińsku? Oto przepis na przepyszny, klasyczny przepis na zupę pełną warzyw, mięsa i wspaniałego aromatu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 90 min
275 kcal
Kcal w porcji
305 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Fasola konserwowa (480 g)
  • Marchewka (150 g)
  • Seler korzeniowy (70 g)
  • Cebula (200 g)
  • Burak (600 g)
  • Kapusta kiszona (300 g)
  • Żeberka wieprzowe (300 g)
  • Wędzone żeberka wieprzowe (300 g)
  • Ziemniaki późne (900 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Pietruszka (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia

Przepis na prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą krok po kroku

Rozgrzej połowę oleju w garnku. Pokrój obraną cebulę w kostkę i podsmaż do zarumienienia.

Dodaj żeberka i około 2,7 l wody. Dodaj sól, 6 liści laurowych, lubczyk i 11 ziaren ziela angielskiego. Gotuj około 50 minut aż mięso będzie miękkie.

Selera, marchewkę, buraki, pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Na patelnię dodaj olej i podsmaż warzywa.

Pokrój kapustę kiszoną i dodaj do garnka wraz z podsmażonymi warzywami i pieprzem. Gotuj około półgodziny.

W osobnym garnku ugotuj pokrojone w większą kostkę ziemniaki.

Jak już warzywa i mięso będą gotowe wyjmij z zupy mięso i dodaj do niej ugotowane ziemniaki i fasolę. Dodaj sól i pieprz. Gotuj przez maksymalnie 20 minut na minimalnym ogniu.

Mięso oddziel od kości, podziel na części i dodaj do ugotowanej zupy.

Podawaj ze śmietaną.

Jak oceniasz przepis na prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,2% osób

Więcej informacji na temat prawdziwego barszczu ukraińskiego z białą fasolą

Chcesz ugotować tradycyjny barszcz czerwony po ukraińsku? Oto przepis na przepyszny, klasyczny przepis na zupę pełną warzyw, mięsa i wspaniałego aromatu. Podanie barszczu ukraińskiego z gęstą śmietaną to tradycyjny sposób. Do tego świeże, chrupiące pieczywo i pełnowartościowy obiad gotowy. Barszcz ukraiński z fasolą białą to dobry sposób na smaczną zupę, która jest bardzo sycąca i jednocześnie prosta. Prawdziwy barszcz ukraiński jest gotowany na kapuście kiszonej, natomiast Polacy z reguły dodają kapustę białą.

Tradycyjny barszcz ukraiński gotowany jest na tłustym mięsie. Mięso tłuste nadaje bardzo dużo smaku, ponieważ tłuszcz jest jego nośnikiem. Dania zawierające tłuszcz są dla człowieka smaczniejsze. Użycie żeberek świeżych razem z wędzonymi da fajny aromat wędzonki. Możesz użyć tylko żeberek wędzonych lub tylko żeberek surowych. Poza żeberkami mogłaby być też karkówka lub łopatka – są to również bardziej tłuste mięsa, które także dobrze się sprawdzą.

Fasola biała z puszki to szybsza wersja gotowania zupy niż fasola surowa. Jeśli masz konserwową fasolę zrób barszcz czerwony po ukraińsku. To jest szybka i prosta wersja – fasola z puszki nie wymaga moczenia i gotowania tak jak fasola surowa. Fasolę konserwową można dodać bezpośrednio z puszki (bez zalewy) do zupy i to wszystko. Jeśli jednak zastanawiasz się jak przygotować zupę z nasion surowych fasoli trzeba ją zalać wodą, następnie zostawić na 10 godzin. Po moczeniu fasolę należy ugotować – około godzinę do miękkości. Żeby zmniejszyć ciężkostrawność fasoli pierwsze 15 minut należy gotować bez przykrycia.

Gdyby okazało się, że jest za mała ilość wody na każdym etapie możesz dolewać jej więcej. Mięso powinno być bardzo miękkie, aż rozpadające się. Wtedy będzie łatwo oddzielić je od kości i dodać do zupy. Ugotowaną zupę nałóż o miski i na środek wyłóż łyżkę śmietany. Podczas jedzenia śmietanę rozmieszaj z zupą – przepyszne. Niektórzy do barszczu ukraińskiego dodają też ugotowane na twardo jajko. Klasycznie pasuje tutaj świeże pieczywo.

Alergeny w prawdziwym barszczu ukraińskim z białą fasolą

Lista alergenów dla prawdziwego barszczu ukraińskiego z białą fasolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze prawdziwego barszczu ukraińskiego z białą fasolą

na 100g gotowej potrawy

Przepis bezglutenowy. Zawiera tłuste mięso więc jest wysokokaloryczny i ma dużo nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kcal)
90.33
275.51
Białko (g)
5.03
15.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany (g)
11.26
34.34
Węglowodany przyswajalne (g)
8.91
27.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.35
7.15
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz (g)
2.92
8.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.90
5.79
Tłuszcze nienasycone (g)
1.02
3.11
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.67
2.05
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
1.06
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.38
1.17
Cholesterol (mg)
11.91
36.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina A (µg (mcg))
37.46
114.24
Brak danych dla: fasola konserwowa, wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.57
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.27
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.64
26.34
Brak danych dla: fasola konserwowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.19
Brak danych dla: fasola konserwowa, wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.27
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.18
0.54
Brak danych dla: fasola konserwowa, wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.76
2.31
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.02
88.51
Brak danych dla: fasola konserwowa, wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
370.07
1128.72
Brak danych dla: fasola konserwowa, wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód (mg)
207.90
634.09
Potas (mg)
299.18
912.51
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.63
69.02
Fosfor (mg)
64.32
196.19
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.72
63.21
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
2.95
Cynk (mg)
0.55
1.68
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.26
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny prawdziwego barszczu ukraińskiego z białą fasolą 73
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania prawdziwego barszczu ukraińskiego z białą fasolą

Koszt składników
93.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
480 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 480 g
Marchewka
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Seler korzeniowy
70 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Burak
600 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Kapusta kiszona
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Żeberka wieprzowe
300 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 300 g
Wędzone żeberka wieprzowe
300 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
18.00
Za 300 g
Ziemniaki późne
900 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
3.60
Za 900 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Koszt składników
93.00