Przepis na potrawkę z kurczaka w sosie śmietanowym krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 600 g 3 sztuki
- Czosnek 20 g 4 ząbki
- Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki
- Bulion warzywny 125 ml 1/2 szklanki
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 20 g 2 łyżki
- Śmietanka kremowa 30% 180 g 1 opakowanie
Mięso dokładnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki i dopraw do smaku.
Wymieszaj z odrobiną oleju i odstaw na 30 minut.
Następnie usmaż mięso na rozgrzanej patelni.
Zalej całość bulionem, po chwili wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj.
Mąkę wymieszaj z odrobiną wody i wlej do potrawy, dokładnie wymieszaj.
Danie podawaj z ziemniaczanym puree i sporą dawką warzyw.
Często zadawane pytania
-
Potrawka z kurczaka
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak po toskańsku
-
Strogonow z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka z ryżem
-
Gulasz z serc drobiowych
-
Eskalopki z kurczaka
-
Kurczak hanoi
-
Shoarma drobiowa
-
Kurczak w potrawce
-
Panang curry
-
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
-
Potrawka z kurczaka z warzywami
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Potrawka z kurczaka z rosołu
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Polędwiczki drobiowe
-
Potrawka z piersią z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka

(liczba kalorii)
Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym - cechy przepisu
Więcej o potrawce z kurczaka w sosie śmietanowym
Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym to idealny przepis na lekkostrawne danie, które możesz podawać małym dzieciom, ponieważ nie obciąży ich układu pokarmowego.
Danie idealnie sprawdzi się, także dla osób starszych, ale i dla wszystkich członków Twojej rodziny.
Poznaj mój przepis na potrawkę z kurczaka w sosie śmietanowym i przygotuj pyszne danie na obiad.
Do jej przygotowania będą potrzebne Ci takie składniki jak: piersi z kurczaka, bulion warzywny, odrobina mąki pszennej, czosnek, oliwa z oliwek i śmietanka 30%.
Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.
Śmietankę 30% możesz zamienić też na nieco niższą wersję kaloryczną, postaw na taką o zawartości 18% tłuszczu.
Jednym z głównych składników naszego dania to mięso z piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A,D, E. Zawiera niewiele tłuszczu dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.
Zatem, jak zrobić potrawkę z kurczaka w sosie śmietanowym?
W pierwszej kolejności dokładnie umyj mięso, pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Skropl oliwą z oliwek lub olejem i dopraw do smaku. Możesz postawić na wyraziste i aromatyczne przyprawy lub postawić na łagodne zioła.
Odstaw mięso na 30 minut tak, aby się zamarynowało, a następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smaż 5 -7 minut, a następnie wlej bulion i śmietankę. Całość dokładnie wymieszaj. Odrobinę mąki wymieszaj z wodą i wlej do sosu, sprawi to, że on lekko zgęstnieje.
Nasza pyszna potrawka jest dobra do podania.
Potrawkę możesz podawać z ryżem, ziemniaczanym puree lub groszkiem i marchewką.
Skoro już wiesz jak ugotować potrawkę, przygotuj ją dla całej swojej rodziny.
Wartości odżywcze potrawki z kurczaka w sosie śmietanowym
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w potrawce z kurczaka w sosie śmietanowym
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na potrawkę z kurczaka w sosie śmietanowym
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na potrawkę z kurczaka w sosie śmietanowym
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w potrawce z kurczaka w sosie śmietanowym
Lista alergenów dla potrawki z kurczaka w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%