Gryczanki

Gryczanka - charakterystyka, wartości odżywcze, przepisy, porady

Gryczanka stanowi coraz bardziej popularne danie śniadaniowe zrobione z kaszy gryczanej z mlekiem i słodkimi dodatkami w postaci owoców, bakalii czy czekolady. Gryczankę gotujemy na mleku krowim lub kokosowym, lub dodatkiem mleka sojowego. Do gryczanki najlepiej nadaje się kasza jasna, lecz warto spróbować, czy bardziej nam smakuje gryczanka z kaszy palonej. Z kaszy gryczanej robimy również śniadaniowe koktajle mleczne bez gotowania. Wystarczy zaleć wrzątkiem kaszę z orzechami i odstawić na noc, a rano zmiksować. Kasza gryczana posiada bogactwo wartości odżywczych i nie zawiera glutenu. Kasza gryczana idealnie sprawdza się jako drugie danie na obiad. Z powodzeniem może zastąpić takie dodatki do dania głównego, jak ziemniaki czy ryż.

Wyróżnione przepisy na gryczanki

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Gryczanka - charakterystyka, wartości odżywcze, przepisy, porady

Typowe, polskie śniadanie składa się z kanapek, czy jajecznicy oraz koktajle mleczne. Zupy na mleku straciły są popularność. Idealnym daniem śniadaniowym jest kasza. Ostatnio coraz bardziej popularne staje się śniadanie z kaszą gryczaną, czyli tak zwana gryczanka, jako danie pożywne i pełne witamin i składników mineralnych. Dowiedz się jak jak zrobić pyszną gryczankę, poznaj przepis na to proste danie z mlekiem.

Dlaczego warto stosować przepisy na dania z kaszy gryczanej

Jakie dania można zrobić z kaszy gryczanej

Kasza gryczana powstaje z łuskanych nasion gryki zwyczajnej. W sprzedaży dostępne są różne rodzaje kaszy gryczanej o różnej wielkości ziarna. Podstawowe rodzaje to kasza biała, czyli zwykła niepalona oraz kasza ciemna prażona. Jej wybór jest kwestią smaku, gdyż kasza ciemna prażona ma bardziej intensywny smak, zaś kasza biała jest nieco mdła. Jednak kasza jasna ma więcej wartości odżywczych, gdyż ich część zostaje utracona w procesie prażenia.

Według legend kaszę gryczaną przynieśli do Polski Tatarzy. Co ciekawe w niektórych regionach jest ona nazywana tatarką, pohanką, kaszą pogańską czy pogańskimi krupami. Kasza upowszechniła się jednak dopiero w XV wieku, zaś obecnie kaszę gryczaną robi się z gryki zwyczajnej, czyli hreczki. Natomiast gryka tatarska nie nadaje się do wyrobu kaszy, dlatego uprawiana jest na paszę, zaś w Azji na mąkę.

Kasza gryczana w kuchni polskiej i światowej

Kuchnia polska oferuje liczne przepisy na dania z kaszą gryczaną. Kasze sprawdzają się jako dodatki do dania głównego, przede wszystkim do mięsa duszonego z sosem. Podobnie jak inne dodatki do dania głównego, jak ziemniaki, czy ryż, kasza gryczana świetnie smakuje z sosem. Kasza gryczana ze smażoną cebulką może stanowić również samodzielne drugie danie. W tradycji ludowej na drugie danie jadano kaszę gryczaną okraszoną masłem, olejem czy smalcem ze skwarkami oraz z maślanką.

Kaszę gryczaną dodajemy również do gołąbków. Robi się z niej świetny farsz do pierogów, krokietów czy pasztecików. Z kaszy gryczanej z dodatkiem jajka i sera robimy kotlety wegetariańskie. Kaszę gryczaną dodajemy również do zup. Kasza niepalona szczególnie dobrze smakuje w zupie mlecznej, jako tzw. gryczanka.

Kasza gryczana pełni również ważną rolę w kuchniach wschodnich, jak kuchnia białoruska, litewska, rosyjska, gruzińska i ukraińska.

Wartości odżywcze kaszy gryczanej

Kasza gryczana zawiera cenne wartości odżywcze, jak białko, tłuszcze, węglowodany i błonnik. Kasza gryczana nie zawiera glutenu, dlatego też przepisy na dania z tej kaszy często wykorzystują osoby na diecie bezglutenowej. Gluten wywołuje wiele kontrowersji i ostatnio obwiniany jest o powodowanie wielu chorób. Badania na ten temat trwają i bez względu jaki byłby ich wynik, warto wprowadzić do diety produkty bezglutenowe, jak kasza gryczana.

Kasza gryczana zawiera głównie witaminy z grupy B, jak również foliany i kwas pantotenowy. Nie zawiera natomiast witamin C, A i D. Spośród makroelementów zawiera ona magnez, potas, fosfor i wapń. Natomiast spośród mikroelementów obecny jest magnez, żelazo, miedź, cynk i selen. Znacznie więcej tych wartości posiada kasza niepalona.

Gryczanka - przepis na pyszną kaszę na śniadanie

Jak smakuje śniadanie z kaszą gryczaną - przepis

Gryczanka na śniadanie to danie z mlekiem na słodko. Przepisy na to danie są bardzo różne. Różnią się sposobem przygotowania oraz dodatkami, które możemy wybrać według własnego gustu. Świetnie smakuje gryczanka gotowana na mleku krowim, lecz także na mleku kokosowym. Jako dodatki mogą posłużyć owoce, wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy, bakalie, pestki czy też namoczone chia.

Najprostszy przepis polega na ugotowaniu kaszy gryczanej na mleku. Gotujemy mleko lekko osolone i wsypujemy do niego kaszę gryczaną i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie mleko. Do tak wykonanej gryczanki dodajemy miód oraz owoce, pestki, orzechy i bakalie. Mleko krowie możemy zastąpić mlekiem kokosowym, sojowym lub innym mlekiem roślinnym.

Inny przepis polega na ugotowaniu kaszy w osolonej wodzie, na małym ogniu, pod przykryciem. Czas gotowania to około 15 minut. Pod koniec gotowania kaszę zalewamy mlekiem kokosowym lub sojowym. Przekładamy do miseczek i dodajemy miód czy słodki syrop i dekorujemy danie owocami i bakaliami.

Jak gotować kaszę gryczaną

Warto wiedzieć, że kasza gryczana mocno nabiera wodę. Dlatego kaszę gryczaną gotujemy krótko. Kaszę gryczaną dość trudno jest ugotować na sypko, gdyż łatwo się rozgotowuje. Staropolski zwyczaj gotowania kaszy gryczanej na sypko polegał na zacieraniu ziaren kaszy białkiem jajka, dzięki czemu można było ją ugotować na sypko. Znacznie łatwiej jest ugotować na sypko kaszę paloną. Aby ugotować kaszę na sypko wrzucamy ją do gorącej wody i gotujemy około 15 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Następnie odstawiamy na 10 minut i dopiero potem odcedzamy.

Kasza gryczana na gryczankę właściwie powinna być jak najbardziej miękka i rozgotowana. Dlatego też nie musimy się martwić jeśli kasza się rozgotuje.

Jeszcze łatwiej zrobimy gryczankę bez gotowania. Kaszę gryczaną można przygotować bez gotowania jeśli posiadamy szczelny garnek, który trzyma ciepło. Wystarczy zalać kaszę wrzątkiem i odstawić. W tym przypadku jednak nie mamy kontroli i kasza często wychodzi rozgotowana.

Gryczankę bez gotowania, czy też gryczane koktajle z mlekiem na śniadanie robi się w bardzo prosty sposób. Wystarczy wieczorem zalać kaszę gryczaną gorącą wodą i zostawić na noc. Można dodać również orzechy, migdały i owoce. Rano kasza będzie miękka i można ją zjeść w takiej postaci lub zmiksować na pyszny koktajl.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto