Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym
Opublikowano: 01.03.2022 r.
Piersi kurczaka, czosnek, oliwa z oliwek, bulion warzywny, mąka pszenna i śmietanka kremowa - to wszystko, czego potrzebujesz, żeby wyczarować pyszną potrawkę z kurczaka w sosie śmietanowym. Szybko i prosto, a smak zapewni Ci idealne połączenie delikatnego kurczaka i kremowego sosu z nutą czosnku.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g (3 sztuki)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Bulion warzywny - 125 ml (1/2 szklanki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 20 g (2 łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 180 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki i dopraw do smaku.
- Wymieszaj z odrobiną oleju i odstaw na 30 minut.
- Następnie usmaż mięso na rozgrzanej patelni.
- Zalej całość bulionem, po chwili wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj.
- Mąkę wymieszaj z odrobiną wody i wlej do potrawy, dokładnie wymieszaj.
- Danie podawaj z ziemniaczanym puree i sporą dawką warzyw.
Komentarz dietetyka
Potrawka to dobre danie dla dzieci, danie lekkostrawne, które możesz podawać z ziemniaczanym puree i dodatkiem groszku i marchewki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk