Potrawka z piersią z kurczaka
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
- Groszek zielony mrożony (100 g)
- Bulion drobiowy - 1 szklanka (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na potrawkę z piersią z kurczaka krok po kroku
Mięso oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w mące pszennej.
Groszek pozostaw do rozmrożenia.
Marchew obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim mięso.
Następnie zawartość patelni uzupełnij gorącym bulionem drobiowym i zagotuj.
Do mięsa dodaj marchew oraz groszek, składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na większym ogniu bez przykrycia przez około 8 minut.
Śmietankę wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz mąką pszenną. Następnie śmietankę wlej do patelni i dokładnie wymieszaj składniki.
Potrawkę gotuj przez kolejne 2 minuty.
Gotową potrawkę podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Potrawka z kurczaka
-
Kurczak po toskańsku
-
Strogonow z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka z ryżem
-
Gulasz z serc drobiowych
-
Eskalopki z kurczaka
-
Kurczak hanoi
-
Burrito z kurczakiem
-
Shoarma drobiowa
-
Kurczak w potrawce
-
Panang curry
-
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
-
Potrawka z kurczaka z warzywami
-
Polędwiczki drobiowe
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Potrawka z kurczaka z rosołu
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Indyjskie curry
-
Potrawka z kurczaka
Więcej informacji na temat potrawki z piersią z kurczaka
Potrawka z piersią z kurczaka to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe dla całej rodziny. Jako dodatek do obiadu możesz podać surówkę ze świeżych, sezonowych warzyw. Dodatkowo pyszna potrawka świetnie smakuje z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Sprawdzony przepis na potrawkę z piersią z kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, marchew, groszek zielony, bulion drobiowy, śmietanka 30%, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz papryka słodka.
Jak zrobić potrawkę z piersią z kurczaka? Mięso oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w mące pszennej. Groszek pozostaw do rozmrożenia. Marchew obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim mięso. Następnie zawartość patelni uzupełnij gorącym bulionem drobiowym i zagotuj. Do mięsa dodaj marchew oraz groszek, składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na większym ogniu bez przykrycia przez około 8 minut. Śmietankę wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz mąką pszenną. Następnie śmietankę wlej do patelni i dokładnie wymieszaj składniki. Potrawkę gotuj przez kolejne 2 minuty. Gotową potrawkę podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Marchew jest produktem niskokalorycznym, dlatego będzie idealnym wyborem w diecie osób odchudzających się. W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, C oraz witaminy z grupy B. Marchewki swój kolor zawdzięczają karotenoidom, które są nierozpuszczalne w wodzie i wykazują działanie antyoksydacyjne. Dzięki zawartości związków takich jak witamina C i E oraz flawonoidy marchewce można przypisać właściwości opóźniania procesu starzenia się organizmu.
Podsumowując smaczna potrawka z piersią z kurczaka świetnie sprawdzi się jako smaczny obiad dla całej rodziny. Potrawka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje podana na ciepło.
Alergeny w potrawce z piersią z kurczaka
Lista alergenów dla potrawki z piersią z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze potrawki z piersią z kurczaka
Potrawka z piersią kurczaka to doskonała propozycja na obiad. Potrawka stanowi doskonałe źródło białka zwierzęcego.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.