Potrawka z kurczaka z rosołu
- Udko kurczaka bez skóry - z rosołu (800 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Cukinia - 1 średnia sztuka (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Kasza jęczmienna pęczak (300 g)
Przepis na potrawka z kurczaka z rosołu krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmaż.
Obierz marchew ze skórki i pokrój kostkę.
Cukinię pokrój w drobną kostkę.
Warzywa dodaj na patelnie i podsmaż przez 5 minut.
Posiekaj mięso z rosołu i dodaj do reszty składników, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
Gotuj przez 5-7 minut, aż sos nieco odparuje.
Posiekaj koper i dodaj do potrawki, wymieszaj.
Kaszę pęczak ugotuj w osolonej wodzie.
Potrawkę podawaj z kaszą w głębokim talerzu.
-
Potrawka z kurczaka
-
Kurczak po toskańsku
-
Strogonow z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka z ryżem
-
Gulasz z serc drobiowych
-
Eskalopki z kurczaka
-
Kurczak hanoi
-
Burrito z kurczakiem
-
Shoarma drobiowa
-
Kurczak w potrawce
-
Panang curry
-
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
-
Potrawka z kurczaka z warzywami
-
Polędwiczki drobiowe
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Potrawka z piersią z kurczaka
-
Indyjskie curry
-
Potrawka z kurczaka
Więcej informacji na temat potrawki z kurczaka z rosołu
Potrawka z kurczaka z rosołu to doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa po gotowaniu bulionu. Sam bulion drobiowy może także stanowić dodatek do potrawki. Potrawka świetnie sprawdzi się podana z kaszą jęczmienną lub świeżym pieczywem. Przepis na potrawkę z kurczaka z rosołu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kurczak z rosołu, marchewka, cebula, cukinia, śmietana kremówka, koper, czosnek, sól, pieprz, olej rzepakowy, kasza jęczmienna pęczak.
Jak zrobić potrawkę z kurczaka z rosołu? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmaż. Obierz marchew ze skórki i pokrój kostkę. Cukinię pokrój w drobną kostkę. Warzywa dodaj na patelnie i podsmaż przez 5 minut. Posiekaj mięso z rosołu i dodaj do reszty składników, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 5-7 minut, aż sos nieco odparuje. Posiekaj koper i dodaj do potrawki, wymieszaj. Kaszę pęczak ugotuj w osolonej wodzie. Potrawkę podawaj z kaszą w głębokim talerzu.
Kasza jęczmienna jest jedną z najpopularniejszych kasz w Polsce. Kasza jęczmienna bogata jest w witaminy i minerały takie jak witaminy z grupy B, witamina A, E i K. Zawiera również magnez, potas i fosfor. Potas wspomaga prawidłową pracę serca oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Fosfor natomiast jest składnikiem kwasów budujących DNA, pomaga w mineralizacji kości i zębów oraz jest niezbędny do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych w mięśniach. Marchew jest warzywem korzeniowym zawierającym dużą ilość błonnika pokarmowego. Jest ona także świetnym źródłem beta-karotenu, który jest niezbędny do produkcji witaminy A w naszym organizmie.
Podsumowując pyszna potrawka świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis sprawdzi się także jako dodatek do makaronu lub ziemniaków. Potrawka to szybki sposób na wykorzystanie pozostałości po obiedzie z dnia powszedniego.
Alergeny w potrawce z kurczaka z rosołu
Lista alergenów dla potrawki z kurczaka z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna pęczak
Wartości odżywcze potrawki z kurczaka z rosołu
Potrawka z kurczaka z rosołu to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawka zawiera także dużą ilość błonnika oraz składników mineralnych. Potrawka zawiera sporą ilość kalorii.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.