Prawdziwy barszcz ukraiński
- Buraki gotowane (1000 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Żeberka wieprzowe - 2 paski (400 g)
- Ziemniaki późne (500 g)
- Seler korzeniowy - 1 sztuka (100 g)
- Por - 1 sztuka (100 g)
- Fasolka szparagowa (200 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (10 g)
Przepis na prawdziwy barszcz ukraiński krok po kroku
Do garnka wlej wodę (2-3 litry) dodaj ziele angielskie, liście laurowe i podgrzewaj.
Dodaj mięso i gotuj przez godzinę.
W tym czasie obierz i pokrój warzywa w drobną kostkę, a fasolkę szparagową przetnij na mniejsze kawałki.
Do zupy dodaj pokrojone warzywa i gotuj do miękkości.
Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj dokładnie z odrobiną wody.
Dodaj przecier do zupy i gotuj przez 20 minut.
Na końcu dodaj łyżkę octu, zupę podawaj ze śmietaną.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
-
Zakwas z buraków czerwonych
-
Barszcz do krokietów
-
Barszcz ukraiński thermomix
-
Barszcz ukraiński wege
-
Barszcz ukraiński z fasolą z puszki
-
Barszcz ukraiński z kiszonych buraków
-
Barszcz ukraiński z mrożonki
-
Barszcz ukraiński wegetariański
-
Barszcz ukraiński bez mięsa
-
Barszcz ukraiński z jajkiem
-
Barszcz ukraiński na żeberkach
-
Barszcz ukraiński z botwiny
-
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną
-
Barszcz ukraiński z białą fasolą
-
Prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą
-
Barszcz ukraiński
Więcej informacji na temat prawdziwego barszczu ukraińskiego
Barszcz ukraiński to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej głównym składnikiem są buraki, zupa zazwyczaj powstaje na mięsnym wywarze. Dzisiaj jednak przedstawię Ci tradycyjny przepis na prawdziwy barszcz ukraiński.
Dzięki tym dodatkom barszcz ukraiński doda Ci energii do końca dnia.
Prawdziwy barszcz ukraiński na mięsie powstanie z kilku podstawowych składników, które dostaniesz bez problemu, w każdym sklepie.
Zaopatrz się w: fasolę, buraki, por, ziemniaki, marchewkę i przyprawy takie jak: ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Śmiało możesz postawić na włoszczyznę, dokładnie tych warzyw potrzebujemy.
Zatem, jak zrobić prawdziwy barszcz ukraiński? Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.
Do dużego garnka wlej około 2-3 litry wody, dodaj przyprawy takie jak ziele angielskie i liście laurowe, podgrzewaj zupę na małym ogniu. Dodaj mięso, ja wykorzystałam żeberka, ponieważ nadają się one idealnie. Gotuj mięso przez około godzinę, w międzyczasie
wszystkie warzywa pokrój w małą kostkę, a fasolkę przekrój na pół.
Oliwę z oliwek lub olej rzepakowy rozgrzej w garnku, krótko zeszklij cebulę, wrzuć koncentrat pomidorowy i odrobinę wody.
Warzywa dodaj do mięsnego wywaru i wymieszaj delikatnie, gotuj przez 20 minut do ich miękkości. Dodaj zawartość patelni z cebulą, czosnkiem i koncentratem.
Zupa powinna gotować się do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Na końcu dodaj odrobinę octu lub soku z cytryny, dzięki temu barszcz będzie miał piękny kolor. To jest moja wersja zupy, możesz zmodyfikować przepis i przygotować go z kapustą lub białą fasolą.
Danie możesz podawać ze śmietaną lub dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Zupa będzie dobra na obiad w ciągu zabieganego dnia, śmiało możesz przygotować ją w większej ilości, w ten sposób zaoszczędzisz dużo czasu.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, wykorzystaj go i przygotuj pyszny barszcz na obiad. Zupa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią każdy, nawet osoba niemająca doświadczenia kulinarnego. Domowy barszcz gotowany przez długi czas będzie bardziej aromatyczny i smakowity.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego Tobie i całej Twojej rodzinie!
Alergeny w prawdziwym barszczu ukraińskim
Lista alergenów dla prawdziwego barszczu ukraińskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze prawdziwego barszczu ukraińskiego
Barszcz ukraiński możesz przygotować na bazie ugotowanych już buraków, w większych marketach bez problemu takie kupisz. Zaoszczędzi to Twój czas.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.