Przepis na potrawkę z kurczaka babci krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 45 g
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g
- Oliwa z oliwek 15 ml
- Czosnek 15 g
- Cebula 100 g
- Marchewka 135 g
- Groszek zielony 70 g
- Bulion drobiowy 750 g
W płytkim naczyniu wymieszaj mąkę, sól i pieprz. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i obtaczaj go mieszance mąki.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i smaż kurczaka przez 10 minut. Dodaj czosnek, cebulę i duś przez 3 minuty. Dodaj groszek i pokrojone w kostkę marchewki.
W małej misce wymieszać bulion oraz przyprawy i wlej do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Dodaj sól i pieprz do smaku.
Często zadawane pytania
-
Potrawka z kurczaka
-
Kurczak po toskańsku
-
Strogonow z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka z ryżem
-
Gulasz z serc drobiowych
-
Eskalopki z kurczaka
-
Kurczak hanoi
-
Shoarma drobiowa
-
Kurczak w potrawce
-
Panang curry
-
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
-
Potrawka z kurczaka z warzywami
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Potrawka z kurczaka z rosołu
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Polędwiczki drobiowe
-
Potrawka z piersią z kurczaka
-
Indyjskie curry
-
Potrawka z kurczaka

(liczba kalorii)
Potrawka z kurczaka babci - cechy przepisu
Więcej o potrawce z kurczaka babci
Potrawka z kurczaka babci to wspaniała opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym naprawdę ciekawa i bardzo smaczna. Można ją podawać zarówno z ziemniakami, ale też z ryżem, czy kaszą. To doskonała opcja zwłaszcza dla wszystkich miłośników prostych dań.
Przepis na potrawkę z kurczaka babci jest łatwy, ale też bardzo szybki. Do przygotowania tego dania wystarczy tylko duży garnek i odrobina cierpliwości. Reszta zadzieje się sama. To danie, które pozwala powrócić do czasów dzieciństwa. Potrawka smakuje jak te babcine. To ze względu na bardzo tradycyjny przepis. Jej głównym składnikiem jest sos. Przepis na sos potrawkowy może wydawać się pracochłonny, gdyż jest to sos niezwykle gęsty i aksamitny. Jednak to tylko mylne pierwsze wrażenie, tak naprawdę ten sos można przygotować w naprawdę ekspresowym tempie i jest on bardzo łatwy. Na pewno nie sprawi żadnej trudności w wykonaniu, nawet osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić potrawkę z kurczaka babci, która będzie smaczna, sycąca i szybka w przygotowaniu, to ten prosty przepis będzie idealnym rozwiązaniem. To świetny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Mięso można dusić w sosie w zależności od potrzeb w jednym kawałku albo dzieląc je na mniejsze cząstki. Ten drugi sposób jest nieco szybszy i sprawdzi się lepiej dla najmłodszych. Pierś z kurczaka, której używa się w tym przepisie, jest mięsem naprawdę zdrowym. Dostarcza sporo białka, które nie tylko przyspiesza budowanie mięśni, ale także zwiększa sytość osiłku. Mięso z kurczaka w porównaniu z czerwonym zawiera znacznie mniej tłuszczu, przez co ma korzystniejsze działanie na układ krwionośny. Kurczak jest mięsem uniwersalnym, a w połączeniu z pysznymi warzywami i wspaniałym sosem tworzy naprawdę fantastyczne danie, które jest nie tylko lekkostrawne, ale również bardzo sycące. Do przyprawienia tego dania nie potrzeba zbyt wiele, świetnie jednak sprawdzą się świeże zioła, a w szczególności natka pietruszki bogata w witaminę C.
Wartości odżywcze potrawki z kurczaka babci
Energia i białka
(383g)
Węglowodany w potrawce z kurczaka babci
(383g)
Tłuszcze
(383g)
Witaminy w przepisie na potrawkę z kurczaka babci
(383g)
Składniki mineralne w przepisie na potrawkę z kurczaka babci
(383g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w potrawce z kurczaka babci
Lista alergenów dla potrawki z kurczaka babci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy